Франция ще отговори, ако Сирия използва химическо оръжие

Париж ще използва военна сила, заяви външният министър Фабиюс
Обновена: 31 авг 2012 19:43 | 31 авг 2012 19:40, Елка Василева
164
Франция ще отговори, ако Сирия използва химическо оръжие
Лоран Фабиюс. Снимка: Reuters

Франция незабавно ще приложи военна сила, ако сирийският президент Башар Асад използва химическо оръжие. Това заяви днес по радио "Европа-1" френският министър на външните работи Лоран Фабиюс, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Отговорът ни ще бъде светкавичен," подчерта той. Като отбеляза, че "химическото и биологичното оръжие са необикновени оръжия," Фабиюс даде да се разбере, че Париж в подобен случай не възнамерява да изчака резолюция на Съвета за сигурност на ООН, разрешаваща военна или друга операция в Сирия.

Още по темата

Фабиюс отказа да уточни дали Франция или САЩ първи ще се намесят със сила в Сирия, ако Асад използва химическо оръжие. "Ще запазя това в тайна," каза той.

Шефът на френската дипломация добави, че Париж може да подаде скоро иск в Международния наказателен съд, обвинявайки сирийския президент и помощниците му в престъпления против човечеството.

Франция също така планира да осигури помощ за контролираните от бунтовниците райони на Сирия, така че тези "свободни зони" да могат да се самоуправляват и да задържат бежанските вълни, съобщава Ройтерс, цитирайки Фабиюс.

Според него Франция и Турция са определили райони в северните и южните части на Сирия, които вече не са под контрола на президента Асад. Това създава възможност местните общности да се самоуправляват, без да им се налага да бягат в съседни
страни.

"Може би в тези свободни зони сирийците, които искат да избягат от режима, ще намерят убежище, а това от своя страна намалява необходимостта да преминават през границите, било то в Турция, Ливан, Йордания или Ирак", заяви още френският външен министър след вчерашното заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню
Йорк.

По-рано този месец американският президент Барак Обама предупреди сирийския президент Башар Асад, че използването или разполагането на химическо или биологично оръжие по време на конфликта в Сирия ще е "червена линия" за САЩ и ще има огромни последици.

„Въпросът за тези оръжия, с каквито Дамаск призна, че разполага в значителни количества, не засяга само Сирия, а и близките ни съюзници в района като Израел. Това ни тревожи. Не можем да допуснем възможността химическо или биологично оръжие да попадне в ръцете на злонамерени хора“, каза Обама.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
20
 
! Отговори
Луи дьо Фюнес преди 11 години
Те, франсетата били големи шегаджии;-))
11
7
 
25
 
! Отговори
Прекаляват преди 11 години
Франция да си гледа безработицата и огромните дългове , в които е потънала.
10
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой ще ми припомни ли великите френски военни победи в миналите стотина години? Чакай, Те нямаха. Извинете.
9
16
 
4
 
! Отговори
Nikolla преди 11 години
Достойно!
8
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Въпросът за тези оръжия, с каквито Дамаск призна, че разполага в значителни количества, не засяга само Сирия, а и близките ни съюзници в района като Израел."Да му се неначудиш. Всичко и всички са заплаха за Израел. Ама няма един конфликт, без те да са намесени...
7
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аха...ясна е работата.Сега остава само бандите на опозицията да използва химическо оръжие,за да се намесят западните агресори.Ама дали- ще си имат работа с руснаците и китайците.
6
7
 
36
 
! Отговори
Башар преди 11 години
Ха франсето нека си лае ,видяхме ги ВСВ ква сила представляват,пълни палячовци ! А плъховете съвсем скоро ще бъдат смачкани и Сирия ще бъде свободна от ционизъм !
5
3
 
31
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
Продава се изгодно карабина от френската армия.Запазена - не е стреляно с нея нито веднъж. Само един път е била захвърляна на земята.За контакти- френското посолство
4
6
 
24
 
! Отговори
ОЦК преди 11 години
Абе повод винаги може да се намери, ама руските, китайски и ирански кораби кой ще ги нападне? Френски глупости.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анти селджук преди 11 години
БУМ БУМ БУМ
2
9
 
19
 
! Отговори
Башар преди 11 години
ха ха и после братушките ще ви напомпат яко
1
9
 
26
 
! Отговори
тур преди 11 години
Френчето сигурно и знае кога ще се използва химията. нали те ще си я пуснат, ама после...ще имат як пердах от сирийците