Не е нужно да се бърза със споразумението за добросъседство с Македония

Напредъкът в преговорите е минимален, обясни Кристиан Вигенин
17 дек 2013 13:58, Елка Василева
10
Не е нужно да се бърза със споразумението за добросъседство с Македония
Кристиан Вигенин. Снимка: архив, БТА

На днешното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси не се очаква решение за Македония. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел министърът на външните работи Кристиан Вигенин, предаде БТА.

По повод преговорите между София и Скопие за подписването на двустранно споразумение за добросъседство той коментира, че този процес не се нуждае от бързане.

Постигнали сме минимален напредък, но не сме пред непосредствено подписване. Подхождаме принципно, виждам желание от македонска страна да намерим съгласие по спорните теми. Днес съм малко по-голям оптимист отпреди два месеца. От бързане няма нужда, желанието и на двете страни е да придвижим нещата възможно по-бързо, но не прибързано. В резултат на преговорите има много по-голяма степен на разбиране за реалните проблеми, откроихме ги в откровен дух, поясни министърът.

Той уточни, че днес решения на Съвета по въпроса за Македония и определянето на дата за начало на преговори за присъединяването на страната към ЕС не се очакват, защото остава нерешен и въпросът за името. Според него там няма напредък, а сякаш се наблюдава известно влошаване на отношенията с Гърция.

Министър Вигенин съобщи, че по въпроса за разширяването на ЕС към Западните Балкани нашата страна е подписала писмо, в което се подкрепя даването на Албания на статут на страна, кандидат за членство. Албанското ръководство трябва да бъде насърчено по пътя на реформите. Това е политически знак от наша страна, на ЕС не струва нищо, а иначе може да има последици за албанското население в региона, коментира той.

По повод присъединяването на Сърбия Вигенин изрази очакване най-късно през януари да започнат преговорите с Белград. В Босна и Херцеговина няма развитие, страната не изпълни нито един от поетите ангажименти, добави министърът. По неговите думи към Косово по принцип се гледа позитивно, но днес също не се очаква
развитие.

Украйна трябва да бъде оставена сама да избира в каква посока да се развива, заяви Вигенин по повод темите, обсъдени на вчерашното заседание на Съвета на ЕС по външни работи. По неговите думи външните министри от ЕС потвърждават желанието на Общността за подписването на споразумение за асоцииране с Киев.

Очакваме адекватни стъпки от украинското ръководство. Ако намеренията им за подписване са сериозни, това трябва да се отрази вътре в страната. Имам подозрения, че те са достатъчно сериозни да продължат европейския път на Украйна, заяви Вигенин.

Той отбеляза, че на срещата на европейските външни министри с техния руски колега Сергей Лавров вчера е било получено уверението, че за Москва в случая не става дума за геостратегически аспирации към Украйна. Стабилна и просперираща Украйна е в интерес на ЕС и на Русия, коментира Вигенин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
turkiye преди 10 години
az ti kakvo davash advisi kato nema koi da vi pita za ES ? da ste nekakuv faktor v ES da kazvash ami vie ste donori i neznam dali shte se promeni sled 57659278523569232389 godini :D ijxiax
8
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До АнонименИ с теб не съм съгласен! И в Македония, както и в Украйна - сегашните управници са проблема! Не населението на страните. Ще мине време - ще се сменят управниците - и, дай боже, ще дойдат такива, които да се съобразяват с интересите на хората. То, и у нас, пак сегашните управници са проблема! Слава богу - от тях не зависи дали да сме в ЕС или не!
7
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До orceМалко нещо се поувличаш! Ако искате да се присъедините към ЕС -знаете какво трябва да свършите! Виждате, че ЕС няма намерение да прави отстъпки дори на такава голяма държава като Украйна - какво остава за държава, която е почти 20 пъти по-малка! Не чакайте отстъпки. Понеже ако ЕС отстъпи от принципите, които ни крепят - тогава какво ще остане от ЕС?! Няма как да отстъпим от принципите на изграждане на ЕС!
6
0
 
0
 
! Отговори
titi преди 10 години
ne se interesuvam ot tezi dela .osnovno gledam interesite samo na Borisov
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Точно така - никакво бързане.А не , както навремето Жабов да бърза първи да ги признава като държава.
4
1
 
5
 
! Отговори
bg sofia преди 10 години
orce, nemoj so losho. komshii sme
3
0
 
13
 
! Отговори
ставри преди 10 години
По добре е никак да не се бърза.
2
5
 
21
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Какво, споразумение бе *** то целия свет е македонски ако питаш тях!!!! За какво да се споразумяваш с шепа пияни шиптъри, които имат претенции, че и Луната е тяхна, от теб се иска само ОСТАВКА и никакви преговори, споразумения и договори!!!!
1
2
 
28
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Никакво споразомение. След поредната им изцепка за историята ни,никакви споразумения. Еб*х ги и в наглите макета,сръбски гъ*оливци