Ако мразим, обосноваваме правото на другите да ни мразят

Целта на ДПС ще е четирима депутати в Европарламента, заяви Местан
Обновена: 6 ное 2013 08:18 | 5 ное 2013 22:17, Елка Василева
78
Ако мразим, обосноваваме правото на другите да ни мразят
Снимка: архив, Булфото

Проблемът с отношението към бежанците в България е реципрочен на отношението към българите в Брюксел или в която и да било точка по света. Това заяви пред български журналисти в Брюксел председателят на ДПС Лютви Местан, предаде БТА.

Той направи този коментар след срещите си с председателите на Партията на европейските либерали Греъм Уотсън и с председателя на групата на АЛДЕ в Европейския парламент Ги Верхофстат.

Според Местан в съвременното общество място за ксенофобия няма - ако мразим, обосноваваме правото на другите да ни мразят.

Дотук България се справя, но ако сирийската криза не намери скорошно решение и бежанската вълна продължи, нашата страна ще има сериозни затруднения, коментира той. По неговите думи, ако е необходимо, трябва да има промени в европейските регламенти, за да може нашата страна да получи пряка финансова помощ за осигуряването на основните нужди на бежанците.

Греъм Уотсън заяви, че другите страни в ЕС трябва да покажат солидарност към България в решаването на проблема с бежанците, който определи като европейски. Това не е задача само пред българските власти, посочи Уотсън. Надявам се настоящото положение с бежанците да помогне за приемането на България в Шенген, посочи той в отговор на въпрос. Знаем, че голямата част от напрежението е свързано с изградената от Гърция стена (по границата с Турция). Знам, че вашата страна е изправена пред много сериозно предизвикателство. АЛДЕ критикува Европейския съвет, който през октомври просто изрази съжаление за положението с бежанците и реши да се върне към този въпрос през юни догодина - тогава ще бъде много късно. Нечестно е една от най-бедните страни в ЕС, каквато е България, да бъде оставена да се справя сама с подобно предизвикателство, коментира Уотсън.

Много сме загрижени за всякаква проява на дискриминация, както и по отношение на употребата на езика на омразата срещу бежанците, които се опитват да пристигнат в ЕС, добави той. Уотсън отбеляза, че това не се наблюдава само в България, подобни случаи е имало в Гърция, Италия, Испания. Много е важно всички демократични партии да работим, за да предотвратим разрастването на омразата към онези, които опитват да избягат ужасните условия за живот у дома, допълни Уотсън.

Местан съобщи, че пред своите събеседници е говорил за програми "минимум" и "максимум" по отношение на предстоящите избори за ЕП догодина. ДПС очаква поне да запази тримата си евродепутати, а най-високата цел е да има четирима представители в следващия ЕП.

Уотсън уточни, че днешните разговори са засегнали настоящите предизвикателства пред България. Той изрази задоволство от солидното сътрудничество с ДПС и от принципните европейски и либерални позиции, които партията има по отношение на българското правителство - например по въпроса с прозрачността на политическия и икономическия живот.

По отношение на закона за продажба на земя на европейски граждани настояваме едновременно за правото на свободно движение в ЕС, но и на свободно притежаване на собственост навсякъде в Общността, добави той.

В предстоящата предизборна кампания ДПС може би ще бъде единственият говорител на европейските ценности, защото не се води от популизма, коментира Местан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
2
 
! Отговори
bai bonio imaniara преди 10 години
DAVAM NAGRADA 1000 EVRO NA TOZI KOITO MI KAZE KAKVA E RAZLIKATA MEZDU BRADATA NA MESTAN I BRADATA NA LENIN????? AMI NAMA TAKAVA I DVAMATA SA OT EDNO PLEME EVREI I MNOGO DOBRE ZABLUZDAVAT 7 8 MILIONA OVCE
16
1
 
11
 
! Отговори
уважение преди 10 години
Въпросът за любовта и омразата стои само на интимно ниво, Местанчо! Моите уважения и страхопочитание към мафията, наречена дсдпсбсп,но не можем да си позволим тя да поучава българския народ! Към престъпниците не трябва да има толеранс. Относно ксенофобията, Турция едва ли е пример за благородство!
15
2
 
13
 
! Отговори
do 999* преди 10 години
Последното ми обръщение към теб: Очевидно е, че си мюсюлманин-активист на ДПС ... това ми беше ясно от първия момент. щом си активист на ДПС - значи, че си изцапан до ушите в (знаеш какво).И такъв като теб седнал да ми говори за морал и помирение ...Проблема не е в това, че си мюсюлманин, драги.Проблема е , че сте крадци и измамници !Нашите българските политици също са крадци, но вие от ДПС сте крадци прикриващи се зад религията си Това ви прави двойно по-опасни и вредни !
14
0
 
