Мандела – един от най-смелите и добри човеци

Световните лидери отдадоха почит на починалия борец срещу апартейда
Обновена: 6 дек 2013 08:29 | 6 дек 2013 07:30,
29
Мандела – един от най-смелите и добри човеци
Снимка: БТА

 Президентът на САЩ Барак Обама отдаде почит към паметта на починалия на 95 години борец срещу апартейда Нелсън Мандела като "един от най-влиятелните, смели и дълбоко добри човеци, с които който и да е от нас ще дели време на тази земя", предадоха световните агенции.

 
Първият чернокож президент на САЩ заяви, че първият чернокож лидер на Южна Африка е оказал огромно влияние на собствената му политическа кариера. Той отбеляза, че първата му политическа проява като младеж е била на протест срещу апартейда. "Аз съм един от милионите хора, които се вдъхновиха от живота на Нелсън Мандела. Не мога да си представя собствения си живот без примера, който Нелсън Мандела даде, и докато съм жив, ще правя всичко възможно да се уча от него", заяви Барак Обама.
Още по темата
"Към народа на Южна Африка - ние черпим сила от примера на обновление, помирение и издръжливост, който превърнахте в действителност. Една свободна Южна Африка в мир със себе си - това е пример за целия свят и това е наследството на Мадиба към народа, който той обичаше", заяви Обама, използвайки племенното име на Мандела.
 
"Вероятно повече няма да видим човек като Нелсън Мандела. Затова на нас се пада да положим всички усилия да продължим дадения от него пример: да вземаме решения, ръководени не от омраза, а от любов; никога да не подценяваме разликата, която  един човек може да направи; да се борим за едно бъдеще, което да е достойно за жертвата му", заяви Барак Обама.
 
Редица бивши президенти на САЩ също почетоха паметта на Нелсън Мандела.
 
Германската канцлерка Ангела Меркел почете паметта на починалия на 95 години бивш южноафрикански президент и борец срещу апартейда Нелсън Мандела, предаде Франс прес.. "Заедно с народа на Южна Африка Германия скърби за Нелсън Мандела. Името му винаги ще бъде свързвано с борбата срещу потисничеството на народа му и с победата над режима на апартейда. Дългите години затвор не пречупиха Нелсън Мандела и не го озлобиха. И от посланието му за помирение се роди една нова и по-добра Южна Африка". Светлият пример на Нелсън Мандела, политическото наследство на мирната му борба и отхвърлянето му на всякаква форма на расизъм дълго ще останат вдъхновение за народите по цял свят", се казва в изявление на Меркел.
 
Нелсън Мандела даде необикновено голям принос в развитието на отношенията между Китай и Република Южна Африка, както и за напредъка на човечеството, се казва в съболезнователната телеграма на президента на Китай Си Цзинпин, предаде ИТАР-ТАСС. Нелсън Мандела бе отличен политик, който си спечели уважението и обичта на хората по цял свят, заяви китайското външно министерство. Мандела бе стар приятел на Китай, който направи много за подобряване на двустранните отношения. Китай се възхищава на работата му за помирението на Южна Африка след апартейда и поднася съболезнования на правителството и народа на Южна Африка и на семейството на Мандела, заяви говорител на китайското дипломатическо ведомство.
 
Русия се разделя с дълбока скръб с бившия президент на РЮА Нелсън Мандела, заяви заместник-постоянният представител на Русия в ООН Евгений Загайнов. "Нелсън Мандела бе виден политически деец, чието име по цял свят трайно се свързва с идеалите на свободата и равенството", заяви руският дипломат.
 
