3,3 млн. долара за главата на Салман Рушди

Наградата бе увеличена, подозират го за антиислямския филм
16 сеп 2012 17:27,
85
3,3 млн. долара за главата на Салман Рушди
Смъртта на Салман Рушди вече е оценена на 3,3 милиона долара. Снимка: Reuters

Иран вдигна мизата за убийството на писателя Салман Рушди.

Религиозна фондация е увеличила наградата за главата на автора на "Сатанински строфи" от 2,8 до 3,3 милиона долара заради
предполагаемата обида на пророка Мохамед, предаде Асошиейтед прес, цитирайки ирански вестници.

По всяка вероятност това е свързано с антиислямския филм "Невинността на мюсюлманите", който разпали вълна от протести в ислямския свят.

Фондацията "15 хордад" (третия месец от пролетта в иранския календар - бел. ред.) ще плати наградата на този, който изпълни
 присъдата, издадена през 1989 година от покойния ирански лидер аятолах Хомейни.

Наградата, която първоначално бе 1 млн. долара, периодично се увеличава, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: Салман Рушди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
До 75 "62.Онези, които вярват, и юдеите, и християните, и сабеите, онези [от тях] коитовярват в Аллах и в Сетния ден, и вършат праведни дела, имат наградата си при свояГоспод и не ще има страх за тях, и не ще скърбят."Неверник не е синоним на инаковерец, а на безбожник, защото Бог е един. Същият е смисълът и на турската дума "***""И не сейте развала по земята, рушейки!"
61
0
 
0
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Даже артистите не са произнасяли името Мохамед и т.н.Вместо Мохамед са произнасяли Джордж .......Това си е чиста проба конспирация,целяща никой предварително да не узнае за този филм!Даже американските медии не са "подушили" филма!Това само ЦРУ може да осъществи!!!ЛЪЖИ,ЛЪЖИ,ЛЪЖИ на дъртата пиростия и негросото!Всичко е една обмисленна провокация,целяща само всеобхватна война между религии!!!
60
0
 
0
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Филма е преднамерена провокация,която е дело на департамента на САЩ!Ако арабите започнат война,кой континент е лесна плячка!Разбира се не американските,а Европа - така САЩ ще ни "помогнат" с ядрено,химическо и климатично оръжия,т.э. ще ни превърнат в ядрена и химическа пустиня и те ще се превърнат в еднолични господари на света!Но пропускат Китай и Индия,които даже само с конвенциалните си армии ще завладеят Европа и Азия!Могат да въоръжат общо над 500 млн. войника общо,как ще ги спрат???
59
0
 
12
 
! Отговори
_Ястреб_ преди 11 години
53 - Чоджуум, думата "терорист", дето я ползваш либерално, е много субективно понятие. Много бързо забравихте, че хората, дето днес ги дамгосвате като "терористи", до вчера ги наричахте "освободители"! Истината е, че кога ти хвърляш бомби над главите на беззащитни жени и деца от 30,000 фута, за тебе това ти изглежда като героизъм. Кога почват да сипят бомби над главите на твоята жена и деца, тогава ти изглежда като тероризъм. Въпрос на переспектива - дали гледаш отгоре надолу или отдолу нагоре!
58
0
 
15
 
! Отговори
Томов преди 11 години
Какво да кажа, да обявиш парична награда, за убийството на чужд гражданин за написването на новела. Ако някой не разбира какво не е наред в горното изречение не заслужава да живее в демокрация където се цени индивидуалността и свободата на словото. Не съм чел всички коментари, но съм убеден че простолюдието набляга на предполагаемата вината на автора, все едно една изнасилена жена е виновна, че е предизвикала изнасилвача. Типични незрели съзнания, които обвиняват жертвата, а не насилника.
57
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Европа може спокойно да клеветиш и да обиждаш Исляма и това се нарича свобода на словото. От друга страна ако един историк се занимава с определени събития от втората световна война моменатлно отива в затвора. Затворите в европа са пълни с академици дръзнали да правят изследвания на определени събития от втората световна война. На практика това е забранено и се наказва със затвор като изключителното право да представят тези събития имат само Стивън Спълбъгр и организациите на евреите потърпевши от втората световна война, а всяко независимо изследване се наказва със затвор.От друга страна в Иран може да се занимаваш с наука и история колкото си искаш и никой няма да те вкара в затвора както в Европа- според исляма науката е отделена от религията и двете са независими една от друга. Но ако започнеш да обиждаш и да клеветиш исляма тогава те чака тежко наказание, най-вероятно смърт.
56
2
 
