Разкритията на Манинг пречат да се защитават човешките права

Редникът го заплашват 136 години затвор
3 авг 2013 10:06, Петя Славова
9
Разкритията на Манинг пречат да  се защитават човешките права
Брадли Манинг. Снимка: Reuters

Висш представител на Държавния департамент на САЩ заяви, че 250-те хиляди дипломатически грами, които редник Брадли Манинг е разкрил чрез "Уикилийкс", са навредили на способността на департамента да се застъпва за човешките права, предаде Асошиейтед прес.

Изпълняващият длъжността помощник-държавен секретар Майкъл Козак свидетелства на вчерашното съдебно заседание.

Манинг е заплашен да получи до 136 години затвор за разкриване на секретна информация на "Уикилийкс", докато през 2010 г. работел в Ирак като анализатор за разузнаването.

Двадесет и пет годишният редник беше признат онзи ден за виновен по 20 от 22 точки от обвинителния акт, включително за нарушаване на Закона за шпионажа, за кражба и компютърна измама, пише БТА. Той все пак беше оправдан по най-сериозното обвинение - в оказване на помощ на врага.

Манинг каза, че е разкрил информацията, за да покаже закононарушенията на военните и американските дипломати.

Козак отбеляза, че грамите са идентифицирали хора, работили за САЩ, излагайки ги на опасност от убийство, насилие или затвор. Той каза, че Държавният департамент е помогнал на някои от тях да се преместят на друго място. Според него най-сериозната вреда от действията на Манинг е, че някои чуждестранни правозащитници сега отказват да говорят пред департамента, страхувайки се, че разговорите им ще бъдат разкрити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
prestapnicite osajdat edin humanist.namesto da potarsyat otgovornost na narushitelite tarsyat koy e kazal che caryat e gol.sashto kato v balgariya.prokuraturata ne se samosezira sreshtu partiinite izmamnici a sreshtu tova koy gi e razkril.demokraciya bratya demokraciya.
5
3
 
9
 
! Отговори
Kreti преди 10 години
Демократично Порно от САЩ и има ли почва у нас ?Има сред подкупните *** и Герберасти които са пребоядисани Комунисти
4
2
 
26
 
! Отговори
Е това вече е върха преди 10 години
на демагогията. Ние отдавна подозирахме, че САЩ не са люлката на демокрацията и справедливостта, ама това показа истинската им същност. Жалко, че у нас е пълно с неправителствени организации, дето са на пряка хранилка на американците: "Отровено бощество", Института по пазарна икономика, "Индъстри уоч", и много др. "войни за демокрация", които воюват, подрънквайки 30-сребърника в джоба. Воюват срещу народа си. Накараха го да разруши сам страната си, да закрие фабрики и да моли помощи като просяк
3
2
 
30
 
! Отговори
Ъ ! преди 10 години
За пръв път чувам че истината пречи да се защитават "човешките права" ! А те самите човешки права къде се намират ??
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно лицемерието е безкрайно. Престъпникът се оплаква, че са разкрили, как прикрива пресъпленията си зад благочестива фасада...
1
3
 
30
 
! Отговори
bochko tikveto преди 10 години
Всъщност на *** ли се опитват да ни правят господата от Държавния департамент."грамите са идентифицирали хора, работили за САЩ, излагайки ги на опасност от убийство, насилие или затвор".Ако писаното в тези грами отговаря на истината за какъв затвор и убийства ми говори чичо Сам?