Партията на Брайвик може да влезе във властта в Норвегия

В страната се провеждат парламентарни избори
Обновена: 9 сеп 2013 09:03 | 9 сеп 2013 09:02, Елка Василева
31
Партията на Брайвик може да влезе във властта в Норвегия
Ерна Сулберг и Йенс Столтенберг. Снимка: Reuters

Парламентарни избори се провеждат днес в Норвегия, предаде ДПА. Икономиката на страната процъфтява благодарение на по-високите цени на петрола и природния газ, а личното благосъстояние на норвежците също се увеличи през последните осем години. Въпреки това обаче проучванията сочат, че премиерът Йенс Столтенберг, който е от лявата Норвежка работническа партия (НРП), ще загуби своя пост.

За вероятен нов премиер е сочен лидерът на Консервативната партия Ерна Сулберг, отбелязва ДПА. Тя иска да състави и оглави четирипартийна коалиция, в която да влязат още либералите, християндемократите и дясната, антиимигрантска Партия на прогреса (ПП). Очаква се тези формации да получат заедно солидно мнозинство от 90-100 места в 169-местния парламент.

Две години след нападенията на Андерш Брайвик, който уби 77 души, Партията на прогреса, в която той членуваше, е незаменима за осигуряването на парламентарно мнозинство в един блок, наричан "буржоазен" и включващ още двете малки центристки партии - християндемократите и либералите. "Няма да подкрепим правителство, в което самите ние не участваме", предупреди лидерът на Партията на прогреса Сив Йенсен.

Още по темата

Държана извън властта от създаването си преди 40 години досега, Партията на прогреса натрупа авторитет с времето, въпреки че все още предизвиква ядно скърцане със зъби.

Макар че недвусмислено осъди Брайвик, който изби 77 души в името на борбата срещу "мюсюлманското нашествие" и смекчи тона си за "пълзящата ислямизация", партията все още се застъпва за рестриктивна имиграционна политика, която цели да намали броя на търсещите убежище.

"Норвегия се нуждае от нов път", заяви Ерна Сулберг по време на предизборната кампания, фокусирана основно върху здравеопазването, образованието, бюджета и транспорта.

От другата страна, коалицията на Йенс Столтенберг, която е на власт от 2005 г., е жертва на износването от управлението. На теория условията за трети мандат на левицата изглеждат изпълнени: 5-те милиона жители на Норвегия се радват на икономически просперитет, основан на процъфтяващия петролен сектор, на почти пълна заетост и на качество на живота, което е едно от най-високите в света.

Тъй като мъдро заделя настрана приходите от производството на въглеводороди, норвежката държава разполага с най-големия самостоятелен пенсионен фонд в света, на стойност 750 милиарда долара.

"Нещата в Норвегия вървят добре, но хората се умориха да ги управляват едни и същи политици", обяснява Йоханес Берг, изследовател в Института за социални изследвания в Осло. "Осем години непрекъснато управление е нещо необичайно за Норвегия."

Позициите на 54-годишният Столтенберг, който беше станал обект на извънредно високи симпатии непосредствено след нападенията на Брайвик, също са трайно отслабени заради критиките към слабостите на държавния апарат, които трагедията извади на показ.

На 22 юли 2011 г. Брайвик шокира миролюбивата Норвегия като постави бомба близо до централата на правителството в Осло и след това откри огън срещу сбирка на млади членове на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя.

И макар че някои оцелели от стрелбата в Ютьоя за пръв път се явяват като кандидати на избори, темата за 22 юли остана табу.

Днес екоактивистката от френско-норвежки произход Ева Жоли се включи в кампанията и енергично разкритикува Партията на прогреса. "Как могат хората да гласуват за партия, основана на враждебността, омразата и изключването?, запита бившата разследваща съдийка, цитирана от Норвежката радиотелевизионна компания. "Срамно би било такава партия да влезе в правителството", заяви Жоли.

Но според коментаторите заровете са хвърлени. "Трябва да се случи нещо наистина изключително, за да предотврати смяната на властта", твърди политологът Бернт Ардал от университета в Осло. "Нещо невиждано досега на едни норвежки избори", каза той дни преди вота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
5
 
! Отговори
! преди 10 години
СВОБОДА ЗО БРАЙВИК !!
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
mnogo evropeizi ne razbirat che triabva Evropeiskata doktrina da se smeni tia e nasochena umischleno sreschu evropezite horata v ziala EVROPA imam predvod chistite EVROPEIZI da se vdignem na bunt podoben v SIRIA za da izgonim USA propovednizite izmamnizi zasoto ako ne go napravim sega sled 30godini sche stavame svideteli na masovi klaneta na Evropezi a ne edinicni sluchai kato LONDON KADETO55%SA CHERNOKOJI
20
2
 
4
 
! Отговори
реалност преди 10 години
В Норвегия снимат 10 серии как руснаците са ги окупиралли и как живеят след военната окупация Occupied (Окупираните) норвежците са много смели хора
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Свобода за Брейвик.
18
1
 