2
 
! Отговори
колобър преди 11 години
Тук имаш във предвид България . Абе човек ние се нагледахме на шарлатани попове и попадиики . Да направят какъвто искат филм не Христос а дева мария да омаскарят . Няма никакво значение .Със времето идните поколения БЪЛГАРИ ще открият религията на дедите си ,жалкото е че ние не я знаем само имаме догадки ,не е тая за която си мислиш .На нас ни трябва обединение на разединение днешната религиозна конфигурация не може да просъществува
55
5
 
3
 
! Отговори
EU citizen преди 11 години
Добре, да предположим, че САЩ (ЦРУ) умишлено са направили този филм, за да раздразнят мюслите и да ги накарат да правят бели. Какви *** трябва да са, че да се хващат на такива въдици? И защо си го изкарват на хора, които може изобщо да нямат нищо общо? Мисля, че племена с подобен манталитет подлежат на отстрел. Така навремето са почистили света от индианци, които са правели човешки жертвоприношения с ядене на сурови сърца. Два свята, единият е излишен...
54
2
 
0
 
! Отговори
Но преди 11 години
който иска да разпалва войни, ще се пати много. Днес ще покажем кадри с вилнеещи хора, ще арестуваме "фундаменталисти", а утре фундаменталистите ще взривят Белия дом.
53
7
 
1
 
! Отговори
до 68 преди 11 години
Филмът е създаден в Калифорния, за създаването му са похарчени 5 милиона долара. Как да не са намесени американците?) Защо иначе ще твърдят по официалната си телевизия, че го е създал християнин - копт)
52
2
 
4
 
! Отговори
до 56 преди 11 години
А ти откъде познаваш "мюсюлманската вяра", та да правиш кардинални изводи? Чел ли си техния Коран, познаваш ли тълкуванията му, занимавал ли си се с историята на религията?Тук никой не говори за християни и мюсюлмани, става въпрос за грозна провокация. Ако някой направи филм за Исус Христос и го представи като шарлатанин и луд, и по една "случайност" авторът на филма го прави по поръчка на хората, които редовно идват с автомати да ти "оправят" страната, какво би помислил?
51
4
 
3
 
! Отговори
Явно преди 11 години
г-н Рушди не е пожелал да участва в инсинуацията на американците, и те са решили да го топят... Филмът е твърде бездарен, за да е дело точно на Салман Рушди. Снощи по СНН казаха, че филмът бил дело на християнин - копт, а само преди два дни, преди да започнат антиамериканските демонстрации името на "създателя" на филма беше ясно, беше казано, че е евреин от Калифорния... Лъжите и наглостта вече станаха твърде много.
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МОСАААААД
49
7
 
26
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Няма добри мюсюлмани, а само такива незапознати с радикалния ислям.
48
5
 
22
 
! Отговори
Да, да преди 11 години
Радикален ислям винаги е имало, просто защото исляма е варварска религия. Тъй, като пътя на човечеството е само напред и нагоре, за исляма има два пътя - да изчезне или да бъде изоставен, поради назадничавостта си.
47
2
 
14
 
! Отговори
всички терористични преди 11 години
групировки в муслиманското свят се финансират тайно от правителствата в тези държави !!! Спомнете си за атентата в Локърби подготвен от Кадафи !
46
4
 
4
 
! Отговори
до61 преди 11 години
А сега виждаме стратегията на САЩ демокрация с много атентати.Само в Ирак колко хора умират от бомби
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 59 не си чувал за Моамар Кадафи , за БААС и Садам Хюсеин и Хафез Асад , за Насър не си чувал така ли , и малко утчонение срещу съвртската армия воюваха муджехедините , малка част от тях бяха и ислямските студенти които по късно станаха талибани. Защо мислиш че бяхме в толкова добри отношения с арабите защо има продавахме оръжия или по скоро им ги подарявахме , отговора е един износ на революция това беше стратегиятяа на Москва
44
4
 
17
 
! Отговори
df преди 11 години
Тия са ненормални, разбирам че имат уникална религия и култура, но за един филм, който не одобрява религията им, да протестират така е пълна идиотщина
43
2
 
4
 
! Отговори
до 38 преди 11 години
Не съм чувал и не съм чел за соц.революция в мюсюлманския свят. А талибаните бяха създадени от запада за да воюват срещу руската армия и след това изгубиха контрола върху тях. Разрови се в нета трябва да има някаква информация разбира се не в официалните исторически сайтове. Виж и други гледни точки и пресей информацията.