Нелсън Мандела бе "една от най-големите политически фигури на нашето време" и символ на борбата срещу расизма, заявиха президентът на ЕС Херман Ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. "Това е тъжен ден не само за Южна Африка, но и за цялата международна общност. Оплакваме кончината на една от най-големите политически фигури на нашето време. Нелсън Мандела олицетворява борбата срещу расизма, политическото насилие и нетолерантността. Той даде на всички нас важен урок за помирение, политически преход и социално преобразяване. Само човек с неговата дълбока човечност, морална почтеност и ясна визия за бъдещето можеше да постигне такъв резултат. Няма по-подходящ начин да почетем паметта му от потвърждаването на ангажираността си в защита на демократичните ценности, за които Нелсън Мандела се бореше неуморно. От името на Европейския съюз поднасяме най-искрени съболезнования на семейството му, на правителството и народа на Южна Африка", заявяват Ван Ромпой и Барозу.
 
"Южна Африка загуба своя баща, светът губи един герой. Отдавам почит към един от най-великите човеци на нашето време. Той бе борец, водач и извор на вдъхновение за толкова много хора", заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.
 
"Днес целият свят е в траур. Нелсън Мандела бе модел за всички нас независимо от произход, раса или вяра. Той въплъщаваше ценностите на прошката, смелостта и отговорността на най-високо ниво", заяви европейският депутат Жозеф Дол от Европейската народна партия.
 
(БТА) 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
До 11 гражданин преди 10 години
на доста години си нищо не си научил и *** ще умреш (извинявай щастлив)!
9
0
 
0
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
Вече съм на доста години и доста съм видял и чул.. Изводите за Мандела какви са Кукла на конци голям борец беше големи работи се приказваха накрая като доиде време да делят парите жена му го остави дъщеря му и тн. Ясер Арафат като умря се разбра че ЦРУ го е финансирало и тн....
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В основата на донесеното от "белия човек" християнство /друг е въпросът, че то е родено в презирания от такива като Иван-Драган Близък Изток/ стои равнопоставеността между хората без значение на произхода - ап. Павел. Не сме чели Новия завет, май! Хубаво е преди да се кълнем в достиженията, да се запознаем с тях!
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мандела е велик идеолог, организатор и водач на африканското движение!Естествено, че в една революционна борба ще паднат и цивилни жертви. Хората, които повеждат революции не са ангели, даващи път на мравката. Ако някой познава такива - нека да ми ги покаже
6
0
 
6
 
! Отговори
Биография преди 10 години
До юли 2008 г. Мандела и множество други членове на АНК имат забрана за влизане на територията на САЩ с изключение на централата на ООН. КАКЪВ БОРЕЦ ЗА СВОБОДА. КАКЪВ ГЕРОЙ. ДОКАТО ХОРАТА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ КЛАНЯТ НА ТАКИВА ГЛАВОРЕЗИ НИКОГА НЯМА ДА ИМА ИСТИНСКИ МИР.
5
0
 
5
 
! Отговори
Биография преди 10 години
През 1961 г. Мандела става лидер на създаденото с негова помощ въоръженото крило на АНК, Умкхонто Свизве (означаващо Копието на нацията и често използващо абривиатурата МК). По-късно, особено през 80-те години на 20. век, МК подклажда кървава партизанска война, в която загиват и множество невинни хора. Затова след време Мандела признава, че в желанието си да се бори срещу апартейда АНК често нарушава човешките права и критикува свои съпартийци, които отричат този факт.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
защо не се обърне повечко внимание върху смъртта на Ран Босилек
3
1
 
17
 
! Отговори
Бял човек преди 10 години
Мандела - един от най-големите терористи в света. Наистина трябва да си много смел, за да правиш бомбени атентати срещу жени и деца. Наистина това само добрите хора го правят. Мандела - една жалка кукла на конци, унищожи една добре раработеща и просперираща държава и успя да я превърне в негърско гето. Навсякъде корупция, убийства, изнасилвания и прочие. Най-престъпната държава в света.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лицемер! А ти в момента работиш именно за белите човеци, които налагаха апартейда в ЮАР.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво получиха чернокожите след премахването на апартейда ?! И те получиха псевдодемокрация.