"Споразумението с Русия е като капан за мишки"

Опозицията в Украйна гневна от договореното между Янукович и Путин
Обновена: 18 дек 2013 10:56 | 18 дек 2013 10:53, Екип на Bulgaria On Air
79
"Споразумението с Русия е като капан за мишки"
Проевропейски настроените украинци са притеснени какво точно са договорили държавните глави. Снимка: архив Ройтерс

Споразумението между Русия и Украйна за 33% отстъпка от цената на газа и заем от 15 млрд. долара предизвика серия реакции.

Опасенията на опозицията в Украйна са, че Янукович е изтъргувал стратегически активи на страната, за да успее да получи помощта.

Политикът и бивш боксьор Виталий Кличко заяви, че споразумението с Путин показва, че най-доброто, което може да се случи на страната в този момент, са нови избори. Той заяви, че би искал да се срещне с Янукович на "ринга".

Междувременно днес парламентът обсъжда бюджета на Украйна за следващата година.

„Знам едно единствено място, където сиренето е безплатно – в капана за мишки“, заяви другият опозиционен лидер Арсений Яценюк.

Споразумението между Путин и Янукович беше сключено на фона на руските опити да спрат пътя на Украйна към Европейския съюз, съобщи Би Би Си.

Путин беше категоричен, че по време на визитата на украинския му колега в Русия не е обсъждан Митническият съюз.

Новите мерки имат за цел да облекчат финансовите проблеми на Украйна. Двамата лидери договориха стратегическо партньорство и подписаха пакет от споразумения за икономическо и промишлено сътрудничество.

Всичко това ще доближи Украйна до Русия и ще помогне на Кремъл да постигне своята геополитическа цел, твърди кореспондентът на Би Би Си.

На фона на всичко това германският канцлер Ангела Меркел призова Брюксел и Москва да избягват конфронтации помежду си, когато става дума за политическото бъдеще на Украйна.

По-рано миналия месец решението на Янукович страната да не подпише споразумението за асоцииране с ЕС доведе до масови протести в страната. Президентът призна, че решението му е било повлияно от силния натиск от страна на Русия.

Проевропейски настроените украинци твърдят, че са притеснени от това какво точно са договорили Янукович и Путин в замяна на новата помощ.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле коментира, че руско-украинските договорки трябва да бъдат взаимноизгодни и да съответстват на задълженията на Украйна по Споразумението за асоцииране към ЕС.

Вижте подробности за реакциите от споразумението във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
12
 
! Отговори
Tina преди 10 години
Колкото и велик спортист да се, когато станеш предател на Родината си, се принизяваш до нивото на ла.но...
47
4
 
7
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До niakoisi 39Твърдението Ви е точно по ОПОРНИТЕ ТОЧКИ, ако някой не иска зависимост от Русия, той естествено е платен от световния империализъм, а Янукович като продаде Украйна - целият в бяло!
46
2
 
3
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До млад краставичар 40Ще намажат, кой филията, КОЙ връвчицата!
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПУТИИИИИИИИИИИИИИИИИН!!!! КОЙ ПРЕДЛОЖИ ЛУЖКОВ?????????????
44
4
 
8
 
! Отговори
До паметливия 46 преди 10 години
Майна, научи се първо да си пишеш псевдонима на КИРИЛИЦА. После, не си хапи топките от яд, щото няма да получиш 30 лева/сребърника от ОТРОВЕНО ОБЩЕСТВО/Амер. фонд за насърчаване на демокрацията. Зле си вършиш работата. Ама такова е положението. Криза е. Трябва да се стараеш повече. Няма чуваемост във форума. Тук са се събрали все едни...русофили. Ама не е лошо - Още помним кой ни освободи от ТУРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ и КОЙ НАЛОЖИ БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС. Това е. Съжалявам за теб, ама бегай в УСА-то
43
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честито на другаря Путин-добави още 15-20000000 жени към долнопробната руска порно-индустрия.
42
10
 
9
 
! Отговори
pamet преди 10 години
До НР БЪЛГАРИЯИ всички изброени предприятия работеха на тотална загуба.България по време на соца фалира 3 ПЪТИ.включително и заради налетите грешни пари в изброените предприятия-бездънни ями.Последните години бай ви Тошо ходеше да проси пари от "лошата" Западна Германия за да внася картофи от Полша и лук от Албания.Защо според вас Луканов обяви мораториум върху плащането на дълговете ни през 1989г?Защото *** бяха опразнили касата до дъно.Марш обратно в червения свинарник
41
9
 
24
 
! Отговори
Пуделите преди 10 години
от Европата и САЩ са направо бесни, че ПУТИН ги направи смешни. Те си мислеха, че с общи приказки за сладко бъдеще ще прилапат цяла Украйна - ей така без нищо в замяна. Велико-шовинистите от Полша и Прибалтиката се надяваха да разширят пазарите си за сметка на Украйна, защото и без това няма къде да си продават стоките. А амер. си мислеха, че ще сложат ракети на границата с РУСИЯ. ДА, АМА НЕ. ВРЕМЕТО НА ЕЛЦИН И ГОРБАЧОВ СВЪРШИ. СЛАВА НА РУСИЯ - ОСВОБОДИТЕЛКА! С ПУТИН ПО ВЕРНИЯ ПЪТ
40
12
 
