Документална изложба в Тел Авив за 70-годишнината от спасяването на българските евреи

Акцент върху усилията на българската дипломация в навечерието на Холокоста
20 дек 2013 16:36, Елка Василева
5
Документална изложба в Тел Авив за 70-годишнината от спасяването на българските евреи
Снимка: "Българска памет"

В Центъра за мир "Шимон Перес" в Тел Авив вчера беше открита документалната изложба "Труден избор с голямо значение: съдбата на българските евреи - 1943", съобщиха организаторите.

Стотици документи и снимки от Държавните архиви съживяват историята за съдбата на спасените 48 398 български евреи и за 11 343 мъченици от Вардарска Македония, Егейска Тракия и Пирот, изпратени в нацистките лагери на смъртта през 1943 година.

Изложбата представя живота на еврейската общност в България, надигането на антисемитизма в Европа и чудотворната проява на гражданска добродeтел и човешка солидарност на българското общество в лицето на митрополитите Кирил и Стефан, на народния представител Димитър Пешев и на всички обикновени българи, защитили съгражданите си от еврейски произход.

За първи път изследванията на архивите от страна на български и израелски учени поставят акцент върху усилията на българската дипломация в навечерието на Холокоста. Въпреки официалната политика на българското правителство и действащите забрани през годините на Втората световна война българските дипломати Любен Златаров, Никола Пецев, Никола Ванчев и Хари Левенсон издават повече от 1 000 транзитни визи на много евреи от различни европейски страни, с което откриват пътя към тяхното спасение.

"Гражданското общество в България, държава съюзник на Третия райх, успява да спаси своите еврейски сънародници. Като наследници на този пример за хуманност и гражданска доблест - наш дълг е да почитаме паметта и делото на спасителите и да напомняме на младите поколения за подвига на малка България, но също и да четат в пълнота трагичните страници на историята за преследването на еврейската общност по времето на Втората световна война", заяви д-р Милен Врабевски, организатор на представянето на изложбата на Държавните архиви и дискусията "Спасени през България".

Гости на събитието бяха Димитър Михайлов, посланик на България в Държавата Израел, д-р Хаим Гертнер, директор на отдел "Архиви" в Яд Вашем, представители на израелското външно министерство, представители на Държавна агенция "Архиви", учени и общественици.

Събитието "Спасени през България" е организирано от Фондация "Българска памет" и Българския културен център в Израел по случай 70-годишнината от спасяването на българските евреи и в памет на жертвите на Холокоста.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
1
 
! Отговори
Kreti преди 10 години
Новата ни история показва че е било грешка, да спасяваш неблагодарни и нагли .....
1
2
 
2
 
! Отговори
Иван-Драган преди 10 години
Евреите ако са наистина благодарни за спасяването си от българите - да върнат заграбените финанси чрез приватизациите и др. схеми, да предадат придобитото българско имущество на Българската държава, да разкарат интернационалните си антибългарски организации от страната, да върнат контрола върху купените медии в български ръце, да върнат активите и да предадат контрола върху заграбените предприятия, да изключат България от глобалистките си замисли и да се разкарат от страната вкупом.