Биогоривата предизвикват замърсяване на въздуха

Очаква се да причиняват смъртта на 1400 души годишно в Европа
7 яну 2013 20:45, Елка Василева
35
Биогоривата предизвикват замърсяване на въздуха
Биогоривата водят до замърсяване на въздуха. Снимка: архив, Reuters

Екологичните схеми за борба с климатичните промени чрез производство на повече биогорива всъщност могат да влошат проблема. Биогоривата предизвикват малко познат тип замърсяване на въздуха и се очаква да станат причина за близо 1400 случая на преждевременна смърт годишно в Европа до 2020 г., предаде Ройтерс, позовавайки се на доклад на британски специалисти.

Докладът на учени от университета на Ланкастър показва, че дърветата, използвани за производство на дървесно гориво - смятано за по-екологична алтернатива на изкопаемите горива - освобождават химикал във въздуха, който при смесването си с други замърсители е токсичен и освен това влияе негативно върху посевите.

"Биогоривата се смятат за добро нещо, тъй като намаляват количеството на въглеродния диоксид в атмосферата. Да, това е чудесно, но те също така влияят негативно върху качеството на въздуха", казва Ник Хюит от изследователския екип. Тополите, върбите и евкалиптовите дървета, използвани като бързорастящи източници на възобновяемо дървесно гориво, освобождават високи нива на химикала изопрен. В резултат на смесването му с други замърсители и под въздействието на слънчевата светлина се получава токсичен озон.

"Масовото производство на биогорива в Европа може да има малък, но съществен ефект върху човешката смъртност и посевите. Доколкото знаем, никой досега не е изследвал как отглеждането на дървета за биогорива влияе върху качеството на въздуха", допълва Хюит.

Авторите на доклада отчитат, че озонът от дървесната енергия, необходима да посрещне нуждите на Европейския съюз до 2020 г., ще причинява близо 1400 случая на преждевременна смърт годишно.

Според специалистите формирането на токсичен озон може да се ограничи, като новите плантации за производство на биогорива се засаждат далече от населени места, където въздухът е силно замърсен. Генното инженерство също може да е от полза за ограничаването на емисиите от изопрен.

Озонът причинява белодробни проблеми и се смята за виновник за около 22 000 смъртни случая годишно в Европа. Като цяло замърсяването на въздуха основно от изкопаеми горива причинява всяка година близо 500 000 случая на преждевременна смърт на континента според Европейската агенция за околна среда.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Установено е,че при дестилация на каучука сложната му молекула се разпада на голям брой молекули на ненаситения въглеводород изопрен-C5H8 . Изопрена съдържа в молекулата си две двойни връзки.Изопрен , 2-метил-1,3-бутадиен, СН2=С(СН3)СН=СН2 е ненаситен въглеводород алкадиенов тип (CnH2n−2), безцветна течност, разтворим в спирт.Изопренът се полимеризира, давайки изопренов каучук. Изопренът също така влиза в реакция - полимеризация, със съединения от винилов род.Изопрен се използва широко, за получаване на синтетичен каучук.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По *** статия не бях чел!
21
0
 
2
 
! Отговори
Лакиран врабец преди 11 години
Не садете дървета щото озона е вреден!
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зелени пир***тиНие луди сме, пиратии разбойници зелени,хванати сме от горатаи създаваме проблеми !Ще я пазим до последно-от резачки и секири,да не вземе за зачезнеили стане на хартия!Вълците са наши братя ,а дърветата-тотеми-няма да дадем да станат"био"-маса за горене!!!Мутренските ви палатии хотелите големизагрозяват планината,плановете ви ще спреме!Няма да допуснем плажанякой да превърне в паркинги проценти да намажатинвеститори и банки-ще се борим до победанад властта на интересаи над всеки дето гледанякой да му клати феса.Знаем дето БДЖ-тосте продали за стотинки,а пък златото-за вреднии токсични цианиди!Луди сме, но сме мнозина-Вода пием от чешмата -шестов газ затуй не щеме -не работим за заплата.И сме много.И сме гневни .И сме дръзки млади хораи мераците ви вреднивече срещат ни отпора....Ще разбудим всички детоспят пред своя телевизорс интернет-комюникетаза валутната ви криза!Ще измъкнем всички ризи -под якичките ви бели-мазни, гнусни и кирливи-вратовете ви лъщеят...Нямаме работно време-ден и нощ ще ви тормозими съня ви ще отнемем-анонимна сме угроза!!!;)
19
0
 
