Социална революция във Франция – сключват първия еднополов брак

Хомосексуални двойки вече ще могат и да осиновяват деца
Обновена: 29 май 2013 10:10 | 29 май 2013 10:09, Елка Василева
48
Социална революция във Франция – сключват първия еднополов брак
В Монпелие ще бъде сключен първият във Франция гей брак. Снимка: архив, Reuters

Истинска социална революция се очаква днес във Франция– там ще бъде сключен първият еднополов брак на фона на тотален разрив по темата във френското общество, предаде BULGARIA ON AIR. Преди десетина дни френският президент Франсоа Оланд подписа закона за разрешаването на хомосексуалните бракове. Това стана въпреки продължилите четири месеца бурни протести в страната на противници на решението.

Освен бракосъчетания законът ще разрешава на лица от един и същи пол да осиновяват деца.

Проучванията на общественото мнение показват, че между 55 и 60% от французите одобряват разрешаването на гейбраковете, но около 50% са „за“ осиновяването на деца от еднополови двойки.

Франция стана 14-ата държава в света, която узакони гей браковете. Това е най-съществената социална реформа в страната след премахването на смъртната присъда през 1981 г. Тя присъстваше в списъка с 60 обещания на Франсоа Оланд по време на кандидат-президентската му кампания.

Още с назряването на идеята, че законът ще бъде прокаран, Франция беше залята от почти ежеседмични анти гей протести и това продължи 4 месеца. В неделя по улиците на Париж за пореден път излязоха стотици хиляди хора, за да кажат „Не“ на обществената реформа. Демонстрацията завърши със сблъсъци между силите на реда и крайнодесни групи в центъра на Париж. Около 200 души бяха арестувани.

Днешната знакова церемония ще се проведе в кметството на Монпелие. На нея ще присъстват министрите за правата на жените и по семейните въпроси. Общо 200 близки на двойката, 300 гости и 130 журналисти ще станат свидетели на първото по рода си събитие във Франция. Изборът на Монпелие за сключването на първия гей брак е предопределен от силната ангажираност на кмета на града в подкрепа на реформата. Поради опасения за враждебни прояви полицейската префектура забрани всякакви празненства на открито.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: Францияеднополов брак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
9
 
5
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 11 години
Разбира се че гейовете са нормални. Не е нужно да ги приемате за каквито и да било,защото това се отнася до личният им живот и той вас не ви засяга. Извън него те са хора ,които ядат,дишат ,пият като всички останали. С гей-браковете не се търси одобрение или някой да те признае за "нормален" ,с тези епитети си играете вие,не ние,нас те не ни засягат и не кичим никого с тях като стоки на конвейр. Хората просто искат да узаконят любовта си,не търсят нечие лелинско одобрение и печат "нормален".
16
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До drim.preeТе искат не само одобрение, те искат педалското поведение да стане норма, да се приеме от всички за нормално. Това вече наистина е началото на края на западната цивилизация!
15
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изпедераси се тоя свят!
14
4
 
11
 
! Отговори
Viktor преди 11 години
Кат са луди да се женят.До сега се скатаваха ама трагедията на брака е за всеки!Иначе нямам търпение да изгледам едно гей-бракоразводно дело.
13
13
 
21
 
! Отговори
drim.pree преди 11 години
За пореден път се убеждавам, че гейовете не искат просто совбода да правят каквото си искат, те искат одобрение , те искат да ги приемаме за "нормални". Не сте нормални и няма одобрение , има търпимост ама вие ние се качихте на главата.
12
10
 
20
 
! Отговори
batevale преди 11 години
Страната на петлите ,стана страна на кокошките...
11
9
 
10
 
! Отговори
Лоша работа преди 11 години
Предполагам, че този "важен въпрос" скоро ще бъде повдигнат и у нас под формата на проектозакон в НС и ще се започнат едни "диспути", едно нещо... Щото по-важни работи за оправяне нямаме. Важното е циркът да върви, за да не мисли народът за "неправилни" неща. Мен лично хич не ме интересува кой с кого живее, но не искам да го налагат и на децата.
10
13
 
7
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 11 години
Аз съм съгласен и на граждански съюз,само дето в България и това не се признава!
9
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А някои твърдят, че пушенето било вредно. Много ми се иска да присъствам на разговора между гей двойка и нейното осиновено дете на тема: как се правят бебетата и по-точно как татко мъж и мама мъж са създали тяхното дете!? Обратни винаги е имало още от древността, но бракосъчетанието е съюз между жената и мъжа, и само те могат да бъдат съпруг и съпруга. Ако някой там горе е искал да бъдем еднополови е щял да ни създаде такива, щом сме два пола мъжки и женски, кои сме ние, че да противоречим!
8
26
 
4
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 11 години
до 7Като са ти омръзнали,не ги чети!
7
32
 
11
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 11 години
На който не му харесват гей-браковете - да не сключва такива. Аман от подлизурковци,които си врат носовете във хорските работи. С какво ще ви се промени на вас живота от това че двама души по свое желание ще подпишат договор по взаимно съгласие? АМАН!АМАН!АМАН!Блъскайте минуси,не ми дреме ни най-малко,аз от *** без работа не се впечатлявам!
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
силиконови цици , татуировки , обици , забременяване ин витро , МЕТЪЛ , Наркотици , роботизация . *** .
5
7
 
6
 
! Отговори
jjjj преди 11 години
sa razbrahte li geiovete koito ni upravliavat ot evropa na kuv hau sa
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
you sexy motherfuckeeeeeeeeeeeeeeerrrrr ........
3
13
 
27
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
ЛОШОТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА Е ,ЧЕ И ГЛУПОСТТА СЕ ТОЛЕРИРА ДОРИ СЕ ВЪЗХВАЛЯВА С ПОДОБНИ СТАТИИ И ЕДВА ЛИ НЕ ГЛУПОСТТА Я ПРИЧИСЛЯВАТ КЪМ НОРМАЛНИТЕ НЕЩА ! ПРЕЗ КОМУНИЗМА СЪЩО ИМАШЕ ОБРАТНИ И НИКОЙ НЕ ИМ ПРЕЧЕШЕ ДА СИ ЖИВЕЯТ КАКТО ИСКАТ ,НО БЕШЕ ЗАБРАНЕНО ГЛУПОСТТА ДА СЕ АФИШИРА ПУБЛИЧНО ! А СЕГА ИМ ДАВАТ ДОРИ И ДЕЦА ДА ОСИНОВЯВАТ ! АТЕИСТ СЪМ ,НО ТОЗИ ПЪТ ЩЕ КАЖА ЕДНО ГОЛЯМО - ПАЗИ БОЖЕ !
2
12
 
35
 
! Отговори
Мей-мей преди 11 години
Нямам нищо против всеки да живее както и с когото иска,но узаконяването на гей браковета е нередно и крайно невъзпитателно.Представете си какво ще се случи с децата,които живеят в такава среда.Те не са виновни с нищо за да им се насаждат от малки подобни "ценности"
1
21
 
12
 
! Отговори
NOrd преди 11 години
Много важно кой щял да се жени, то и без това бракът като институция ше отпадне с времето. Как ли пък няма да тръгна да протестирам, че 2 жени или 2 мъже щели да сключат брак, все тая.