САЩ прескочиха фискалната пропаст. Засега

Белият дом и Конгресът постигнаха компромис за данъците
Обновена: 2 яну 2013 14:59 | 2 яну 2013 07:54, Елка Василева
49
САЩ прескочиха фискалната пропаст. Засега
Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

Конгресът на САЩ одобри компромисният законопроект за данъчното облагане през 2013 г., предаде Ройтерс.

С 257 гласа “за” и 167 “против” Камарата на представителите прие законопроекта, с който се увеличават данъците за най-богатите американци. Сенатът гласува текстовете по-рано през новогодишния ден и се очаква президентът Барак Обама да подпише законопроекта възможно най-скоро. Той ще влезе в сила със задна дата от 1 януари.

Предстои Белият дом и Конгресът да водят преговори за публичните разходи, както и за тавана на дълга на САЩ.

Предвижда се да бъдат увеличени данъчните ставки за лицата с годишен доход над 400 хил. долара и за домакинствата с годишен доход над 450 хил. долара. Ще бъдат редуцирани и данъчните облекчения, които лицата и домакинствата с доходи над тези граници ще могат да получат. По отношение на физическите лица това е два пъти повече от предлаганото по време на предизборната кампания на Обама, а за домакинствата прагът е с 80% по-висок от обещаното от президента.

По-ниските данъчни ставки, които действаха през последното десетилетие, ще останат постоянни за данъкоплатците със средни и ниски доходи заедно с целевите данъчни облекчения, въведени през 2009 г. като мерки за борба с кризата.

Удължава се и периодът на действие на федералната програма за подпомагане на трайно безработни американци. Отлага се с 2 месеца и началото на действието на автоматичните съкращения на публичните разходи, които бяха предвидени да влязат в сила от 1 януари.

Предприетите мерки обаче не са голямата сделка за намаляването на дефицита, която преследват управляващите в Щатите. Въпреки че те предотвратяват сериозни проблеми, това е само една малка стъпка напред към по-адекватния контрол на федералния дефицит, отбелязва Bloomberg.

Така следващата потенциална фискална криза в САЩ се очертава за края на февруари, когато трябва да се реши как да се спестят 109 млрд. долара от различни програми за държавни разходи.

“Вашингтон пропусна магическия момент да направи нещо голямо, за да намали дефицита и да реформира данъчното законодателство”, се посочва в изявление на група конгресмени – и републиканци, и демократи.

Още икономически новини от света четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шабесиите (държавите контролирани от богоизбрани) винаги свършват зле....те вече не контролират държави, а целия свят
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пътят за американците е еднопосочен и той е само надолу!
14
3
 
5
 
! Отговори
До15 преди 11 години
Живея от 32 годинивСАЩ! Има много истина в това което пишеш. От друга страна, сега съм във Вегас за новата година, и не се вижда никакво притеснение за финансовото положение.Не знам какво да мисля......
13
11
 
9
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
САЩ са тръгнали по лош път и тепърва ги чакат страшни години. Това е пътят на "социалната държава", която ограбва предприемчивите, знаещите, можещите, трудещите се здраво, за да хрантути ***, мързеливците и туфлеците. Америка е станала велика страна не защото е треперила за жизненият стандарт на пхрошляците, а защото е давала шанс на всеки (включително и на прошлякът, ако си размърда задникът) да стане богат и да се радва на богатството си.По същият път тръгна преди ного години и Швеция. Резултатът бе, че от най-проспериращата страна в Европа (а може би и на света), Швеция залезе като икономическа сила и започна да трупа дългове - защото използвачите, висящи на гърба на социалната система ставаха все повече и повече, а богатите, притиснати от ужасяващите данъци, започнаха да се изнасят оттам, точно както сега френците бягат в Белгия.Затова и се появи феноменът - разни мизерни островчета да лапат чужди пари, превръщайки се в данъчни убежища за богаташи.
12
4
 
10
 
! Отговори
Един от вас преди 11 години
Всичката я втасахме у нас , че голям кахър за Америкнците!Ако стане така че наистина да се разпадне, то тя ще е последната на която ще се случи!Всички останали са пред нея!
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ФЕД не е федерален резерв а съвкупност от няколко частни банки играещи ролята на централна банка същата тая *** им печати парите срещу лихва.
10
3
 
17
 
! Отговори
АК74 преди 11 години
Бях приготвил химикала и картата да сложа кръст на тази държава. Ама па се поставиха на изкуствено дишане.
9
2
 
15
 
! Отговори
Професора преди 11 години
До номер 4 ФЕДФедералният Резерв никога не е спирал печатницата...
8
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никаква пропаст не са прескочили.Тази империя на злото отдавна е във фалит и няма никакви шансове да си изплати дълговете някога.Големият въпрос е дали ще повлече цялата планета в 3-та световна война,когато тръгне да се сгромолясва.
7
8
 
13
 
! Отговори
До номер 1 преди 11 години
Какви нови САЩ-войни бълнуваш!От край време Америка е една изолационистка държава която обича друг като Сталин да воюва вместо тях а те да си клатят краката!На американеца трябва да го сложиш за да тръгне да воюва особенно при крайния изолационист Обама което е много лоша новина за бъдещия премиер Сергей Станишев защото очакванията са че именно хора като него ще трябва да воюват!Било за НАТО,било за защитата на родната татковина!Така че Сергей,марш в казармата!
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, стана като оня виц извади го ама по-навътре.
5
3
 
21
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
Тя е пусната отдавна мой остава само на стотарките да турят още 2-3 нули и да печатят 100 хилядови доларови банкноти, а пък тоя прогресивен данък дето го въвевждат ще им нанесе обратния ефект и ще доведе до отлив на инвеститори.
4
5
 
31
 
! Отговори
ФЕД преди 11 години
Пущаме печатницата...
3
5
 
28
 
! Отговори
ясен преди 11 години
Те ще се оправят ,а ние никога!!!. Направиха 10% данък за всички ,за да се облагодетелстват само богатите тук!!!!
2
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не че много разбирам, ама аз ако съм богаташ и ми вдигнат данъка съответно ще повиша цените с което бедните ще пострадат и пак ще си взема парите обратно от същите тия бедни. Oбщо взето един омагьосан кръг мижи да те лажем. Истината е държавния капитализъм. Има нещо много сбъркано в учебника на Адам Сми,т важно е да се имитира дейност за пред масите.
1
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сценарият е един и същ. Нова война, локална естествено, че този път е твърде вероятно да стигне до тях.