Писателят Салман Рушди: Нещо се е объркало в исляма напоследък

В интервю авторът си припомни религията, с която той е израснал
21 сеп 2012 09:01, Петя Славова
336
Писателят Салман Рушди: Нещо се е объркало в исляма напоследък
Салман Рушди. Снимка: Reuters

Британският писател Салман Рушди заяви в интервю пред вестник "Монд", че нещо се е объркало в същността на исляма, предаде Ройтерс.

Рушди, който девет години се укрива заради смъртната присъда, издадена срещу него с фетва от иранския върховен лидер, сподели, че годините, в които е бил принуден да се укрива заради фетвата от 1989 г. на аятолах Рухолах Хомейни, са го накарали да следи отблизо радикализирането на мюсюлманския свят, пише БТА.

"Нещо се обърка в същността на исляма. От съвсем скоро е. Помня, когато бях млад, много градове в мюсюлманския свят бяха космополитни, културни центрове", каза той. "Това е като рана, която сам си си нанесъл. Ислямът, с който аз израснах, бе открит, повлиян от суфизма и хиндуизма, а не като този, който сега бързо се разпространява", добави писателят.

Фетвата, която бе издадена в отговор на романа му от 1988 г. "Сатанински строфи", превърна Рушди в синоним на борбата между свободата на изразяване и необходимостта да се уважава религиозната чувствителност. Мемоарите му от деветте години, прекарани в укриване, бяха публикувани тази седмица. Интервюто е направено на 12 септември, малко след като филмът, осмиващ пророка Мохамед, предизвика ожесточени протести в ислямския свят.

"Има граници, отвъд които не можем повече да обвиняваме Запада", каза Рушди пред "Монд". "Ако имаше и най-малкият знак, че мюсюлманското общество може да създаде открита демокрация, щях да променя мнението си", добави писателят.

Иранска религиозна фондация увеличи тази седмица паричната награда, която дава за смъртта на Рушди, припомня Ройтерс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
0
 
! Отговори
Бай 100-ян преди 11 години
накрая някой лекар ще я получи!
206
0
 
1
 
! Отговори
swordfish преди 11 години
DO 306 ,310.ZDRAVEITE MALOUMNICI!!! OGRAMOTYAVAITE SE I SE LEKUVAITE!!!!
205
1
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ПО ЕДНА СВИНСКА ПЪРЖОЛА НА СИЧКИ...!
204
2
 
7
 
! Отговори
ха ха ха преди 11 години
аз мислех, че мюсюлманите в интернет гледат само голите мацки, дето аллах ще им ги дари ,ако се гръмнат като камикадзета,но те участват и във форуми.Че това не е ли голяяям грях:)))))))))))
203
2
 
5
 
! Отговори
Хан Крум преди 11 години
То това объркване в исляма идва още от обърканият от опиум *** мозък на оня педофил от 6 ти век
202
0
 
3
 
! Отговори
гагата лейди преди 11 години
Само искам да хората да могат да различават религия от политика, много често пъти двете вървят ръка за ръка. Много е трудно говоря конкретно за исляма и ислямските държави да се различат просто защото често пъти се получава 2 в 1 . изпо;звайки религията прокарват си политическите идеи и задължават дргугите да вярват в това. мюсюлманин съм почитам и вярвам както на исус така и мойсей.
201
0
 
4
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
DO 314 DALE4E SI OT ISTINATA ZA PRAVOSLAVIETO.TOVA 4E SI BEZBOJNK SIE TOI PROBLEM.NE BOGOXULSTVAI I NE XULI PRAVOSLAVIETO SVQTA VQRA E GLUPAKO
200
1
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
Всъщност точно Ислямът формулира тезата, че Бог е един за всички, независимо как се нарича, важен е смисълът - Бог - творец на всичко и принципът "Който руши сътвореното е против Бог".Проблемът не е във вярата, а в тълкуването и изопачаването, но това е от хората, които използват вярата, за да реализират личните си цели и дълбоко съм убеден, че то не е в служба и угода на Бог, а го има и го е има във всички религии.
199
2
 