9
 
! Отговори
### преди 10 години
Какво стана с "вълната от победи на социалистически партии в цяла Европа" както предвиждаше станишев?! Като гледам и там ще ги наритат съветските агенти !
17
9
 
5
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
Норвегия има остра нужда от освежаване на генофонда, затова се толерират всякакви *** и араби, а "бледоликите" се игнорират. Един приятел кандидатства за норвежка виза преди години, отрязоха го, защото беше женен, защото знае английски и френски и има висше образование, а взеха двама мазни рома, защото чаветата им са незаконни, защото са прости и защото са черни! Ама така им се пада на рибарчетата, който диктува цените на петрола и газта в Европа трябва да си пусне дъщерите на ***!
16
2
 
4
 
! Отговори
ot Kristiansand преди 10 години
do един от ОслоIzobshto ne gi cheti. Zatova Balgaria e na tova deredje, samo laji i izmami , a pak mediite sa na Peevski.
15
8
 
11
 
! Отговори
един от Осло преди 10 години
Вие *** ли сте или ***????? Как може да излезе такова нешо в българската преса????? Срам и позор!!!! Живея в Норвегия от 6 години и от българската преса да прочета, че дясната партия е партия на Брейвик... Такава простотия не бях очаквал. И вие се наричате медия!?!?!?!? Аз самия не подкрепям тази партия, но поради съвсем други съображения. Вие сте за съд бе хора с това заглавие!!!!!!!!
14
1
 
11
 
! Отговори
Вуте преди 10 години
След няколко години може да управлява и Европа.
13
3
 
10
 
! Отговори
Адолф преди 10 години
Турците да ***!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DAJE MI NAPRAVI GOLIAMO VPECHETLENIE IMIGRANT V FRANZIA TARIK YILDIZ KOITO JAVNO E OT TURSKI PROIZHOD E NAPISAL KNIGA ANTI WHITE RASISM I OPISVA DISKRIMINAZIATA NA CHERNOKOJATA RASA SRESCHU BELITE KORENI JITELI NA EVROPA
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
dano pobediat NAZIONALISTITE tozi pensianen fond e dosta primamliV za zionistkiat rejim v amerika sigorno sche iskat da donapalniat NORVEGIA s BRIKETI I KAKVA LI PARAZITNA *** TA DA IM GO RAZDADAT VAV VID NA SOZIALNI POMOSCHI I RUSOKOSI NORVEJKI DANO V EVROPA VAZNIKNAT NAIAKAKVI PROMENI V DOSEGASCHNATA DIKTATURA NALAGANA OT USA ZIONISTITE
10
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Партията на Брейвик НЯМА да влезе в управлението на Норвегия след изборите!Да се помни!9.9.2013 г.
9
0
 
12
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
12, Когато не можеш да намериш аргументи ,намираш обиди ,така е най-лесно, нали? Дотам ти стига акъла, за какво ли още се занимавам с тебе.
8
11
 
2
 
! Отговори
М преди 10 години
До БАЧКАТОРВпечатленмия о оранжерийни работници не се броят;)
7
21
 
8
 
! Отговори
M преди 10 години
До до 3 То добре си се разписал..ама докато чакаш пенсията на ***, за да имаш пари да се напиеш...се замисли малко! Мюсулманите са голяма част от Европа! Нещо повече- на Европа не и пука кой е мюсулманин, кой е евреин и той е танганаец! Но виж..пука и кой е ***, крадлив и миризлив българин! Ето затова не ни искат! Заради *** като теб и оня по-доло..разбирача! Стойте си в смрадливата "България"! ТОва не е България! Вие стев срам за Аспарух, Крум и другите! СРАМ!!! Проклета ***!
6
0
 
36
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Толерантността драга/и е глупост когато насреща си имаш религиозен фанатизъм. Това е все едно някой да те бие а ти да му правиш реверанси вместо да се браниш. И не ми говори за личностно развитие на хората от Зап Европа защото и аз имам впечатления от тях и ще ти кажа че те също не понасят "ония" само че добре го прикриват.
5
24
 
6
 
! Отговори
M преди 10 години
До БАЧКАТОИзвинете ме но ми писна от разбирачи. ТИ (позволявам си тази форма, понеже вижсам нивото ти) някога бил ли си в чужбина? Хората са светлинни години пред такива като теб! И не говоря в патериално отношение, а в личностно развитие. Да си чувал за толерантност? На никой на запад не му пука какъв си и кава религия изповяфдваш..стига да си свестен, честен и работлив човек!!! Е да..гледат с недоверие към българите..но като виждам индивиди като теб разбирам от къде идва това недоверие!
4
5
 
25
 
! Отговори
До Владимир преди 10 години
По-добре е да ти липсва слънце, отколкото да те управлява полумесец.
3
3
 
25
 
! Отговори
Dan преди 10 години
Вероятно днес някой трябва да постреля по някое комунистическо сборище, за да се сетят червените, че заради личните си интереси са зарязали българите на произвола на съдбата.Съюзили са се с турци и *** срещу нас.