Чехия се обезпокои за отнетия лиценз на CEZ

Ситуацията е много тревожна, заяви чешки министър
Обновена: 19 фев 2013 19:32 | 19 фев 2013 19:25, Бойчо Попов
153
Чехия се обезпокои за отнетия  лиценз на CEZ
Снимка: Reuters
След като по-рано днес в официално изявление CEZ заяви, че изказването на премиера Бойко Борисов, както и на прокуратурата, за отнемането на лиценза на ЧЕЗ, противоречи на законите на България като член на ЕС, по-късно дойде и реакция на официален представител на Чехия.
 
Решението на България да отнеме лиценза на CEZ за пренос и разпределение е обезпокоително, заяви чешкият министър на промишлеността и търговията Мартин Куба, цитиран от Ройтерс.

„За нас ситуацията, разбира се, е много тревожна, особено от гледна точка на това, че България, като членка на Европейския съюз, постъпва по напълно безпрецедентен начин", коментира Куба.

Едва преди месец CEZ загуби лиценза си в Албания след спор с правителството, довел до прекъсвания във водоснабдяването и спирания на тока. Държавният регулатор ЕРЕ обяви, че електроразпределението ще бъде върнато под правителствен контрол след отнемането на лиценза на CEZ Shperndarje, собственик на 76% от акциите в оператора за дистрибуция.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи по-рано днес, че лицензът на CEZ ще бъде отнет след националните протести срещу по-високите цени на електроенергията, припомня Ройтерс.
 
Междувременно акциите на CEZ поевтиняха почти до най-ниското си равнище от над четири години, след като България обяви, че ще отнеме лиценза ѝ, информира Bloomberg.

Котировките на книжата спаднаха с цели 2,2 процента до 602,5 крони, на най-ниското равнище за една търговска сесия след октомври 2008 година.

Още международни икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо само чужденци могат да печелят в България?
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
hubavo !
4
2
 
45
 
! Отговори
от В.Търново преди 11 години
Защо точно ЧЕЗ и защо само ЧЕЗ ?А, "Енерго про" и EVN по-добри ли са ?!Нашите сметки не са ли надписани ?Съмнителна работа ....
3
0
 
6
 
! Отговори
Протестиращ преди 11 години
Нищо не разбирам. Кво значи сега това?
2
10
 
30
 
! Отговори
Запознат преди 11 години
Буда го дава на ***. Пито - платено !Далаверите на ГЕРБ продължанат ....
1
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вън грабителите от ЧЕЗ! Строги сме, но справедливи. Българският народ си иска електропреносната система, които нашите бащи, майки и старци построиха!! Тя си е наша, не е на ЧЕЗ. ИЗЧЕЗВАЙТЕ!