Зимерман - оправдан за убийството на цветнокож

В САЩ излязоха на протест срещу оправдателната присъда
Обновена: 15 юли 2013 09:26 | 14 юли 2013 09:24, Петя Славова
40
Зимерман - оправдан за убийството на цветнокож
Цимерман получи оправдателна присъда. Снимка: БТА

29-годишният Джордж Зимерман беше оправдан по всички обвинения за фаталната стрелба срещу невъоръжения цветнокож тийнеийджър Трейвън Мартин през февруари миналата година, съобщи Ройтерс.

Убийството на 17-годишното момче, което беше извършено на 26 февруари 2012 г., потресе САЩ и съживи страховете от расови конфликти в страната, пише БТА.

Трейвън Мартин се прибирал привечер с покупки от близък магазин в комплекса от затворен тип Ритрийт в Санфорд, когато се натъкнал на Цимерман, който бил самоназначил се пазач там.

Още по темата

Зимерман се обадил в полицията, защото придвижващия се с качулка на главата Трейвън му се сторил подозрителен. Докато полицията се отзове на сигнала, между двамата избухнала разправия и Зимерман застрелял с един куршум в гърдите младежа.

Зимерман се укриваше 59 дни. В цялата страна имаше протести във връзка с убийството на момчето. По случая изявление направи тогава дори Барак Обама.

Ако беше признат за виновен, Зимерман, който твърдеше, че е действал при самоотбрана, можеше да бъде осъден на доживотен затвор за убийство от втора степен или на до 30 години затвор за непредумишлено убийство.

След произнасяне на оправдателната присъда, афроамериканци излязоха на протест по улиците в големите градове в САЩ.

Според местните медии недоволни граждани са  се събрали в райони, в които преобладава цветнокожото население, в градове като Ню Йорк, Чикаго, Маями, Далас и други. В тези райони е засилено полицейското присъствие.

 Съдебното решение беше произнесено от шестчленен съдийски състав само от жени, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
кой и*иот я писа тая статия бе?какви покупки, какви 59 дни укриване, каква разправия?пикам ти на журналистиката, така ли си съчинявате и останалите статии?
13
10
 
23
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Смехория! Какво значи афроамериканец, като тъпо клише! Ами тогава трябва белите в Америка да ги наричаме евроамериканци, а тези от Азия, азиато- американци предполагам. Другата смехория- цветнокож, колко цвята има кожата му, сигурно всички цветове на дъгата.Наречете си го ***, това е правилното име на един подобен ***, роден от греховно смешение на раси и народи, забранено още от Стария завет на Библията. Новият Вавилон скоро ще се срути, защото позволява грехове и то от най-тежките такива.
12
9
 
38
 
! Отговори
honestly преди 10 години
ех, майкооо, като започнете да ги пишете едни - та еврейн бил, извънземен бил! това е американски съд, не български, в който се назначават съдиите според връзките и където финала на делото се знае още преди да е започнало. запознайте се с фактите, прекарайте няколко часа в (ако щеш и онлайн) изследване на темата, пък после пишете. Аман от *** народ!
11
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оххх, тука си те грабят, бият и други работи и нямаш право да кажеш бау, а полицията охранява някакви дето почнаха да си показват и интимните части по площадите! Кажете моля, кога ще ни стигнат хамериканците?- Никога!
10
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аааа, хиспаник джудас, ясно- разбрах!
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лош, щом са го оправдали сигурно си прав...
8
6
 
57
 
! Отговори
cc преди 10 години
Автора на статията май още е сутрешен.Младежа никви покупки не е имал и е влязъл в затворен комплекс, където не му е мястото. Той не е живеел там.Допълнително Цимерман не е самоназначил се пазач, а е част една честа практика "neighborhood watch" т.е. живущите там следят и патрулират за сигурността на комплекса.И Цимерман е мексиканец (hispanic)
7
19
 
31
 
! Отговори
лош преди 10 години
Цимерман-еврейска фамилия-не се учудвам...
6
22
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе мен, след хунтата на Тиквата сме по-зле и от Бангладеш!
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kakvo oznachava samonaznachil se za ohrana v magazina? :)
4
8
 
32
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Приканвам всички, които са натиснали минус на коментара ми по-долу, да се опитат да оборят с факти аргументи. Написаното за *** важи също за *** и ***. Само да допълня, че най-слабо развитата държава в Азия е Бангладеш, а населението са хасцигани, както се изрази Капитан Петко във филма. Всичко си има логично обяснение и не е нужно да си затваряме очите пред фактите.
3
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
то и тоя не е чисто бял като го гледам, мяза на наш ***
2
13
 
68
 
! Отговори
xerth преди 10 години
Защо не нашите цялата история на случая, оказа че е момчето на 17, е било 2метра високо, с много развита спортна фигура, и че след разправията, се е стигнало до физически контакт, и този Мартин, доста време е налагал Цимернам, блъскал му е главата в тротоара, иЦимерман е бил принуден да стреля по момчета, освен това Мартин е бил през цялото време върху него, и Цимерман не е имал избор. Адмирации на правните органи в САЩ, че въпреки медийния натиск, си свършиха работата.
1
22
 
61
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Лесно и приятно е било да се печели и живее в годините на робството. Но вечно щастие няма. *** постепенно станаха пълноправни и сега това яде организма отвътре. Фактите сочат, че при *** процентът на престъпност е най-висок, а този на успели интелигентни най-нисък. Да бяха ги оставили да живеят като животни в Африка, сега раят щеше да е постигнат.