Люпилнята за Нобелови лауреати

Гимназия в Бронкс може да се похвали с цели 8 носители на престижното отличие
Обновена: 20 окт 2012 15:10 | 20 окт 2012 15:10,
28
Люпилнята за Нобелови лауреати

Със своите зелени врати и кафяви коридори „Гимназията за науки” в Бронкс изглежда като всяка друга в Ню Йорк. Но външният вид (както се случва нерядко) е подвеждащ, убеждават ни от Би Би Си.

Това учебно заведение може съвсем спокойно да се нарече „Фабрика за учени – носители на Нобелова награда” – никое друго училище в Съединените щати не може да се похвали с повече свои възпитаници, заслужили най-престижните награди в сферата на науката. 

От 1972 година насам 8 от завършилите гимназията в Бронкс са получили Нобелова награда за физика или химия.

Естествено, това постижение получава нужното внимание в сградата на училището. На главния вход има витрина за реплики на отличията и стена с фотографии на лауреатите. Единственият липсващ е училият в Бронкс през 50-те години Робърт Левковиц – просто той получи Нобелова награда за химия преди десетина дни.

Наследството от миналите поколения неизбежно дава допълнителен стимул на младите да стигнат до научния връх.

Като 17-годишната Елиса Аманда Руиз, която вече работи по серия от изследвания в областта на имунологията. „В моите експерименти симулирам ефекта на различни протеини върху имунната система при наличие на остра форма на левкемия”, уверено разказва тийнейджърката.

Училището на Елиса получава същите субсидии от общината, каквито получават и останалите учебни заведения в Ню Йорк. Но пък има специална програма за развитие в областта на науката.

Схемата помага на учениците да си намерят квалифициран ментор и професионална лаборатория, където да извършват изследванията си. Или среда, където да развиват познанията си в социалните и инженерните науки.

Д-р Жан Донахю, който е заместник-мениджър на научната програма, споделя пред Би Би Си, че на учениците се дава възможност да участват в съвсем реални проекти. „Те научават нови неща, но често правят и собствени открития. В доста случаи трудовете им се публикуват в някои от най-авторитетните научни списания”, допълва Донахю.

Носителят на Нобелова награда за физика Дейвид Полицър дава ценен съвет на подрастващите при визитата в старото си училище: „Намерете нещо, в което сте наистина добри, а другите считат за много трудно”.

17-годишният Йън Каплан е готов да се вслуша. И вече работи по компютърни модели, чрез които може да се предскаже победителят в президентските избори в Съединените щати. Съученикът му Валерио Жанг пък изследва ефекта на протеини върху растежа на раковите клетки при рак на простатата.

За самия Полицър не е особена изненада, че гимназията му е „създател” на толкова много Нобелови лауреати. Но и отчита факта, че да си ученик в тази гимназия в Бронкс изисква доста талант и усилия.

Всяка година много млади учени-кандидати за слава подават документи за прием в училището, но изискванията определено са много високи, а конкуренцията – жестока.

От всички кандидатствали през миналата година едва 5% успяват да се доберат до място в престижната гимназия. Наградата определено си струва – най-големият шанс за получаване на Нобелова награда в сравнение с всяко друго училище в Съединените щати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
дядо преди 11 години
пълно с борци против комунизма но в пазарджик ги нямашеняма ги и днес в кърджали ***
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кирчо, училището се намира в Западен Бронкс на W 205th St. Почти срещу НЙ департамента по опазване на околната среда.
23
5
 
1
 
! Отговори
Kiro kurvaro преди 11 години
BRONKS e STOLIPINOVOTO na NEW YORK..Ne e za predpochitane da minavash po ulizite ot ikindia do 6 sabahlyan, tia propagandi da gi razvarlyat po India i Izrael.
22
10
 
11
 
! Отговори
манипулация преди 11 години
Изводът е - Америка манипулира Нобеловите награди. Повече от ясно е!
21
2
 