9
 
! Отговори
обективен преди 10 години
до мaлaд крaстaСAМ СИ НAПИСAЛ, ЧЕ НРБ НЕ Е ИМAЛA НИЩО, КОЕТО ЗAПAДA ДA ОТКРAДНЕ ОТ ТУК!!! От всичко изброено фaйдaтa беше сaмо в Нефтохимa, a НЕГО ГО ГЕПИХA РУСКAТA МAФИЯ!!! Остaнaлото беше ФAЛИРAЛО ОЩЕ 80- ТЕ ГОДИНИ! Остaтъците го ОГЛОЗГAХA БГ. ОЛИГAРСИТЕ! A милиaрдите всякa годинa по енергийните договори с русия ЗAКОПAХA ОБРAНAТA НИ ДЪРЖAВA! Същото се е прaвело и ПРAВИ И СЕГA В Укрaйнa! Долу русия!
39
7
 
9
 
! Отговори
млад краставичар преди 10 години
Извода за България от "Споразумението между Путин и Янукович " е, че "Южен поток" не губи смисъл, тъй като ще се осигурява доставка на газ и за други държави, от което ще намажат и България и Русия.
38
10
 
21
 
! Отговори
niakoisi преди 10 години
А колко ли са платили на господата Кличко и Яценюк, за да искат нови избори и ако ги спечелят да провеждат политиката на лъвовете от ЕС, и да съсипят страната си?
37
8
 
27
 
! Отговори
НР БЪЛГАРИЯ преди 10 години
имаше първата на балканите АЕЦ, комбинат за тежко машиностроене РАДОМИР, Нефтохим Бургас, рафинерията Плама, комплекса ДЕВНЯ, Кремиковци, Завод за гуми ВИДА, електрокари и мотокари 1 в света, електроника - първи в централна и източна Европа, заводи за стругове с цифрово програмиране-ТЕХНОТРОНИКА- по лиценз на ФАНУК, Заводи за полупроводници с японска техника, Магнитни дискове - производство по обем за целия СИВ, строяхме най-големия завод в Европа завод за хард дискове и .... И ...И
36
2
 
6
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
До обективенИскам да ти пратя термометър за рождения ден - имаш температура!И не си "обективен"!
35
11
 
5
 
! Отговори
Стар Краставичар преди 10 години
Извода за България от "Споразумението между Путин и Янукович " е, че "Южен поток" губи смисъл !
34
23
 
11
 
! Отговори
обективен преди 10 години
AЗ ЩЕ ПОПИТAМ КAКВО " ИМAШЕ" НРБ, ЧЕ ЗAПAДA ДA ГО " КРAДЕ"??? До влизaнето ни в ЕС БОГAТИ ЛИ БЯХМЕ БЕ РУСКИ ОХЛЮВИ? НЕ СA ЛИ БЪЛГAРИ ОЛИГAРСИТЕ ОГРAБИЛИ СТРAНAТA НИ ОТ 1944Г. НAСAМ? И КОЛОНИAЛИЗМA НЕ БЕШЕ ЛИ И НЕ Е ЛИ И ТУК НAПРAВЛЯВAН ОТ москвa и ***???
33
8
 
5
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
До Анонимен33 Те като дойдат тези от ЕС, ще експлоатират земята варварски, защото закон в БГ не важи, разбра ли другарю-господин?
32
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Д-р МАХМУРЛИЕВНещо бъркаш другарю МАХМУРЛИЕВТочно ментаците-комунаци-фашаци искаха нивичките на обикновените хорица да им ги вземат на нищожна цена!И искаха мораториум за продажба на земя на граждани от ЕС.Панимаеш,товарищ?Искаха да изкупят земицата на хората на цената на едно кожено яке!ДА АМА НЕ
31
14
 
6
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Евро нaционaлистите сa " ЗA" ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ, ВИЖТЕ ПОСЛЕДНИТЕ ИЗКAЗВAНИЯ НA ЛЬО ПЕН, ДОРИ БРЕЙВИК ГОВОРИ ЗA ОБЩA ДЪРЖAВA В РAМКИТЕ НA ЕВРОПA! Товa зa рублaджиите е кaто дa им бръкнеш в дупето с боксовa ръкaвицa! Инaче Укрaйнa имa вaриaнт европейскaтa и чaст дa мине към ЕС и дa стaне ФРГ, a остaнaлaтa чaст дa зaминaвa нa мaйнaтa си у рaшЪ, кaто някогaшното ПРОПAДНAЛО ГДР!!! Някогa и Чингиз си е мислел, че " векa е нa aзия"!)))
30
7
 
14
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
До ЕС=НАТОТака, ментаците от ЕС ще изнудят българчето да продаде евтино жилището си и нивичките и да излезе на квартира(защото на Запад било така)!
29
8
 
30
 
! Отговори
ЕС=НАТО преди 10 години
Всички помним, че за ЕС имаше подкрепа от голяма част от българите. Обаче ни бе казано: ПЪРВО В НАТО, след това може би в ЕС. Затова БСП си смениха мнението като носни кърпички, въпреки съпротивата на своя електорат. БЪЛГАРИЯ СЕГА ГОРЧИВО СЪЖАЛЯВА ЗА ИЗБОРА НА ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ. Без индустрия, без селско стопанство, с чужди банки и колониални концесии за ЗЛАТО, МЕД, ЦИНК И РЕДКИ МЕТАЛИ. Вериги магазини, ВОДА И ТОК - всичко в ръцете на другарите от ЗАПАД. Само гола земя, дето искат сега и нея