Поляк планирал да взриви 4 тона експлозив пред парламента

Мъжът копирал методите на норвежкия масов убиец Брайвик
20 ное 2012 17:25, Елка Василева
55
Поляк планирал да взриви 4 тона експлозив пред парламента
Разпространени от полската прокуратура снимки на иззети доказателства. Снимка: Reuters

Поляк бе арестуван по подозрение, че е подготвял бомбено нападение срещу парламента във Варшава по националистически и антисемитски подбуди, съобщи днес полската прокуратура, цитирана от Ройтерс.

По думите на прокурора Пьотър Красон заподозреният не се числи към нито една политическа партия. Той обаче е заявил, че в действията си се ръководи от националистически, антисемитски и ксенофобски възгледи.

Според прокуратурата радикалният националист планирал да взриви камион с четири тона експлозив край сградата на парламента, вероятно по време, когато вътре са президентът и премиерът. Прокуратурата в Краков разкри, че следственото дело срещу предполагаемия атентатор е започнало на 5 ноември и със случая ще се занимава полската Агенция за вътрешна сигурност.

Прокурорите съобщиха още, че мъжът е бил учен, работил за университета в Краков, и е успял да събере малко количество експлозиви, огнестрелно оръжие и детонатори с дистанционно активиране. Освен това се опитвал са привлече други хора да му помагат.

Полски тв канал, позовавайки се на източници, близки до разследването, съобщи, че полякът е копирал методите на норвежеца Андерш Брайвик, който миналата година уби 77 души с огнестрелно оръжие и бомба, ръководен от крайнодесните си възгледи.

Говорителят на полското правителство Павел Граш заяви, че случаят изглежда много сериозен. По думите му възможните мишени на потенциалния атентатор са били президентът, парламентът и правителството, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
хах преди 11 години
Истински патриот :)
38
0
 
1
 
! Отговори
свобода за Босия преди 11 години
пък ние тук един доматен атентат не може да свършим... над 40 ушефчета за 1 човек въоръжен с 1 домат... това описва цялата държава. аиде отивам да си паса ярем и да правя безкръвни преходи
37
1
 
2
 
! Отговори
Freeman преди 11 години
Remember remember the fifth of NovemberGunpowder, treason and plot.I see no reason why gunpowder, treasonShould ever be forgot...
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като се има предвид как медиите в Европа се надпреварват да правят от хора като Брейвик едва ли не някакъв супермен и подробно описват методите и техниката, които е ползвал, не е чудно да се появи още някой "фен" с подобни намерения. Крайно време е медиите да престанат само да търсят сензации в лошото и грозното, а да потърсят някакви добри примери за подражание и да представят тях.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
limonkata me kefi
34
4
 
1
 
! Отговори
Гнафт преди 11 години
Неговата семка гадна
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Do 43 Татко Адолф Не си обърнал внимание, че Брейвик няма и една антисемитска дума в посланията си.
32
0
 
8
 
! Отговори
Уркото преди 11 години
Оставете майтапа, ама се чудя с 4 тона екплозиви колко ли голям кратер ще остави и дали верно може да събори една голяма сграда като парламента на нечия държава???
31
3
 
6
 
! Отговори
Татко Адолф преди 11 години
Отдавна пророкувам, че съвсем скоро последователите на татко Адолф и неговият духовен наследник, сър Андерш Брейвик, ще запишат имената си със златни букви в световната история. Откога разправям, че на хиляди места в света в този момент се вдигат тежки наздравици в прослава на святото дело на сър Брейвик, дори и в България, а по всичко личи - и в Полша. Нека бъде жив и здрав сър Брейвик, нашия духовен ментор и да знае, че ние следваме безотлъчно святото му слово!
30
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Давайте момчета да събитраме 3-4 тона тротил. Който няма - може и с една 20-литрова туба бензин...Тайната ни цел: партийния дом. Ако вътре на банкет са се събрали и ръководството на ДС, това ще е само в плюс.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо чудно. Познавам много поляци, на които им хлопа дъската. Шантави! Понякога в добрия смисъл...като този от статията!
28
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на този поляк могъл е да направи нещо позлезно.Сега някой българин трябва да направи същото с нашите 240 *** в парламента
27
0
 
15
 
! Отговори
SS преди 11 години
"Говорителят на полското правителство Павел Граш заяви, че случаят изглежда много сериозен. По думите му възможните мишени на потенциалния атентатор са били президентът, парламентът и правителството" и какво?? да не се свенят и бъдат така загрижени тия политически продажници,светът не започва и не свършва с тях!Всъщност може и да свърши зарад тях!! нека бъдат мъже и да си го получат !какво се циганят,плашат?? след тях може да дойдат само по-читави-ЗА ДА НЯМА ХОРА КОИТО ДА ИСКАТ ДА ГИ ВЗРИВЯВАТ!!
26
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей защо няма такива българи. Евала на поляците този не успя, но следващия може да успее.
25
0
 
16
 
! Отговори
SS преди 11 години
Guy Fox Remember remember the fifth of november.За сега в Полша, а скоро и унас.А за мераклийте сапьори имам материал две ремаркета амониева силитра, само трябва някой химик да каже останалите добавки.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оф, като прочетох "пред парламента" и си помислих, че става въпрос за нашия парламент. Ай няма нужда, вий си знаете от днесбг
23
1
 
10
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Тия пак си вдигат рейтинга . Руснаците им показаха колко е лесно - отиваш с официална делегация при Путин и те връщат с държавни почести !
22
1
 
7
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 11 години
А къде е днешната добра новина за турция
21
1
 
27
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Нямали някои да взриви 4 тона експлозив в българския парламент
20
5
 
13
 
! Отговори
зз преди 11 години
Ай стига с тия пари ,политици,банки ,еврей,религий .Долу парите, поравно разпределяне на всички земни ресурси,развиване на технологиите,време е роботите да работят за нас.