Ахмадинеджад иска край на американския тормоз и господство

Иранският президент призова за нов световен ред
26 сеп 2012 18:10, Елка Василева
208
Ахмадинеджад иска край на американския тормоз и господство
Махмуд Ахмадинеджад. Снимка: Reuters

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че е необходим нов световен ред, който да сложи край на годините на, както се изрази той, американския тормоз и господство, предаде Асошиейтед прес.

"Ако е Божията воля, ще настъпи нов световен ред и ще се махне всичко, което ни отдалечава едни от други. Наистина вярвам, че системата на империите достига края на пътя. Светът повече не може да гледа как го командва император", каза Ахмадинеджад в интервю за АП, дадено в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН, която е последната му като президент на Иран.

Още по темата

Според него международните критики срещу ядрената програма на Иран са просто оправдание за стремежа на Запада да упражнява господство над страната. "За всички е ясно, че ядреният въпрос е налагане на волята на САЩ", заяви той.

Ахмадинеджад каза, че подкрепя засилване на диалога, въпреки че преговорите със световните сили са в застой. По думите му някои световни лидери са изказвали пред него идеята, че за Иран би било по-добре, ако преговаря само със САЩ.

"Разбира се, не отхвърлям възможността за подобни преговори", отговори той на въпрос дали би се съгласил да обсъжда въпроса с победителя от предстоящите президентски избори в САЩ.

Според Ахмадинеджад въпреки западните санкции Иран е по-добре в момента, отколкото е бил през 2005 г., когато той стана президент.

Ахмадинеджад засегна също конфликта в Сирия. "Ще направя всичко по силите си за постигане на стабилност, мир и разбирателство в Сирия", каза той.

Иранският президент предложи създаването на нова група от 10-11 страни, която да работи за спиране на гражданската война в Сирия. По думите му в Ню Йорк за тази цел много скоро ще се срещнат представители на държави от Близкия изток и други части на света, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
18
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
ami prav e ot tam idvat ne samo voennite no i ikonomi4eskite krizi za6to trqbva te da diktuvat pazara,vsi4ko da se saobrazqva s dolara,te darjava li sa v kraina smetka ili imperiq
6
4
 
51
 
! Отговори
666 преди 11 години
Браво Ахмадинеджат.Казал си това което милиарди хора по света мислят.Нека Бог е с теб
5
0
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
може ли линк или повече информация?
4
4
 
37
 
! Отговори
Данчо преди 11 години
Всички искаме това......и ако не стане скоро света ще загине.
3
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Целия свят иска край на американския тормоз и господство!
2
2
 
27
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 11 години
По върховте всики са от един клуб... да ви е честит новия светоен ред... той беше обявен ритулано... който имал очи видял...
1
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз искам това! С теб сме!!!