Обама без нито една забележка към България

Той определи Борисов като "изключително ефективен световен лидер"
Обновена: 4 дек 2012 14:22 | 4 дек 2012 08:32,
808

Бойко Борисов и Барак Обама се срещнаха в Овалния кабинет на Белия дом. Снимка: БТА

България е изключителен съюзник на Съединените щати, заяви президентът на САЩ Барак Обама преди началото на срещата си с премиера Бойко Борисов в Овалния кабинет на Белия дом, предаде БТА.

Двамата разговаряха 30 минути над предвиденото по протокол време, след което направиха изявления.

"Очевидно нашите две страни са свързани от много здрави връзки, включително в моя роден град Чикаго, където има голяма българска общност. Така че връзките между нашите две страни са всъщност връзки между нашите два народа", посочи Обама.

Той подчерта, че и в миналото е имал срещи с министър-председателя Борисов, когото окачестви като "изключително ефективен световен лидер".

"Също така искам да вметна, че той има черен колан по карате, така че трябва много да се внимава...", пошегува се американският президент.

Барак Обама изказа благодарност за "ценното партньорство на България в НАТО" и за "изключително силната българска подкрепа в Афганистан и подкрепата на мирния преход там.

Обама изтъкна изключително доброто сътрудничество в областта на наказателните разследвания и в борбата с тероризма.

Разследването на атентата на летището в Бургас също беше обсъдено на срещата в Белия дом, посочи премиерът. Той припомни, че в момента българските екипи и много екипи от други служби за сигурност по света уточняват кои хора са влизали в България, какви са те, какво са правили.

"Не можем да посочим в момента прекия извършител или поръчителя на този гнусен атентат, при който загинаха невинни хора, по простата причина, че ни трябват още брънки от веригата, но повярвайте ми, след днешната среща и американските служби ще работят още по-активно, защото с президента Обама се обединихме около това, че не може да имаме истинското лице на даден човек, неговите пръстови отпечатъци, неговия ДНК профил и толкова могъщи служби, които работят в момента по този атентат, още да не са открили този човек от коя държава е, кои са неговите близки, за да може да се проследи участието му в атентата с другите две лица, по които се работи", заяви Борисов.

"Аз като полицейски началник знам, че това, което имаме към момента, за службите е достатъчно, за да фокусират своята дейност върху дадени хора, страни и организации, но това няма да издържи в съд. Ние искаме, когато станем готови, да сме категорични, затова президентът Обама изрично още веднъж подчерта, че се солидаризира с моето становище, че трябва да се  поработи още", добави премиерът.

„Най-важното е, че България е един от първостепенните и най-добри партньори на САЩ във всяка една област - и във външната политика, и в общите идеали, и в енергийната сфера, във военната сфера, в политическата сфера, културата", заяви Борисов. 

Той уточни, че на срещата с Обама е поставил темата за социалното осигуряване на българите, работили в САЩ, и изрази надежда, че въпросът ще бъде решен.

"Говорихме и за визите. България трябва да положи малко повече усилия", включително чрез лобиране в Конгреса, който трябва да вземе решение по този въпрос, съобщи Борисов.

"Колкото и да им е неприятно на някои в България, президентът Обама няма нито една забележка към България", допълни Борисов. Премиерът отбеляза, че самият той е отправил упрек за това, че българските служби още не са издирили извършителя на атентата в Сарафово и че би могло по-активно да се работи на Западните Балкани, с повече инвестиции.

По време на срещата в Белия дом бяха отчетени успехите "във финансовата дисциплина, в подреждането на публичните финанси, прозрачността, която въвежда нашето правителство и при избора на главен прокурор, Висш съдебен съвет в съдебната система, прозрачността на управлението, това, че кредитните агенции вдигат кредитния рейтинг на България, и аз бях учуден, че президентът Обама толкова добре познава процесите, които са протекли през тези три години в България" отбеляза премиерът.

"Не очаквах толкова добри неща да чуя за България. Не очаквах, че толкова внимателно наблюдават действията ни през тези три години и че така се отчитат резултатите, които сме постигнали на фона на другите балкански държави и това, което става в Европа", добави Борисов.

По време на работното си посещение премиерът Борисов е подарил на президента Обама копие на златната маска на одриския цар Терес. Обама от своя страна подарил на Борисов статуетка на кристален орел върху глобус, символизираща смелостта, великолепието и свободата на Съединените щати. Статуетката е изработена от известния американски дизайнер на стъкло Ханс Годо Фрабел специално за посещението на Бойко Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


808
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
633
0
 
0
 
! Отговори
антигоц преди 11 години
Ами той и Путин с тва сваляне на цената на газа точно преди изборите,направо си подкрепи Бойко.
632
2
 
2
 
! Отговори
e преди 11 години
kva zabelejka? Dreme my na Obama za BG
631
2
 
3
 
! Отговори
хаха преди 11 години
Обама нас..ра, че ГЕРБ ще загубят идните избори и говори врелини кипели които не са присъщи за никой политик в света.
630
1
 