8
 
! Отговори
Shsesinger преди 11 години
Евреите се раждат евреи, християните се кръщаваме, нищо че сме родени в християнски семейства, а математиката е фундаментална наука, тя е в основата на всички останали науки и във всеки нобел математиката има своя дял, дори за литература, математиката е Логика.
20
4
 
8
 
! Отговори
кандидат за Нобел преди 11 години
Започвам да пиша за човешките права в Патагония, за същите в Мианмар, за онеправданите сираци в Камерун. Не че ще ги подобря, но ще се изявя пред международната, "загрижена" за световната демокрация, общественост. Иначе милионът не ме интересува, никак!
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дедо дедо ти още ли не си пукнал , бре много жилави се оказахте вие ***.
18
11
 
9
 
! Отговори
дядо преди 11 години
стига смрадлива пропагандадостатъчно са ни поливали 20 годиниголемата работа - па после чекат да купят някое индийче или китайче да им свърши работата
17
6
 
17
 
! Отговори
UK преди 11 години
Хайде стига с тези евреи. САЩ се състои от 96% християни,1.7% евреи и други религии.Тези глупости може само да си дъвчите по селските мегдани.
16
2
 
9
 
! Отговори
Ибрахим преди 11 години
Пропуснал е математиката заради... жена! На един прием, той е бил предизвикан от друг младеж да реши геометрична задача (тогава младите дами са се впечатлявали от такива работи, не от стойки и чупки). Нобъл плувнал в пот, не успява да реши задачата и момичето на сърцето му естествено изразява симпатии към неговия опонент. Дори обмислял да се самоубие, но баща му го убедил да са захване с химия, да стане богат и да запуши устата на този, който го е унизил. Нобъл забогатял но... с жените пак зле!
15
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сближете се с евреи, изучете религията им и мисленето и ще разберете защо всички ги мразят. А отговорът е *** - защото те смятат всички неевреи за нисши, за по-долна категория хора. Според религията им да причиниш зло на евреин е грях, но същото зло другиму не е толкова осъдително. Може да приемеш юдеизма, цял живот да ходиш в синагогата, да станеш по-евреин от тях самите, но пак си втора категория. Така е по тяхната религия. Те са ИЗБРАНИЯТ народ.Как да обичаш такива?
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
13, пропуснал я е за нещо. Не е толкова тривиален въпрос. Колко учен свят се диви на този факт и колко велики математици са били огорчени.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
13Доста по тривиална е историята. Просто не го е направил. Със същия успех може да питаш и защо няма Нобелова награда за свиневъдство.
12
0
 
4
 
! Отговори
преди 11 години
Много обсъждан въпрос. Когато Нобел определял кои клонове от науката ще получават неговата награда, пропуснал математиката. Или не му е вървяла в училище или я е сметнал за по опасна от неговия "нобел".
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
11Знам защо, но няма да ти кажа.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Знае ли някой защо няма Нобелова награда по математика ?
9
0
 
0
 
! Отговори
Бог да прости преди 11 години
"Всеки случай е потенциално погребение" -това е хубава стрела,но за наука си трябва пара или бира :)
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щото явно не си разбрал още значението на думата расизъм.
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къф е изводът- еврейте са тумба гений.Само едно нещо не се връзва.Като са толкова добри във всичко защо нема нема и ги гонят да ги трепят.През средновековието-редовно.По-време на ВСВ също.Всички съседи на Израел дават мило и драго да ги утрепят... Защо така? Единят по-благочестив отговор е: "Защото са направо неземно добри ангели,пък останалите гнусни гадни дяволи дето мразят всичко добро" ама нещо поиздиша на моменти. А другият е:" Абе май,не са тъй добри нещо.." Вие как мислите?
6
3
 
8
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
До...разсъждаващият: Ами като е...така,защо в Израел дето учат само евреи,няма такива гимназии...нобелисти.