Норвежки неонацист, свързан с Брайвик, е арестуван във Франция

Викернес е задържан заедно със съпругата си
16 юли 2013 17:13, Елка Василева
6
Норвежки неонацист, свързан с Брайвик, е арестуван във Франция
Снимка: архив, Reuters

Норвежки неонацист, свързан с атентатора от остров Ютьоя Андерш Брайвик, беше арестуван заедно със съпругата си, която и французойка, в департамента Корез, Централна Франция, съобщиха Франс прес и Ройтерс. Той е бил задържан, тъй като прокуратурата е преценила, че е "потенциално опасен".

40-годишният композитор на блек метъл музика Кристиан Викернес, наричан Варг, и 25-годишната му съпруга Мари Каше били задържани в дома им в Салон ла тур, където живеели с трите си деца. Викернес е бил осъден през 1994 г. в Осло на 21 години затвор за убийство на свой приятел и съучастник, умъртвен с над 20 удара с нож, но през 2009 г. е бил освободен предсрочно и от 2010 г. живее във Франция.

От прокуратурата в Париж са обяснили, че решението за ареста е било взето, след като съпругата на Викернес привлякла вниманието чрез покупка на 4 пушки. Каше имала разрешително за оръжие. При обиска в дома на Викернес са били намерени общо пет пушки, от които четири карабини 22 калибър. Освен това следователите били обезпокоени от откровено антисемитските и ксенофобски изявления на Викернес в интернет. В материалите от разследването той е описан като човек с крайнодесни убеждения, "способен да подготви актове на насилие" и поради това "оценен като опасен".

Кристиан Викернес е бил под наблюдение през последните години заради връзката си с атентатора от остров Ютьоя Андерш Беринг Брайвик. Той е бил един от хората, на които Брайвик е изпратил манифеста си, преди на 22 юли 2011 г. да убие общо 77 души чрез взрив на кола бомба пред правителствена сграда в Осло и стрелба в младежки лагер на остров Ютьоя.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
ххх преди 8 години
Viva Buszum
5
0
 
2
 
! Отговори
LoL преди 10 години
Толкова много подробности изпуснати......
4
2
 
5
 
! Отговори
Protopopov преди 10 години
Убиеца на толкова невинни деца никога не може да изповядва националсоциализма. Безмисленото избиване на хора е далеч от идеите на този строй. Но от 1945 всичко лошо се лепва на тях. Защо ли? Ами защото те единствени успяха да спрат финансовите, оядени евреи банкери и тяхната мания за владеене на светът. Е, малко не им достигна за да повярват и останалите народи, но идеите си останаха.
3
3
 
11
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
A Volen chalmata koga shte go arestuvate v zatvora shte mu napravyat svatba I poturi shte mu podaryat.
2
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Viva Андерш Брайви
1
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До bashkirchoгорките три деца!!!