Не зависи от мен кога ще влезете в Шенген!

Барозу: Решението се взема от държавите в ЕС и засега е невъзможно
Обновена: 15 ное 2013 13:38 | 15 ное 2013 13:38, Веселина Йорданова
35
Не зависи от мен кога ще влезете в Шенген!
Жозе Барозу. Снимка: архив, Ройтерс

България и Румъния изпълняват техническите изисквания за членство в Шенген и мнението на Европейската комисия по този въпрос не е променено. Това заяви председателят на ЕК Жозе Барозу на пресконференция след срещата си с румънския премиер Виктор Понта.

Трябва да бъдем реалисти - решението за това се взема от държавите в ЕС и засега то е невъзможно по различни причини. Затова не мога да посоча точна дата (кога двете държави ще бъдат приети в Шенген), трябва да питате държавите в ЕС.

Според ЕК трябва разширяването на Шенген с двете държави да е възможно. Това решение не зависи от европейските институции, а от позицията на някои държави в ЕС. Надявам се, че това ще стане, но не знам кога, не зависи от мен, допълни Барозу.

По думите му в някои държави от ЕС днес се смесват темите за свободното движение, свободата на избор на място за работа, миграцията, бежанците. Това е така, защото някои екстремистки сили надигат глас срещу миграцията въобще, допълни той. Тези националистически и популистки възгледи са във възход. Важно е не само ЕК, но и на национално равнище всички ръководители – не само на правителствено, а изобщо на политическо равнище, да внасят разяснения по тези въпроси, посочи Барозу.

Той заяви, че свободата на движение е основно право в ЕС и съществуват правила, които трябва да спазваме. Правилата предвиждат, ако някой не отговаря на условията да живее в дадена страна, властите да го съпроводят до границата. Националистите се опитват да покажат, че Европа е място без граници и правила. Не е така, просто понякога властите не прилагат правилата, коментира председателят на ЕК.

По неговите думи държавите от ЕС трябва да прилагат правилата, защото иначе се творят недостоверни карикатури на Европа.

Призоваваме държавите от ЕС да направят необходимото в защита на свободното движение в Общността. В много държави това е много чувствителен въпрос, който се използва срещу други страни от Общността, срещу наши партньори и срещу самия ЕС, заяви Барозу.

Премиерът Понта отбеляза, че България и Румъния изпълняват условията за Шенген, особено по отношение на охраната на въздушните граници. Няма технически причини да не бъдем приети в Шенген, заяви Понта. Всичко зависи от политическото решение на някои държави от ЕС, допълни той. Според него много неща зависят от вътрешната политика.

Трябва да избягваме екстремизма, популизма, национализма, които избуяват. Това е заплаха срещу България и Румъния днес, но по-нататък тези явления могат да попречат и на други държави, посочи румънският премиер.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако не знаете кой е Барозу, питайте Лукашенко !той знае и не го е страх да им го казва в очите!
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя само Путин му свива сърмите за отрицателно време. НАЙ-ОБИКНОВЕННО ПЛЯМПАЛО СИ Е НАШ БАРОЗУ ПАПАГАЛ БЕ ГУРГУР НА ХЪСМА!!!!!
26
1
 
21
 
! Отговори
тито преди 10 години
Не в щем вече Шенгено и Е.Съюза...вече ни писна от вашите простотии--щастливи прасета и кокошки...европа гние и то много силно..Половината население на европа е-,наркомани,де*или,педофили,зомбита и вече се превръщат в --безполезни консуматори.Видяхме вашата демокрация и хуманност--мерите с двойният аршин,така както ви е изгодно.Трябва да има референдом в България за членството ни в Е,С, Коментари 27 и 30-много сте прави в своето мнение--адмирации
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ШЕНГЕН Е ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ!ГОСПОД НИ ПАЗИ!ВИДЯХМЕ КАК Е В ЕС.ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ НИЩО ДОБРО НЕ ДОЙДЕ....САМО ПЛАЩАМЕ ГОДИШНИТЕ СИ ВНОСКИ .....ВСЪЩНОСТ БЛАГОДАРИМ ЗА ДОБРАТА НОВИНА....НЕ СТЕ НИ НЕОХОДИМИ!!!!
24
6
 