1
 
! Отговори
строфи преди 11 години
Единственото учение дадено от Месията на библейския Израел,Исус Христос е дадено в Новия завет.Та като говорим за "сатанински строфи" се сетих за поемата на Гюнтер Грас и завършека на отговора поема към него от евреина Итамар Кест,която медията свенливо покри"Ако ни принудите още веднъж да слезем от лицето на Земята до дълбочините на Земята-нека Земята се завърти към Нищото."
198
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 311 и на теб ти харесва правосавието така ли , смяташ че то е в крак с времето , смятай си докато смяташ децата ти може и да ги зариби някоя секта именно поради безсилието на православието да се осъвремени.
197
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
310 тик так тик так , луд умора няма както се казва , браво титане на мисълта , продължавай в същуя дух.
196
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 301, все едно чета цитати от талмуда. Странно, но много си приличат.
195
0
 
3
 
! Отговори
до 301 преди 11 години
Прекрасни цитати. Виждате как един евреин е съвсем на ясно къде са пипали по корана да го деформират. Такива цитати за убийства са сложили и в Библията.Ето нагледен пример как са превръщали корана в радикален ислям. Бавно и мръсно.С Християнството не са успели съвсем, като лош номер им изиграва отделянето на Правослвието. Което до голяма степен успява да се дистанцира от заложените еврейски догми.
194
1
 
2
 
! Отговори
Do 303 преди 11 години
Лъжеш евврейче. Библията въобще не е преписвана от еврейски писания. Исус е предал в синтезиран вид Космичните закони във съвсем друго учение. То е било силно ограничено по влияние. Едва след 2-3 века, евреите решават да завладеят Европа по религиозен път. За целта тръгват да въвеждат Единобожието. Деформират учението на Исус и първоначално подменят една друидска книга, която в последствие наричат Библия. Опитвайки се да създадат религията на роба. А талмуда да е религият на еврейските господари
193
1
 
1
 
! Отговори
Ружди... преди 11 години
Рушди сега да вземе да напише и една книга за сатанинската кабала ,която била "дадена"на Мойсей с талмуда "устно"и "тайно" и да сравним как двете касаят християнството и Месията на (библейския)Израел Исус Христос.
192
1
 
3
 
! Отговори
до 307 преди 11 години
Това ли ти е единственият коментар относно фактите,защо не ги опровергаеш?Забравих и най-важната,че ционисткия режим на фалшивия израел е най-голяма заплаха за човечеството,което не е имало в историята си по-голям сатанистки план за унищожението му от операция Самсон.
191
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
306 ойларипи , как ев заведението хранят лив и добре , а инези сини хапчета , мамка им.
190
2
 
3
 
! Отговори
до 299 преди 11 години
Ционистката недържава-демокрация?"Демокрация "в която можеш да се"завърнеш"само ако си роден от майка еврейка или изповядваш сатанистка кабала и талмуд?"Демокрация",която още отпреди едностранно обявявайки се за държава теоритически се планира върху откраднати земи и домове на семитското палестинско,впоследствие етнически прочистено и изграждане на концлагера Газа и крайна цел"Велик( не)Израел"."Избрани"с гей столица Тел Авив?Шегаджия.
189
0
 
3
 
! Отговори
Исмаил преди 11 години
Президентът на Българския национален конгрес в Казан Гусман Халил обаче припомни, че неговата държава е основана от брата на хан Аспарух - Котраг, и никога не е изчезвала, просто е била завладяна от ордите на Чингиз хан и впоследствие от руските войски. Волжкият българин обяви, че братският ни народ не е претопен, а е запазил и езика, и самосъзнанието си и днес наброява близо два милиона души МЮСЮЛМАНИ!. Укорът на Паисий Хилендарски: "...поради что се срамиш да се наречеш болгарин", днес може да се чуе и на няколко хиляди километра на изток оттук. През последните 13 години множество обществени движения в автономната република Татарстан от състава на Руската федерация воюват с държавните институции за правото си да се нарекат официално българи. Нашите сънародници са сезирали дори съда по човешките права в Страсбург срещу нежеланието на руската държава да удовлетвори правото им на самоопределение. Причината за изчезването на българския народ около Казан е "историческа грешка" на вожда на революцията Ленин, който през 1920 г. кръстил земята на волжките българи Татарстан.
188
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 302 и Библията и корана са писани по ервреийските писания така че наистина никякав разлика.