Гари Каспаров реши да не се връща в Русия

Бившият световен шампион по шахмат се бои от политическо преследване
Обновена: 6 юни 2013 14:48 | 6 юни 2013 12:06, Елка Василева
58
Гари Каспаров реши да не се връща в Русия
Гари Каспаров. Снимка: архив, Reuters

Политическият деец и бивш световен шампион по шахмат Гари Каспаров е решил да емигрира от Русия. На пресконференция в Женева Каспаров обясни, че се опасява от преследване от страна на руските власти. Аудиозапис от пресконференцията е качен на личния сайт на политика, пише Lenta.ru.

“Пътувах до там и обратно до края на февруари, когато стана ясно, че продължаващото разследване на дейността на политически активисти може да засегне и мен“, заяви Каспаров.

„Сега имам сериозни съмнения, че след като се върна в Москва, ще успея да замина обратно. Така че за известно време ще се въздържа да се връщам в Русия“, обясни той.

През 2009 г. беше съобщено, че Каспаров си е купил апартамент в Ню Йорк. Семейството му живее през повечето време в САЩ.

Бившият световен шампион по шахмат е сред учредителите на опозиционните движения "Другата Русия" и "Солидарност". Той е сред най-видните опозиционери на Владимир Путин след идването му в Кремъл през 2000 г., през последните години Каспаров се оттегли на заден план и се изявяваше най-вече като говорител на руската опозиция в чужбина.

Каспаров беше задържан два пъти за участие в неразрешени политически акции. През 2007 г. той беше арестуван за пет денонощия и правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ го обяви за „затворник на съвестта“.

Миналата година Каспаров участва в големия антипутински протест в Москва на 6 май, завършил със сблъсъци с полицията. Дванайсет демонстранти, обвинени като "участници или подбудители на масови безредици", ще бъдат съдени на процес, който се открива днес в Москва. Според Сергей Давидис - близък на Каспаров, цитиран в "Москоу таймс", бившият шампион е бил разпитван като свидетел при разследването на безредиците на Блатния площад в Москва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
28
 
16
 
! Отговори
rex преди 10 години
Ставащото в Русия е голяма трагедия за руския народ! Властта е завзета от престъпници, а на върха на пирамидата стои Кървавия пигмей-убиец! Самото съществуване на руския режим е заплаха за демократичните ценности в целия свят.Русия отново свети с кървавочервен ореол! И на този режим заложник е България, където управляват руски агенти.Боже, пази България от рубладжиите!
17
6
 
24
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
Каспара носи еврейска кръв, много ясно че ще бега !
16
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ахахах в тоя форум имало повече комунисти отколкото в БКП-то бе :D идея - направете си 1 партия и почнете да борите злия американски имериализъм че вашите другари не се справят добре
15
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Mnogo se govori che kasparov e homo.dali e wqrno ne znam, no pri edna negova konferenzia v zalata poletq edin detski helikopter pod formata na penis. Tova e za kasparov, wsichki chahmatisti rano ili kusno si gubqt razsudaka.
14
15
 
29
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
Американски агент и предател ,също това и отвратителен ,като човек!
13
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do 10: За съжаление доста хора мислят така елементарно като тебе, това че е добър шахматист, спортист или каквото и да е там друго НЕ го прави автоматично най-добрия във всичко. Това че Стоичков е бил много добър футболист не значи да го сложим начело на държавата или както е модерно напоследък министър на културата нали?
12
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къв емигрант ще става, той и без това е американски гражданин.
11
10
 
21
 
! Отговори
ceci_ преди 10 години
До DivineОпозиционерска му работа. Семейството живее в САЩ, а той ходи и преустройва Русия. iсиктир
10
19
 
31
 
! Отговори
Смешници преди 10 години
За всички полит мекерета псевдо *** дето пишат глупости ще цитирам това:Носител е на най-високата награда в шаха "Шахматен Оскар" рекордните 11 пъти (1982, 1983, 1985-1988, 1995, 1996, 1999, 2001, 2002).Гари Каспаров е считан за най-силния световен шампион по шахмат за всички времена.Дали този човек не е направил нищо за страната си?!
9
26
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя тип от години живее само на американски подаяния.Естествено и много слушка какво му казват от съответното посолство - слушка и изпълнява При това по народност е грузински еврей.Руснаците като чуят за него им се гади.
8
22
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прав му път!Велик шахматист, а като човек - *** и амеликански агент.Даваха го в едни новини как стои на пътя на автомобилите, вместо на тротоара. Дойдоха полицаи и му казват да се отдръпне, а той се нахвърли върху тях и драска като жена и ухапа единя от тях по ръката, като дете.Пълен резил! Срам за американците, чийто агент е в същност...Въздух под налягане е този Каспаров...
7
18
 
28
 
! Отговори
Ha преди 10 години
Всеки инакомислещ според форумните плъхове е предател.
6
1
 
6
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
drugite sa "korigirani" toest iztriti.
5
21
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пешката на ционистката "демокрация" ще бяга ... Ау каква загуба за Русия - американски агент ще се маха ..
4
1
 
11
 
! Отговори
ссссссссс преди 10 години
Абе защо на главната страница пише , че коментарите под тази статия са 6 , а тук са само 3?
3
19
 
19
 
! Отговори
Даси преди 10 години
Точно заради подобни лидери опозицията в Русия няма шанс. Уви!
2
31
 
29
 
! Отговори
Divine преди 10 години
И тоя се продаде, другото няма значение.
1
50
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един предател по-малко:)) руснаците ще му бъдат благодарни и между другото ще се надяват и той да свърши като березовски...