18
 
! Отговори
фал преди 10 години
Щом дойдоха комунисти и турци, нито Шенген ще видим, нито евросубсидии.Хахахахаха.
23
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС отдавна е празно словосъчетание. Означава нещо като девствена развратница. Или трябва да е държава, за да работи, или не е. Е, определено не е.
22
0
 
25
 
! Отговори
KOLETO преди 10 години
to cv6engen sqka6 s banica ni 4akate ot evropeiskia saiuz samo *** vidiahme i sega 6te vi go vurnem barabar s kaisiite PEDEROZOU 4UFFUTSKA IZMED GAZOBLIZKA
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 23Въпроса е риторичен, но дано повече хора разбират това, което си написал(а).
20
9
 
17
 
! Отговори
ergin преди 10 години
po tapa i po grozna strana ot *** balgariq nqma zaradi tazi mrasna bedna glupava naciq ne ni puskat vav shengen.ako tazi malka gadna strana ne beshe bedna stqch da ostana tam i nqmashe da si mradna gaza.ot 3 gofini sam vav germaniq rabotq na cherno i ot kolko vreme chakam da badem prieti na .01.01.2014 no ne nqma da stane shtot nqkvi si glupaci vav parlamenta ne si varshat rabotata a samo kradat.ot vasheto bez haberie mi pisna samo losho nen neshta se chuvat tuka.
19
0
 
22
 
! Отговори
бай уй преди 10 години
До ????Много добре казано
18
0
 
33
 
! Отговори
бай уй преди 10 години
Този съюз е изключително вреден за България. Странно защо ли Швейцария не членува ?
17
0
 
17
 
! Отговори
поправка преди 10 години
До От един проЗтда се чете: не може да СЕ яри!
16
2
 
28
 
! Отговори
От един проЗт преди 10 години
Не мога да разбера едно обаче:защо толкова много се джафкате и тюхкате за тоя Шенген?? Не проумяхте ли, че така наречения "Шенген" е в полза само на политиците и техните мафиотски "търговски" сделки,а?! Какво го *** нормалния българин/*** - той така и така пак може да ходи(а вече след 6 седмици и да работи) в Европа?! Шенген та Шенген - голям праз! Дядо ми казваше: "Тая(коза) дето не се е пръчила не може да е яри"!
15
1
 
21
 
! Отговори
независим преди 10 години
Нормално е да ни нямат за нищо. ***-крадци,*** ,българи-мафиоти и мошеници,доставящи дрога, за како искате да ни мислят и за какво да ни приемат въпреки , челично на мен ., от това , на мен не ми пука.Ама защо мъчиме сирийците. Отворете свободно границите и всички- на Запад.Кой започна войната, кой им доставя оръжие. За какъв дявол и ние да им приемаме негативите. Няма Шенген-няма и проблем.
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
страх ги е немците да не ги напълним з резани пушки и алалах събратя
13
4
 
29
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
До Анонимен 13Европейското бъдеще се изгради от БЕЛИ хора в БЕЛИ европейски държави!Бай ***-крадеца не става нито за демократ, нито за капиталист!След падането на бай Тошо нашата мафия веднага изпрати в Европа фалшификатори, измамници и крадци!И до ден днешен е така.Как да ни искат европейците?
12
1
 
33
 
! Отговори
Емигрант преди 10 години
За какъв Шенген си говорим....знаете ли колко далеч е от истината нашата държава...никой не ни има за нищо в Европа те си имат едно ядро от основните страни членки и всички останали са пионки. Все е едно дали ще останем или ще излезем истината е че няма да се оправим....няма кой не разбирате ли ,че няма кой да я направи тази политика за която си мечтаем....за какъв Шенген си говорим като сме в потопа на собствената си политика!!
11
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много си ги влече някои към матушката раша. Към азиатщината, мързела, простотията, пиянството, скотоумието и феодализма. Ами вървете другари в Коми, кой ви спира. Ние останалите искаме ЕВРОПЕЙСКО бъдеще за България, а не азиатско. Збогом, както казваше един ваш министЕр на културата на всеки километЕр.
10
0
 
29
 
! Отговори
Секирчо и Манарчо преди 10 години
барозуууу от теб не зависи и колапсът на ЕС тои отдавна е в смъртна финансова агония
9
3
 
31
 
! Отговори
ceci_ преди 10 години
На ви демокрация. И за какво е този пуяк след като, няма никакво значение дали сме изпълнили или не критериите?Пълна гротеска е ЕС и нашето "членство" в него.