САЩ разположи мощен плаващ радар до Северна Корея

Целта му е да прихваща изстрелването на ракети
11 апр 2013 18:52,
29
САЩ разположи мощен плаващ радар до Северна Корея
Снимка: Reuters, архив

САЩ разположиха мощен военен радар в морето, способен да регистрира евентуално изстрелване на ракета от Северна Корея, съобщи Франс прес, позовавайки се на неназован висш представител на американското министерство на отбраната.

Радарът е на позиция, заяви пред АФП източникът, пожелал анонимност. Пентагонът обяви разполагането на плаващия радар SBX, (работещ в Х-диапазона - честоти между 8 и 12 гигахерца) на 2 април, като отбеляза, че става дума за рутинна мисия, официално несвързана с напрежението на Корейския полуостров.

Без да посочи повече подробности, източникът потвърди, че плаващият радар е позициониран, за да улови сигнал от евентуално изстрелване на севернокорейски ракети.

Преди разполагането му радарът се намирал в Пърл Харбър, на Хаваите. Радарът е висок 85 м и е в състояние да регистрира изстрелване на ракета в радиус от 2000 км.

Съоръжението допълва други американски радарни системи в района, способни да определят точката на изстрелване и да проследят траекторията на ракети, включително два ескадрени миноносеца, оборудвани с противоракетни системи "Иджис".

Американците обявиха, че разполагат и противоракетен комплекс THAAD във военната си база на остров Гуам, в Тихия океан, на 3380 км югоизточно от Северна Корея.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: САЩСеверна Кореярадар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
12
 
13
 
! Отговори
До 2 преди 11 години
Въобще не е похвално. Даже никак. Ще стане беля и много народ ще си изпати. С това шега не бива. Прави са хората, че не им трябват ядрени технологии - в ръцете на такива хора нещата не са сигурно, а това не е обикновенна бомба да я хвърлиш, да гръмне, да замирише малко на пушек и това е. Това ще мирише чак при нас и то доста години. Похвално било...
5
5
 
13
 
! Отговори
Бивш радист преди 11 години
Ако искате да чуете какво си говорят военните на техните честоти от Япония и Китай купете си радиостанция yaesu, midland,alan....между 5 и 400 вата за 200-1000лв монтирайте им по една антена самоделка висока 3-4метра и може да ги слушате нелегално на тяхната честота,които може да намерите на военните в нета. Готино е!
4
15
 
54
 
! Отговори
2 преди 11 години
похвално е как една шепа народ, без технологии, ресурси и дори храна въртят на малкия си пръст Щатите, Япония, Китая и Южна Корея, а нашите само лижат з....ци на тоя и на оня. Евала!
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Театро
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
... и по погрешка отправили прихванатата ракета в погрешна посока? Да пази Бог земята.
1
0
 
57
 
! Отговори
Пайко преди 11 години
Браво. Като ги гледам тези антени - сега ще хващат Канал 1.