Париж се учи как да е по-мил с туристите

Местните власти раздават ръководство за етикет
23 юни 2013 17:06,
8
Париж се учи как да е по-мил с туристите
Снимка: архив Reuters

Париж - един от най-посещаваните градове в света, но и едно от местата, известни с грубото си отношение, стартира кампания за подобряване на репутацията си и по-добри обноски към гостите си, пише Ройтерс.

Сервитьорите, таксиметровите шофьори и продавачите във френската столица често се държат нелюбезно и не говорят чужди езици, твърдят местните туристически власти, които раздават ръководство с насоки за по-добър етикет.

Книжката от шест страници, озаглавена "Говорите ли туристически?" съдържа поздрави на осем езика, вкл. немски, китайски и португалски, както и съвети за навиците на харчене и културните обноски на различните националности.

"Британците обичат да се обръщаш към тях на първо име", се обяснява в указанията. Италианците пък държат да се здрависват, а американците трябва да бъдат убеждавани за цените.

За китайците, които са най-бързо разрастващата се категория туристи в Париж, ръководството твърди, че са луди по пазаруването, както и че "просто една усмивка и поздрав на родния им език напълно ще ги задоволи".

Франция е водещата дестинация за международен туризъм в света, като миналата година Париж е бил посетен от 29 млн. души. Туризмът осигурява 1 от 10 работни места в региона. Търговската камара и регионалният туристически комитет в Париж обаче предупреждават, че все по-силната конкуренция от по-приятелски настроени градове като Лондон е знак, че Париж трябва да се постарае повече да привлича посетители, особено от нововъзникващите икономики.

От диплянката са раздадени около 30 000 копия, основно на таксиметрови шофьори, сервитьори, мениджъри на хотели и продавачи в главните туристически райони.

Още любопитни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
ppancho преди 10 години
Не съм бил в париж ,от 2006,когато при напускане на хотела един мазан алжирец се подигра на френския ми(който не елош)и ме поучаваше как точно се произнасяло това и онова...досмеша ме защото плащах 720 евро точно в този момент(6 нощувки по 120евро).Видях ги (хотелиерите)как мъкнат от най евтините неща за кухнята от Алди.В магазин на Дефанс на въпроса;бихте ли ме консултирали продавачката ме попита :защо? и хич не стана от стола...всички тези диалози бяха на френски.Наглте сервитъори пък са ембл
5
0
 
3
 
! Отговори
Нашенски преди 10 години
Също като в България-и като знаеш седем езици??? Оправи ли се? Всеки нормален,говори Английски поне! И Французите и Българите трябва да се оправят на този език!?
4
9
 
19
 
! Отговори
Ime преди 10 години
N2 да. Отишъл съм във Франция като турист. Да и почина. Да им дам МОИТЕ пари! Да, те са длъжни да са любезни, да аз не съм длъжен да им знам шибаният френски.N1 Работя в Испания с туристи. Често французи. Не араби, не индийци не разни мишмаши. И по некултурни хора от тях досега не съм засичал.Груби, нелюбезни, с мнението, че съм длъжен да знам френски, нищо че на световно ниво се говори на английски...та така.Така е Разбирател. А ти вземи да отскочиш до 4ти километър...
3
7
 
9
 
! Отговори
РАЗБИРАТЕЛ преди 10 години
ТОВА Е НАЦИЯ ОТ *** И *** !!!!!!!!!!!!!!!ЗНАМ ОТ ИЗПАТИЛИ ТУРИСТИ В ПАРИЖ, КАКВО ГАДНО ОТНОШЕНИЕ ИМАТ КЪМ НАШИ ТУРИСТИ !ЕДНА НАРОДНОСТ, КОЯТО СЕ Е.... ПРЕЗ УСТАТА, ТОВА Е ИЗВРАТЕНА ПАСМИНА !НЯМА ТАКИВА ШОВИНИСТИ КАТО ТАЯ *** ...................
2
13
 
6
 
! Отговори
Горда Франция преди 10 години
Горда Франция...Франс, Гордост, Горд!Няма как 67 милинонна Франция да накараш да учи езика на световните агресори - Англия и нейните стари колонии и нови слуги от бившия комунистически блок. Проблема на нефренско-говорещите е именно ЕЗИКЪТ...ДОШЪЛ СИ МУ ВЪВ ФРЕНСКАТА СТРАНА, А МУ ГОВОРИШ НА АНГЛИЙСКИ...Все едно проклет евреин да отиде в Алжир или Египет и да се сърди, че не му говорят на израелски?! Дали сте чували за в 100 годишната война между англичани и французи? Не 500г. сън и пиянство
1
5
 
23
 
! Отговори
Жо преди 10 години
ЦИТАТ от статията: "Сервитьорите, таксиметровите шофьори и продавачите във френската столица често се държат нелюбезно"АМИ, ТЕЗИ ХОРА не са французи. В Париж всеки трети човек не е французин. Своеобразния "миш-маш" е забъркан от северноафрикански араби и всякакви там азиатци- китайци, индийци, руснаци и малко наши и румънски ***.