Готви ли се Саркози за голямото завръщане?

Издънките на Оланд карат множество французи да си поискат стария президент
Обновена: 14 апр 2013 18:51 | 14 апр 2013 18:51,
47
Готви ли се Саркози за голямото завръщане?
Никола Саркози. Снимка: Reuters

След 30-годишна кариера в обществения живот Никола Саркози напусна Елисейския дворец със заръката "никога да не се върне там", припомня БиБиСи.

Но само година след това емоционално изказване и загубата на президентските избори, французите изглежда вече изпитват сериозна носталгия към Саркози и неговото управление. Скорошни проучвания на общественото мнение сочат, че при вот в този момент Сарко би спечелил със съкрушителна преднина пред Оланд.

Освен това бившият президент би бил подкрепен почти единодушно от десницата за кандитат на движението в президентските избори през 2017-та година.

Откакто сдаде поста, Никола Саркози се радва на дискретността на личния си живот и въобще не взима отношение по политическата ситуация в страната. За някои анализатори обаче това поведение е част от добре измислен план.

"Това е игра. Той ще се върне единствено при подходяща обществена нагласа. Ще изчака хората да кажат ясно, че го искат обратно", убеден е журналистът от авторитетния в-к „Фигаро“.

Бившият вътрешен министър Клод Геан счита, че предвид случващото се във Франция към момента, френският народ неизбежно ще се обърне към Саркози да поведе отново страната.

По принцип французите са извънредно склонни да се увличат по носталгията към бивши президенти, макар и самите избиратели да са свалили въпросните държавни глави от власт.

В първите си 11 месеца на поста Франсоа Оланд се превърна в президента с най-рязко падащ рейтинг на одобрение за толкова кратък период в историята на Петата република. Последните проучвания показват, че едва 27 на сто от хората имат доверие в способностите на Оланд като държавен глава.

В тази връзка трябва да се припомни, че на изборите преди година Саркози получи цели 48% от гласовете. И изглежда сега все повече от онези 52% от французите, гласували за Оланд, се чудят дали са направили точния избор.

Шансът за връщане на Саркози в Елисейския дворец (при победа на изборите след 4 години) е в това да се представи като всичко, което Оланд не е.

Настоящият държавен глава винаги се е представял като „г-н Нормален“. Тази характеристика обаче явно вече не е особено привлекателна за избирателите, които сега намират Оланд за „прекалено нормален“ и може би дори нерешителен, предвид неспособността за овладяване на икономическата криза в страната.

Изведнъж буйният нрав на Саркози изглежда все по-привлекателен. Защото на него вече се гледа не като на невъздържан и неуравновесен, а на като готов за борба.

Не бива да се забравя, че във Франция на Сарко и съпругата му са със статут на светски знаменитости. Бившата първа дама Карла Бруни се завърна към писането на песни и издаде нов албум. В него неизбежно има песен, възхваляваща нейния любим като сантиментален, сложен и... динамит.

Не може да пропусне обаче, че пред завръщането на Саркози в голямата политика има и една голяма въпросителна.

Разследването срещу него по обвинения в приемане на незаконни дарения (от наследницата на козметичната империя „ЛОреал“) за кампанията през 2007-ма година продължава.

Залогът в този процес е наистина огромен. Главният разследващ по случая Жан Мишел Жентил дори получи смъртна заплаха – писмо с куршум в пощата пред дома си.

Съдебната система изглежда е под огромен политически натиск, тъй като решението й в този случай може да преодопредели бъдещето на страната.

В цялата тази суматоха Никола Саркози пази хладнокръвие и действа стратегически – просто изчаква в сянка. Би било грешка той да бъде отписван за политиката, защото не само съпругата му „възпява“ неговите лидерски качества. Може и да е противоречива личност, но Саркози определено знае как да печели обществената подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сарко изглежда зле,грозен и е ужас,днес го пуснаха поТФ2 да поздрави Жан-Пол Белмондо за неговата 80 годишнина,беше с много лош вид,на тръне.А,красавицата му с многото пластики се *** и дрънка на китара шепне и мисли че пее,за тези хора нямам думи.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Саркози и Станишев все от избраната нация.Станишев каква дипломна работа само е писал "Военната униформа и значението и на този който я наси",ето това е голям ум.И тази велика нация все се хвалят ,те най-добрите учени,музиканти,художници,артисти,лекари,и т.н.-по-велики от тях нама-мошета.Банки създали да обират света и да ликуват,ха стига вече,няма да ги бъде.
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Починаха си с Берлускони. Време е за 2-ри рунд :)
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много пари е взел от Кадафито,има един Такиадине който е носил куфарчета с милиони и има здрави доказателства Доказателства има и вестника Медиапарт.Ав света 147 журналисти от цял свят разкриват игрите на банките и тяхните оршовки.Никой повече няма да търпи измами и бягство от данъчното.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
паправка диплома
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ББ има деплома и знае да се бори срещу корупцията,а Саркози е напуснал училище на 16 години,как има деплома за адвокат сега ще стане ясно за тази диплома фантом.Професорка се обади че при нея по английски е имал 7/20 тава е слаб 2 за нас.Излизат нещата яко.Ще изнася лекция в Монреал на 25 04 2013 пуснал си Сv,канадците го публикуват и там писал че завършил Политически науки и взел диплома за адвокат от частен институт.Сега ще го разнищват,професорите са млад и живи.
32
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Срещу Оланд ще се води още по *** война. Този човек открито заяви, че ще разнищи банковите картели и далавери и вече има резултати. За това и банкерското лоби заедно с крайната десница няма да му простят. Все пак става въпрос за трилиони евра, откраднати с машинации и неплащане на данъци и укрити в разни офшорни зони. Кипър беше първата жертва, сега е на ред британската система от свободни острови, вълната се надига и ще ги помете.
31
2
 
