Сирия обстреля Турция, тя иска действия от ООН

Турската артилерия обстрелва позиции на сирийската армия
4 окт 2012 07:21, Елка Василева
98
Сирия обстреля Турция, тя иска действия от ООН
Петима цивилни загинаха след обстрел от Сирия срещу Турция. Снимка: архив, Reuters

Турция поиска от Съвета за сигурност на ООН да предприеме необходимите действия след обстрел с минохвъргачни снаряди от Сирия на турско селище в Югоизточна Турция, при който загинаха петима цивилни, предадоха Ройтерс и Франс прес. Загинали са майка и четирите й деца.

Очаква се Съветът за сигурност остро да осъди в декларация с необвързващ характер сирийския обстрел и да поиска от Дамаск да спазва териториалната цялост на съседите си.

Междувременно турската артилерия обстрелва позиции на сирийската армия край границата между двете страни, предаде Франс прес, цитирайки Анадолската агенция.

Стрелбата се извършва от турска военна част, разположена в селището Акчакале близо до границата, което вчера бе улучено от сирийския обстрел. Има силни експлозии на сирийска територия, съобщава Анадолската агенция.

Според частната телевизия НТВ една трета от населението на Акчакале е евакуирано.

Парламентът на Турция ще обсъди тази сутрин на извънредно заседание дали да се даде мандат на армията да провежда трансгранични военни операции в Сирия, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС, позовавайки се на Анадолската агенция. Решението е било взето на среща на турския премиер Реджеп Таип Ердоган с правителството и военното командване.

Не се предвижда да се вземат незабавни силови мерки, а единствено ще се даде мандат на турската армия "да реагира в случай на необходимост". Мандатът касае действия на трите рода войска - сухопътни сили, ВМС и ВВС.

Подобен мандат бе даден на турската армия през 2007 г. за Северен Ирак. Той позволява при необходимост турските сили да нанасят удари и да провеждат наземни операции срещу кюрдски бунтовници на определено разстояние от границата на иракска територия.

Сирия съобщи, че разследва източника на минометния обстрел, при който загинаха петима цивилни в съседна Турция и 13 бяха ранени, и призова към сдържаност, след като Турция в отговор удари мишени в Сирия, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Страните членки на НАТО изразиха солидарността си с Турция на извънредното си заседание в Брюксел, което бе свикано след сирийски минометен обстрел на турска територия, в който загинаха петима души, предадоха Франс прес и ДПА. Белият дом остро осъди сирийския обстрел през границата с Турция и заяви подкрепата си за турския си съюзник, предаде Ройтерс.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: ООНобстрелТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
4
 
! Отговори
Баце Любе преди 11 години
И до голяма степен се приличавате на македонците в отношението си към нас. Разликата обаче е, че като ида в Македония и македонците не ги е страх да покажат отрицателното си отношение към нас, докато българин не смее да се изрепчи на турчин дори у нас. Пожелавам на всички ви да израстете турския си комплекс и да видите, че Турция е най-близката ни държава на Балканите и най-достойната за уважение.
71
6
 
7
 
! Отговори
kur преди 11 години
po prost i zloben narod ot bulgarskia nyama.umirayte bokluci.6te umrete v laynata si.6te molite trucia da vi spasi ot glad
70
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко е дълга верига от събития,разиграващи се до преди 5-6 месеца по-бавно,сега по-бързо.Чрез Сирия се минава през Иран и така до Китай.Китай е главната цел.САЩ им дължат 16 трилиона,ако не и повече.Китай е главния опонент на САЩ,във всяка една област.
69
1
 
0
 
! Отговори
До българин преди 11 години
До българин; ЕТО ВЛЕЗНА ДА ВИДИМ ТВОЯТА РУСИЯ.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 84; СЕГА ПАК СИ ПОМИСЛИ ДАЛИ ГИ *** ИЛИ НЕ ....
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен84 -май трябвало да насочат оръдията насам по грешка,като чета има бая за чистене.
66
6
 
