Обучават либийските сили за сигурност в България

Малки групи щели да се подготвят на ротационен принцип
18 ное 2013 09:31, Елка Василева
17
Обучават либийските сили за сигурност в България
Снимка: архив, Reuters

Въоръжените сили на САЩ разработват планове за обучаване на между 5000 и 7000 представители на либийските сили за сигурност, както и на либийските специални части за антитерористични операции, предаде Ройтерс, като се позова на техен високопоставен представител.

Според въпросния източник, пожелал да запази анонимност, малки групи представители на либийските сили за сигурност ще бъдат подготвяни на ротационен принцип през годините в България.

Много детайли все още трябва да бъдат уточнени, преди да пристъпим към обучението, отбелязал той по време на отбранителен форум в Калифорния в събота.

Още по темата

През септември българският министър на отбраната Ангел Найденов заяви, цитиран от медии, че Съединените щати възнамеряват да тренират либийските сили за сигурност в страната в продължение на до 8 години, посочва Ройтерс.

Високопоставеният представител на въоръжените сили на САЩ, пожелал да запази анонимност, признал, че трябва да бъдат поети някои рискове при обучението на либийските сили за сигурност в името на това те да не бъдат контролирани от въоръжени милиции.

"Вероятно има известен риск някои от хората, които ще тренираме, да нямат най-чистите досиета. В крайна сметка обаче това е най-доброто решение, което можем да намерим за тяхното обучение, за да могат да се справят със собствените си проблеми", казал източникът на Ройтерс.

Нестабилността в Либия и слабият контрол на нейните граници безпокоят съседните страни в Северна Африка, отбелязва агенцията. По-рано този месец Франция обяви, че обмисля да предостави повече помощ на Либия и да обучава нейните сили за борба с тероризма, за да предотврати разпространението на екстремизма отвъд границите й.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
патриот преди 10 години
Вие виждали ли сте как режат главите в Сирия на невинните хора и им изяждат вътрешностите. Такива хора идват. Трябва да ги дочакаме да започнат и при нас същото ли? Ново башибозушко робство ли? Не сте ли разбрали, че те наричат терористите "сили на сигурността". Не виждате ли, че винаги на черното викат бяло и обратно. Не виждате ли, че ни съобщават такава новина даже вече и във вестниците и чакат да видят как ще реагираме. Ако мине номера - продължават. Народа спи ли спи..
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо ли тук?За да живне *** проституция на родна земя.После да се пръкнат едни либийски индийци, които пак ние да храним.И накрая бащите им да се върнат като легитимни БГ граждани с роднини тук.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А защо господата от САЩ не си ги вземат при тях и да си ги обучааааааават колкото си искат, а ще ни ги изпращат тука и да гърмят на поразия и да ни замърсяват природата? Кой ме е питал мене дали ги искам имайки в предвид, че живея на близо до полигона Ново село? Ако СЛУЧАЙНО някой ме попита ще му отговоря, че не ме интересуват нито американците, нито либийците, нито планирано нахлуващите ЕМИГРАНТИ, А МЕ ИНТЕРЕСУВА ЕДИНСТВО БЪЛГАРИЯ И НАРОДА И.
4
1
 
9
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
BALGARIA e razlichna kato klimat ot LIBIA.zashto li se obuchavat tuk?sledvashtata voyna ste e na nasha teritoriya-blagodarim vi BKP(BSP).
3
0
 
28
 
! Отговори
ПРОСТИЯ преди 10 години
НАГЛОСТА НА СВЕТОВНИЯ ТИРАНИН САЩ НЯМА ГРАНИЦИ . ЩЕ СЕ ОБУЧАВАТ ТЕРОРИСТИ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ КОНФЛИКТИ КОИТО ЩЕ БЪДАТ ПРОВОКИРАНИ ОТ САЩ В ИРАН И СЕВЕРЕН КАВКАЗ НА РУСИЯ . И СЛЕД КАТО СВЪРШИ ВСИЧКО ..ЩЕ БЪДЕМ "ОСВОБОДЕНИ" ЗА ТРЕТИ ПЪТ ...ЗНАЕТЕ ОТ КОИ..
2
0
 
6
 
! Отговори
az преди 10 години
davajte.vsi4ko koeto ... ops kum Bulgaria.....P.S. hora pomnete, loshoto se vrushta rano ili kusno i obiknovenno umnozeno
1
0
 
21
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Samo te lipsvaha