6
 
! Отговори
пич преди 11 години
да върне парите които взе от Кадафи и да се кандидатира отново, но да си признае публично преди това
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подобна тромава и фалшива, многословна и неаргументирана "статия" може да напише само Цв.Писание тип:"Тебе думам, дъще, сещай се, снахо" и се хвърля камък в градината на Станишев и социалистическата партия. Това е целта на този внезапен политически "анализ" на Франция.Приказка за наивници.Никога вече ББ!И не се сърдете на мъдрия Доган, защото той не лъже - порциите ги дели той, блюдолизците са достатъчно.
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не сравнявайте БГ с Франция. Ние нямаме нито левица като френската нито десница като френската. На Франция даже и *** им са по черни и по цивилизовани от нашите. Нито ББ е на нивото на Саркози нито Съсела прилича по нещо на Оланд. Нещата са безнадеждно не сравними.
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На Саркози обкръжението са претърсени от спец,полицията ,защото постоянно плюят Оланд и му създават пречки в борбата с корупцията.Саркози затри Франция остави дълг 600 милиарда,1милион безработни , 500000 хиляди предприятия фалирали,ето това е Сарко.Сега го чакат още среща със съдии.Трудно ще се върне в политиката,той/Саркози/ прави все екшани ,но франсетата не са будали
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сарко никой няма да го избере,да си гледа пенсията и да се оправя,нещата с него са ясни,криеше богатите и сега всичко вече се знае,ще изчакаме събитията с него.
26
4
 
7
 
! Отговори
така преди 11 години
Сарко е затънал доста,има афери в които се е забъркал и трудно ще излезе от тях.Сега разкриха че няма диплома и как се е снабдил с нея ще научим по-късно.Оланд поведе борба срешу корупцията и прането на пари в оршофките,те десните му правят мръсотия за закона за сватбите за всики и искат да го свалят.Няма да им стане играта има милиарди загоби от тези оршофки,147 журналисти са разкрили как стават игрите с парите и морала на банките.Никой няма да им прости на банките тези жалки игри,стига оршофки
25
1
 
7
 
! Отговори
Питам преди 11 години
А дали ми дреме за комплексираното джудже?
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Народе забравете за Борисов и Станишев, Бог ни е дал очи и не случайно ги е поставил отпред а не отзад на тила,.Каквото е било ,било по важно е какво ще бъде,Борисов и Станишев са двама циркаджии. единия е папагал а другия инфантил
23
2
 
4
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
Разбирам че говориш за Борисов. Всичко което пишеш е така но не става, Парадокс ! Бедните го изоставиха защото Борисов "служеше" на народа но Изпълняваше желанията на олигарсите,Съдебната система е по-големия ни проблем, От там трябваше да започнем.
22
5
 
11
 
! Отговори
до 26 преди 11 години
Костов е умен политик, но ума му не работи за България и българския народ
21
4
 
10
 
! Отговори
vale_karo преди 11 години
Спомнете си какво се случи в България с едиственият Министър председател тръгнал да се бори с много имащите.Стана черната овца на прехода.А дали не е бил прав?Защо обществото го линчува?Ами защото не бе богат и нямаше богати покровители,а бедните го изоставиха.
20
9
 
11
 
! Отговори
ГМ Димитров преди 11 години
И Саркози,и Бербускони и починалата леди Татчър са десни политици с особен чар,хора,директни в общуванията си и вземат решения за доброто на държавата си.Не е важно какъв си е личния живот,а какво оставаш за нацията.Като нация с комплекси/аз нямам такива,щото работя не почасово/единственото добро,което ни се случи,е явлението Бойко Борисов,неподправен,духовит като Тато ,но истински българин с поглед към бъдещето.Всички протягат ръце към властта,но искат експертно правителство,не им стиска..
19
1
 
13
 
! Отговори
Помощ преди 11 години
Ще ви изпратим на помощ Станишев