6
 
! Отговори
junks преди 11 години
Ако Турция и Сирия се сбият сега е момента да се създаде нова държава Курдестан да бъде като буфер
65
0
 
7
 
! Отговори
8 преди 11 години
NE MOGE CQL SVQT DA E KRIZA ,A TURCIQ DA RACAFTQVA .ISKAT DA GI POTOPQT .TOVA SE ZNAESHE .POLITIKATA E SAMO LA*NA .
64
4
 
5
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 79"Предполагам, че стрелбата са извършили евреи и агенти на ЦРУ, Мосад и МИ6, дегизирани като сирийци."Абе, а ти да не би случайно да си хер Флик? Дегизиран като българин спамер?
63
17
 
28
 
! Отговори
българин преди 11 години
Ако Турция влезе с войски в Сирия, с нея е свършено, защото ще я гази след време руски ботуш. А това БРАТЯ БЪЛГАРИ Е МНОГО ДОБРЕ ЗА НАС!!! ДА ЖИВЕЯ ПРАВОСЛАВНА ВЕЛИКА РУСИЯ!!!
62
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предполагам, че стрелбата са извършили евреи и агенти на ЦРУ, Мосад и МИ6, дегизирани като сирийци.
61
14
 
24
 
! Отговори
Ахмадинеджад преди 11 години
Смажи турските плъхове ,Башар! Велика Персия ще ти помогне в това благородно начинание!
60
24
 
8
 
! Отговори
TURKIYE YUCEDIR преди 11 години
ILERI ,ILERI ARS ILERI TURKUN ASKERI DONMEZ GERI ( NAPRED ,NAPRED MAR6 NAPRED , TURSKIAT VOINIK NE SE VRA6TA NAZAD)
59
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турция явно си мисли, че ако стане въоръжен конфликт, ще прилапа от сирийската територия.Какво се пънат да влизат с войски в Сирия? Да си стоят на д.ъто, накрая ще го отнесат, както ние в Балканската война.
58
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-плитка провокация отдавна не е имало.
57
1
 
10
 
! Отговори
Suisse преди 11 години
Niakoi da me popravi, no Iran i Syria imat dogovor za obshta otbrana. Ne e li tova povoda, da se napdane Iran, koito v sluchai na agressia sreshtu Syria e dlujen da pomogne?
56
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Анкара. Турското правителство ще поиска разрешение от парламента за извънредна сесия в четвъртък сутрин за трансгранични операции в Сирия, предава АФП.Решението дойде, след като министрите от кабинета, начело с премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган, са провели среща, която е продължила три часа и половина, след като обстрел от територията на Сирия отне живота на петима техни сънародници в турския град Акчакале. Турците лека полека си палят чергата сами... явно *** здраво са им заклещили тестисите в менгемето:)))
55
1
 
25
 
! Отговори
До 68 преди 11 години
Имаме си 1 милион бежанци от Индия,койито изхранваме от десетилетия,кво правим?
54
22
 
10
 
! Отговори
ТриЛуни преди 11 години
Талпа гадна балканска, която умира от глад! На вас ви е все едно, нямате 100 хил. бежанци на територията ви от съседна страна и не ви се е налагало да ги храните да им давате обежища, здравни помощи итн. нали? Хората ви умират от глад!!! Каму ли да се наложи 100 хил. бежанци да приемете!!!
53
3
 
32
 
! Отговори
спетепоненямадаболи преди 11 години
И кво ся, във война със сирия сме (срещу Русия и Китай) в услуга на турция заради поробителите ни американци... браво предатели браво... до сега ни трепаха с отровна храна и бедност и други не смъртоносни оръжия... явно е време да включат смъртоносният арсенал... обличайте си новите дрехи или направо се самоубийте, не правет е проблеми на *** във военните бази в българия... те са готови да ви изколят и без друго но нищо...