1
 
! Отговори
за 770 преди 11 години
Съсел, познах те :Р
629
2
 
3
 
! Отговори
за 768 преди 11 години
Е у нас се знае - отговорника към ВСП на БСП за дрогата е др. Румен Запалков. Има черно на бяло СРС как дава указания на Галевите как да делкат дрогата.........затова и няма виза за САЩ норкодилърът на посерано....
628
0
 
4
 
! Отговори
ужасттттттттттттт преди 11 години
краино брутално, не кам тиах самите- а към нас които живеем в тази чудесна страна- но не бих казал че е чудесна даржава. иИмаме един болен раководител, които си живее с собствените си постижения, ако, не знаех за кжо става дума бих си казал-" евала на човека строи ни магистрали, ит.н.", НО ТОВА НЕ Е ТАКА. И си мисля за кво трибва да си плащам данаците, таксите и глобите, като тези мои пари отиват при един левак, които прави квото си иска - не е отборен играч, така , че никои да не му подава пове
627
0
 
3
 
! Отговори
ужастттттттттттттт преди 11 години
не разбрахте ли, че по големите не правиат забележки към по малките, само ако не ги закачат или не им пречат. И като малките изпалниават дословно всичките указания, то мъмрения няма да има, но аз немога да го понеса това което правят управляващите в моята дарйава-може да не е моя, но аз все пак тук живея, плащтам си данаците, таксите, глобите, а отсреща нищо не получавам. Извиниавам се за израза, но аз ниама да клякам и да лапам на когото и да е било, но това което прави управлението в момента е
626
2
 
3
 
! Отговори
men преди 11 години
коя посока? хванати за палците (на краката) дупето отворе и сочи към тавана и хълца ли хълца. колко плаща българия за продукцията на хероин в афганистан? кой закриля трафика и разпространението на дрогата на наша територия? с колко живота на година плащаме за апартаментите на цвъкнйта и милиардните на борисов. отврат. и още малки продажни или още по зле заблудени душици които му верват. тази държава 2020 няма да я има. слагам 1000 големи зелени на масата.
625
5
 
2
 
! Отговори
Посоката е вярна преди 11 години
Всите черверасти ги тегли гнилио Запад...........не сакат гадовете да живеят в руссия, китаи и С. корея..........
624
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лондон сити, Ню Йорк сити, Токио сити, София гладни.
623
1
 
1
 
! Отговори
moneky G. преди 11 години
биг брадър бойко, би би би, хе хе ю саунд джъс ляйк да джус, ай мийн сока нот евреите. видяхме го тоа мистър свък. много е ***, *** е никой ин къмпарисън. бледнэ като мен до истински ***. а бе бро, ше праим ина война. треа ни мартиал. фифти фифти? конграчулейшън.
622
1
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
.....ЦЪ ЦЪ ЦЪ...ГРАЖДАНИН ТЬИ ЗАПИСАЛСЯ ДОБРОВОЛЦЕМ...?....ГАВОРИ ТИХО...ВРАГ* ПОДСЛУШАЕТ...!враг* цру !
621
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Извънземен каца на Земята и хваща такси. По едно време казва на таксиметровия шофьор: - Е, кажете сега, как сте, как живеете тук? - Е, ми как, добре! - Е, моля Ви се, разкажете ми малко по-подробно! Шофьорът почва да цъка много значително с език: - Е, ми какво д ати кажа, братче, не е добре!
620
4
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ВЕРИ СОРРИИ АМЕРИКА...!...100 ЦЕНТА НЕ ВИНАГИ ПРААТ 1 ДОЛАР...!
619
4
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....БУЛГАРИЯ ЗАЕДНО С АЛБАНИЯ СА НАИ ВЕРНИТЕ САИУЗНИЦИ НА АМЕРИКА...!...ДОЖИВЕМЕ ТОВА ЧУДА...!
618
4
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...У АМЕРИКА ОБАМАТА НАПРАИ БАЦЕ ОТ ДЕФЕКТЕН ПРЕМИЕР ЕФЕКТЕН СВЕТОВЕН ЛИДЕР...!
617
3
 
2
 
! Отговори
Р. Запалков преди 11 години
Ха дано Боце ми уреди виза , че как ще ги стигнем пустите американци....
616
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 11 години
My president!!!
615
2
 
15
 
! Отговори
18561+1816818158747 преди 11 години
Бойко не е ***, Бойко е пълен ***. Какви забележки може да ни прави Обама бе ***, егати излагациите
614
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що се заблуждавате братя българи че Боко отиде в Щатите за някакви изгоди за България инвестиции и блаблаа което е напълно неверно.Нашите са пушечно /сексуално/ месо в буквален смисъл с тия мисии в угодничество на САЩ а за нас пръст в гъ.а и ще си го бъркаме докато не изберем АТАКА ДА УПРАВЛЯВА НАД 50 % всичко друго изпълнява сатанинския план "РАН-ЪТ" и това е!!Трябва да сте пидирасти или садомазохисти да не го виждате че от ден на ден от секунда на секунда обеднява български народ впоследствие