3
 
! Отговори
do 999* преди 10 години
Ами - НЕ ... представи си - аз не крада, но вие крадете и за мен !аз НЕ СЕ срамувам, че съм българин. Срамуват се изпадналите (неграмотни и безработни) мизерници, но те се срамуват ОТ СЕБЕ СИ, а не от това, че са българи. Виждам ясно това и тук на запад, където живея.и въобще ... или се правиш на умряла лисица, или си приближен на властта. Ако е така - не цапай форума!Трудните времена за политиците тепърва започват !!!
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защитата на собствените ни интереси не може да бъде завоалирана с никакви ксенофобии, интеграции, вменявана омраза. Защитаваме си интереса - дома, земята, държавата, жените и децата си. Политици продажни, чудите се как да ни подхлъзнете, че да си оправдаете сребърниците.
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
""Местан: Ако мразим, обосноваваме правото на другите да ни мразят"".........................................................................................................а ако лъжем и крадем (като вас) ...какво обосноваваме ?
11
3
 
25
 
! Отговори
РЕШЕНИЕТО Е ЕДНО преди 10 години
ЗАБЕЛЕЖЕТЕ НАПРЕЖЕНИЕТО ИДВА ОТ изградената от Гърция стена (по границата с Турция)МАМКА ВИ ПРОДАЖНА КОПУМПИРАНА - КЪДЕ Е НАШАТЕ СТЕНА, А ? ГЪРЦИЯ НЕ Е ЛИ В ЕС А ПРАВИ КАКВОТО ИСКА И КАКВОТО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЩИТИ А ПРОАДЖНИЦИТЕ РЕВЯХА КАТО *** В НС СРЕЩУ ЗАТВАРЯНЕТО НА ГРАНИЦАТА! - ПРОДАВАТ НИ - ЗАМЯТА НИ, ДЪРЖАВАТА, ЖИВОТА НА БЪЛГАРИТЕ - ПОЗОР И ГНУС ПРЕДАТЕЛИКАКВО СЛЕДВА - ДА БЪДАТ ИЗРИНАТИ ТИЯ ПРОДАЖНИЦИ - ГРАНИЦАТА ДА БЪДЕ ЗАТВОРЕНА ВЕДНАГА А ПРОДАЖНИЦИТЕ НА СЪД И В ЗАТВОРА!
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този си е извоювал правото, да плещи непрестанно високопарни глупости. Поне , като не знае какво е омразата да си мълчи. Аман от псевдо интелигенти с мания за интелигентност. Няма лошо , но нека си ги говори глупостите в кръгът на себеподобните си.
9
5
 
3
 
! Отговори
az преди 10 години
ГОЛЯМ *** си
8
6
 
23
 
! Отговори
Георги преди 10 години
Тия смешници от ДПС действат само на местна почва. В европа никой не го бръсне за слива Доган или Местан. В българия имат влияние заради гласовете на турция. Иначе са пълни палячовци.
7
4
 
21
 
! Отговори
ДПС =ТУМОРА НА БЪЛГА преди 10 години
Ама разбира се, дпс никога не е била българска партия, и никога няма да бъде! Това е партията ТУМОР, заради нея съществуват националистическите партии в България! И после обвиняват българите в какво ли не ..
6
2
 
15
 
! Отговори
:) преди 10 години
Тези призиви ги апелирайте към вашите ***, другарю местан. Имаше там нейде в Търговишко едни братя юзеирови. Паметник на някакъв воин искаха да вдигат...
5
2
 
22
 
! Отговори
Хектор преди 10 години
Я да вземе 2 000 арабеска на лагер в Кърджали,там при неговия електорат да си ги облизват ако искат и тогава да говори.
4
2
 
21
 
! Отговори
те преди 10 години
*** Доганово
3
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Местан: Ако мразим, обосноваваме правото на другите да ни мразятА АКО НИ УБИВАТ ОБОСНОВАНО Е ПРАВОТО ДА УБИВАМЕ.АКО ИЗНАСИЛВАТ СЕСТРИТЕ НИ, ДЕЦАТА И РОДИТЕЛИТЕ ОБОСНОВАНО Е ПРАВОТО ДА УБИВАМЕ.АКО УНИЩОЖАВАТ РОДИНАТА НИ ОБОСНОВАНО Е ПРАВОТО ДА УБИВАМЕ ПРЕДАТЕЛИТЕ.
2
8
 
25
 
! Отговори
Бай Он преди 10 години
Местане,Затова, че турците едно време са избивали българите, за да ги ограбят, съм ви простил - прости сте били - правили сте го,Затова, че сте издевателствали над предците ни съм ви простил - *** сте били, правили сте го, Затова, че сте некадърни да се учите и разчитате на политика и подкрепа от държави, които имат интерес да завладеят отново България - за това не мога да ви простя.Вижте си политиците - Доган - бивш престъпник, Пеевски - ...(без коментар)И искате подкрепа??!!!
1
1
 
16
 
! Отговори
Спиш ли юроде? преди 10 години
Похитителят на автобуса трябвало да бъде експулсиранНападателят, заподозрян в убийството на трима пътници от автобус в Норвегия, е подал заявление за убежище в скандинавската страна. Молбата му обаче не е била уважена и той е трябвало да бъде експулсиран, съобщиха от норвежката полиция.Тридесетгодишният мъж, родом от Южен Судан, уби трима души в планински район на Западна Норвегия при опит за отвличането на автобус. Самият нападател е бил леко ранен и в момента се намира в болница.Африканецът е живял в център за настаняване в Ордал. Той трябвало да се качи без придружител на само