Къде погребват най-зловещите престъпници?

Дори и след смъртта си терористи, убийци и диктатори всяват ужас и отвращение
12 май 2013 07:12,
22
Къде погребват най-зловещите престъпници?
Военният кораб "Карл Уинсън", от който Осама бин Ладен беше погребан в Арабско море. Снимка: архив, Reuters

Седмици наред полицията не съумяваше да убеди нито една община да приеме тялото на терориста от Бостън Тамерлан Църнаев. Според ислямската религия, която той изповядва приживе, кремацията е забранена, така че трябваше да се намери гроб.

В град Кеймбридж, в който живееше етническият чеченец, категорично се обявиха против намеренията той да бъде погребан там. В крайна сметка се намери място в гробищен парк край Уорчестър.

От сп. “Тайм” правят преглед на сходни случаи в Съединените щати и други страни.

Друг терорист, извършил атака на американска територия – Тимъти Маквей (бомбен атентат във федерална сграда в Оклахома, при който са убити 168 души), е екзекутиран през 2001 година, а тялото му беше кремирано. Прахът е предаден на адвоката му, който го разпръсква над необявена локация. Години преди изпълнението на смъртната присъда Конгресът приема закон, с който се гарантира, че тялото на ветерана от войната в Персийския залив Маквей няма да бъде погребано в националното военно гробище Арлингтън.

Предполагаемият убиец на президента Джон Ф. Кенеди е погребан набързо на съвсем скромна церемония в гробищния парк “Роуз Хил” във Форт Уорт, щата Тексас. Репортерите са в пъти повече от опечалените, а опелото се води от цивилен наместник, тъй като не може да се намери свещеник.

Вечният покой на Лий Харви Озуалд е нарушен 18 години след погребението, когато е извършена ексхумация заради подозрения, че в ковчега всъщност е положено тялото на агент на КГБ. ДНК-експертизата потвърждава, че все пак погребаният е Озуалд.

По-малко от 2 седмици след като убива Ейбрахам Линкълн в театър във Вашингтон, Джон Уилкс Бут издъхва вследствие на огнестрелна рана в обор във Вирджиния. Новината за смъртта му е последвана от множество предложения за това какво да се прави с тялото. Някои искат Бут да бъде заровен в прага на театъра във Вашингтон, за да може всички да стъпват отгоре му. Други настояват за разчленяване и публично показване.

В крайна сметка властите решават опелото да се състои край океанския бряг, а тялото да бъде погребано на тайно място. Локацията е обявена на близките на Бут през 1869 година. Впоследствие тленните му останки са преместени в семейното гробище в Балтимор.

Масовият убиец Джон Уейн Гейси е осъден за убийството на 33 млади мъже и момчета през 70-те и е екзекутиран със смъртоносна инжекция в Илинойс през 1994 година. Съдбата на тленните му останки е неизвестна, макар и да се появяват слухове, че тялото е било кремирано, а прахът предаден на роднини.

Знае се обаче, че част от мозъка на Гейси е станал притежание на психиатърката Хелън Морисън, която свидетелства по време на процеса, че убиецът е невменяем.

Прочутият гангстер Ал Капоне умира след инсулт и тежка пневмония в дома си във Флорида през 1947 година, 8 години след като излиза от затвора. Погребан е в семейния парцел в чикагското гробище “Маунт Оливет” със скромна церемония, тъй като архиепископът Уилям Гормън забранява реквием. По-късно тленните останки на Капоне са преместени в Куук Каунти.

Проповедникът Джим Джоунс умира от куршум в главата (не е известно кой е произвел изстрела), след като организира масово самоубийство на повече от 900 свои последователи в гвианския град Джоунстаун през 1978 година. Тленните му останки са транспортирани в Съединените щати за идентифициране, след което тялото е кремирано, а прахът – разпръснат над Атлантическия океан.

След самоубийството на Адолф Хитлер в края на Втората световна война негови приближени изнасят тялото му от бункера в Берлин, заливат го с бензин и го запалват. Какво се е случило след това, остава неясно, но според съветските архиви Червената армия неколкократно премествала тленните останки, за които се предполага, че са на Хитлер.

Тялото било погребвано последователно на 3 различни локации в Германия през 1945 година и след това преместено във военната база в Магдебург през 46-та.

Когато предстояло базата да бъде върната в германски ръце, от КГБ се притеснили, че тялото на Хитлер ще бъде намерено от германците. Така през 1970 година те го изровили, изгорили и разпръснали прахта в приток на река Елба.

След екзекуцията на Саддам Хюсеин през 2006 година новите лидери на Ирак трябваше да направят сериозен избор – дали да предадат тялото му на неговите роднини или да организират тайно погребение в немаркиран гроб.

В крайна сметка натискът от страна на Съединените щати все пак води до първата опция. Погребението е в родното му село Аужа, където самият Хюсеин беше построил приживе свой частен гробищен парк.

Мястото бързо се превърна в обект на множество масови поклонения от поддръжници на Саддам. В резултат през 2009 година правителството забрани организираните пътувания до селото.

Муамар Кадафи беше убит от бунтовниците в Либия през октомври 2011 година и дни наред след това тялото му беше изложено в хладилно помещение в Мисрата. След това Кадафи беше погребан на тайно място в либийската пустиня – според либийската опозиция “при спазването на всички мюсюлмански традиции”.

Погребването на Осама бин Ладен създаде известни главоболия на американските власти след елиминирането на терорист номер едно. Целта беше да се спазят повелите на исляма, но в същото време да не се открие потенциален храм за поклонение на джихадисти.

Така се стигна до погребение в морето, което обаче не беше прието от мюсюлманските проповедници, определили го като “светотаство”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
БАНКОВ ИЗСЕЛНИК преди 10 години
БУЧ КАСИДИ И СЪНДАНС КИД ?
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
романтично погребение
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
kolko sa prosti xvarliaite gi v moreto okeana tapaci.
6
2
 
7
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Тялото на най-масовият убиец в света- Мао е балсамирано и до днес стои изложено в центъра на Пекин и се посещава от хиляди туристи годишно. Ежегодно се провежда периодична ребалсамация на трупа с формалдехид.
5
9
 
3
 
! Отговори
DADA преди 10 години
До АнонименДа бе толкова са технологични милите, че не можаха да си вдигнат Курск, та наеха норвежци и британци да я свършат тая работа.А може и с Булава да го потопят тоя кораб, ако разбира се оцелят, когато я пускат отгоре.
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С кви глупости се занимават.Сякаш не могат да ги кремират и останките просто да ги закопават някъде.Най добре да се използват за наторяване на растенията.Поне нещо хубаво да излезне от цялата работа...
3
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Статията си е готина, само не мога да разбера защо всички *** трябва да имат погребални права.
2
4
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Невероятна статия на разсъмване. просто неам думи. да благодарим на редакцията за хубавата статия в изборния ден.
1
9
 
1
 
! Отговори
брадваро преди 10 години
не хоризонтал, а вертикал:))къде ли е разликата?