3
 
! Отговори
Арабски шейх преди 11 години
Четете ли какво ви е написал човека дето му платих. Даже аз го повярвах.
18
0
 
1
 
! Отговори
Ха сега де.... преди 11 години
Нещо не ми се връзва от последния абзац.При условие , че озона се използва за лечение на астма,бронхит,дори и рак как така "причинява белодробни проблеми и се смята за виновник за около 22 000 смъртни случая годишно в Европа"? Сигурно журналиста пак е объркал нещо......
17
0
 
3
 
! Отговори
??? преди 11 години
"може да има малък, но съществен ефект "Малък, или същесвен?
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Намирисва ми че статията е финансирана от араби
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да измислите как да запушите кратерите на вулканите....що CO2 бълват не е истина, а да не забравя, всяка държава, която има на територията си активен вулкан- с по-високи еко такси.)))Пари трябват, действай те.А озонът се прилага за лечение на астма , например.
14
5
 
10
 
! Отговори
ОЛЕЛЕ плашим се преди 11 години
"токсичен озон" какво е това съединени бре? Нещо като дървено желязо, мокър огън, или отрицателна нула, или отрицателна скорост.Какъв е тоя бисер беОзона представлява 3 атома кислород свързани един за друг, нито повече нито по малко. Е да верно озона хвърчи но не става за ядене и пиене. Значи е токсичен, не всичко дето хвърчи се ядеУтре ще обявят Менделеевата таблица за токсична, за да не я продават в супермаркетите
13
2
 
4
 
! Отговори
Био ? преди 11 години
Генната модификацияна дървета и семена за посев ще ликвидира хората .България купува ли такива семена на пшеница и царевица , ( от чийто разтения - семената не могат да покълнат )Точно тази част която покълва , е полезна от зърнените култури от които получаваме жизнено важни елементи.Иначе поемаме нещо мъртво !Търговски изнудвачи , искат да превърнат света зависим от тях , за семена .и всеки сезон да се купува от тях .
12
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хапвал си кюфтенце, кашкавалче... евала моето момче. сигурно си доста отюмбелен. тюмбечето на мама...
11
1
 
6
 
! Отговори
Floris преди 11 години
И един мърмот...
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чета за изопрен, озон, белодробни проблеми... Пък, то ставало дума за ползата от генно-модифицирани дървесни видове. А, мерси!
9
5
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
До Мешана Скарао След малко ще ти завра метаномерара ама е ф40 незнам дали ще издържиш.
8
5
 
31
 
! Отговори
Мешана Скара преди 11 години
Ми то и всяка крава от уригане и *** хвърля метан и замърсява атмосферата колкото един автомобил с парникови газове. Ама си хапваме скаричка, сирене, кашкавалче и не ни пука. Даже пръцкаме метан в добавка.Да дойдат тия учени да ми го измерят с уста метана.
7
2
 
18
 
! Отговори
Миньор преди 11 години
Кеф, ще има работа значи. Ще го копаме още 100 години кюмура. Кюмбета да горят зиме на талази гъст чер дим да стелят. Серни окиси да ти се насълзят очите чак, децата от астма да се давят. Киселинен дъжд да полива добрата реколта...А иначе озона е много вреден, да знаете. 3 кислородни атома в молекула.Поне си го кажете като в САЩ бе :ЧИСТИ Въглища (CLEAN Coal) - най-добрият източник на топлина и електроенергия за вас и вашето семейство.
6
3
 
22
 
! Отговори
зелени балкани преди 11 години
Требва се забрани яденето на БОБ също като цигарите,щот после газовете метан и прочие унищожават природната среда!Да живее Фашизма -Социализъм по родните полета и балкани!Требва да се избият и всички свраки щот отделят въглероден двуокис в атмосферата.Дребва се забрани и яденето,щот земята се превърна в *** от фекалии.ДА УНИЩОЖИМ ЧОВЕШКИЯ РОД И ДА ЗАПАЗИМ ПРИРОДАТА!
5
2
 
6
 
! Отговори
bg преди 11 години
Ot muslemite moje li da se pravi biogorivo?
4
2
 
15
 
! Отговори
английски учен преди 11 години
Дишайте изгорели газове и ще живеете 101 год.!!