САЩ: Конвенцията не заменя унищожаването на химическите оръжия

Опцията за военни удари срещу Сирия остава на масата
12 сеп 2013 22:05,
6
САЩ: Конвенцията не заменя унищожаването на химическите оръжия
Снимка: БТА

Кандидатстването на Сирия за присъединяване към Конвенцията за забрана на химическите оръжия не може да замени унищожаването на химическия арсенал на страната, подчерта говорителката на Държавния департамент на САЩ Мари Харф, цитирана от Ройтерс.

Харф освен това предупреди режимът в Дамаск да не използва този ход като тактика за протакане и за избягване на американски военни удари. Опцията за предприемане на операция срещу Сирия остава на масата, даде да се разбере тя.

Харф отхвърли като нелепо предположението на руския президент Владимир Путин, че сирийските бунтовници са извършили химическото нападение край столицата Дамаск на 21 август.

Още по темата
 Говорителката на Държавния департамент на САЩ потвърди американската позиция, че сирийският президент Башар Асад няма място в политическото бъдеще на своята страна.

Присъединяването на Сирия към Конвенцията за забрана на химическите оръжия, която предвижда държавите по нея да унищожат химическите си арсенали, е предвидено в руската инициатива за поставяне на сирийските химически оръжия под международен контрол с цел избягване на западна военна операция срещу режима в Дамаск.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският министър на външните работи Сергей Лавров започват тази вечер разговори в Женева по руския план и други аспекти на сирийския конфликт.

Преди началото на срещата Лавров изрази надежда, че Съединените щати ще предпочетат мирния път за уреждане на сирийския конфликт, предаде БТА. Според него решаването на проблема с химическите оръжия в Сирия ще направи военните удари срещу страната ненужни.

Кери даде срок от 10 дни на режима в Дамаск да постави химическия си арсенал под международен контрол. Държавният секретар на САЩ отхвърли поисканите от сирийските власти 30 дни и предупреди, че думите не са достатъчни.

Очакванията към руската инициатива за поставяне на сирийския химически арсенал под международен контрол са високи, даде да се разбере държавният секретар на САЩ, цитиран Франс прес. Той  подчерта, че Съединените щати и Русия са сериозно настроени за  смислени разговори в Женева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: САЩСирияконвенция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Rusia stava po silna i po silna.Vse poveche woenni korabi se stroqt za Rusia.Vseki den se modernizira woennata i technika.Ste stane otnovo nomer 1
5
10
 
2
 
! Отговори
Сър_Пичук преди 10 години
И Асад ще падне, както всички останали диктатори!!
4
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ала-баланиците на Лавров по никакъв начин няма да помогнат на Асад да се задържи на власт. За всички е ясно, че Русия иска да осигури още малко време на пионката си Асад за да се укрие от справедливото възмездие, от което вече 2 години и 6 месеца се спасява заради протекциите на Москва и крайно неадекватната външна политика на Обама.
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Авторитетът на Кери значително пострада и сега клони към нулата, единственото което му остава е да си подаде оставката като държавен секретар.Относно хамериканските игри и машинации бих им казал да спрат на място, защото на света му писна от простотийте им и много хора ще се радват на потъването на Хамерика, дори и това ни чувство да бъде за кратко...
2
8
 
21
 
! Отговори
Aleks 1969 преди 10 години
Крайно време е Русия да застане на световно отреденоте и място на най Великата сила в света и да покаже на най терористичната държава в света САЩ,че трябва да се съобразява с Русия. Стига толкова компромиси към американските терористи,ако трябва и света да влезе в световна война но втората хитлерова държава САЩ трябва да бъде неутрализирана.
1
3
 
8
 
! Отговори
bg преди 10 години
Napoleono-evreiskite sataninski nacistki svine trebva da budat spreni sega,v protiven slu4ai tezi demoni4ni prokleti pederastki svine 4e stavat oshte po-nagli,oshte po-provokativni,oshte po-agresivni,s oshte pove4e pretencii za svetovno sataninsko talmudistko idiotsko pravitelstvo.Sataninskite talmudistki nacistki pluhove se postavjat nad mejdunarodnoto pravo.