Живот в сянката на Калашников

Легендарното оръжие променя човешки съдби в целия свят
25 дек 2013 19:44,
160
Живот в сянката на Калашников
Михаил Калашников. Снимка: Reuters

Създателят на едноименното оръжие „Калашников” почина на 94 години тази седмица. По този повод БиБиСи дава един по-различен поглед върху влиянието на най-разпознаваемия и използван автомат в света.

В размирния регион Кашмир, който е обект на въоръжена съпротива срещу индийското управление от 1989-та година насам, „Калашников” е оръжието, което може да бъде видяно навсякъде.

Сухаил Акрам, който работи за БиБиСи, е от Кашмир и си спомня как е израснал в зловещата сянка на този автомат. Акрам споделя, че новината за кончината на Михаил Калашников е предизвикала странно чувство у него.

Журналистът разкрива, че до 25-тата си годишнина е видял безброй оръжия „Калашников”. „Както повечето деца, които израстват в размирни региони и в крайна сметка се оказват във военна униформа още в ранните си години, и аз бях пленен от тази пушка… и в същото време се страхувах от нея”, спомня си Акрам.

След вечерните игри с момичетата от квартала, Акрам и приятелите му – момчета на възраст между 8 и 12 години, се събирали и говорили за оръжия. „Мечтаехме как ще станем големи мъже с големи пушки, но трябваше да шептим, за да не ни чуят родителите ни”, споделя журналистът.

Много млади мъже в Кашмир преминават границата, която разделя индийската и пакистанската части на региона. Отвъд „линията на контрола” те получават военно обучение и се връщат обратно, за да се борят срещу „индийското потисничество”.
„Майка и татко се страхуваха за мен, както повечето родители се страхуваха за децата си, защото живеехме в политически хаос. Живеехме в място, където да се сдобиеш с „Калашников” въобще не беше трудно”, разказва Акрам.

Войниците по улиците в Кашмир носят и други оръжия, но „Калашников” определено остава в съзнанието на местните деца. Членовете на всяващия респект отряд за борба с бунтовниците, почти винаги са въоръжени с Калашников. „С нашия типичен кашмирски акцент, наричахме това оръжие не Калашников, а Калашункоф”, уточнява Акрам.
През годините Кашмир е истинска бойна зона, а престрелките са ежедневие. Акрам си спомня, че той и приятелите му правили залози от какво оръжие са изстреляни куршумите, които чували всеки ден.

Журналистът посочва, че пронизващите звуци от откосите от „Калашников” не могат да бъде объркани с нищо друго.

В Кашмир и войници, и бунтовници залагат главно на „Калашников” като свое основно оръжие. Оръжие, което през годините отнема живота на хиляди невинни хора. През 90-те амунициите са в изобилие, а „Калашников” е със силата на конституция.

Акрам си спомня за първата си пряка среща с автомата и неговата страховита мощ.

Той е на 12 години и участва в уличен крикет мач. Два отбора от множество момчета, които се надпреварват да се подиграват един на друг. Типични крясъци и разправии за тийнейджърско противоборство. В разгара на поредния спор едно момче вади изпод дрехите си ръждясал „Калашников”.

За момент настъпва пълна тишина. Скоро играта започва отново, но без викове. Тишината остава непокътната до самия край на мача.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още по темата: Кашмиркалашнищов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
9
 
25
 
! Отговори
boris преди 10 години
Само добри неща ще се случват за България,ако работим с Русия.Интересите на Русия на Балканите са ясни,силна и стабилна България,способна заедно с другите православни държави на Балканите да дават отпор на новата имперска политика на Турция.Обратно Турция винаги е имала интерес отслаба и зависима България, лесно манипулирана от дългата ръка на Анкара!(справка последните 23години)
79
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз съм го носил това желязо 2 години . Нито е толкова технически добро нито е толкова стабилно. Да не говорим че стрелбата му е никаква. Но едно е факт . Тава нещо е убило повече от всички други оръжия взети заедно. Не виждам повод за гордост или признание.
78
2
 
1
 
! Отговори
хаха преди 10 години
До БАЧКАТОРне си в час берданата е френско оръжиее
77
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе сороцоидчо,добре че братята руси оставиха живи една малка част от германците,та да караме и ние мерцедес сега.Ако бяха решили обратното,сега щеше да се возиш на УАЗ и да не мрънкаш много.Хвала на руснаците.
76
2
 
14
 
! Отговори
мартин преди 10 години
американските милитаристи незнайно как са снабдили всеки желаещ *** на този свят с картечен пистолет калашников. често произведен в българия. та те владееха цялото му производство от 1946 та до сега. да живее мира и ссср
75
8
 
17
 
! Отговори
Велик човек преди 10 години
Велик и достоен син на своята родина. Русия и много други народи дължат поклон на неговия живот, преминал в конструкторските бюра за да запази армията на СССР силна и непобедима. ТОЙ РАБОТЕШЕ ЗА МИРА. Снимката говори много за него - типичен руснак влюбен в земята на която е израсъл, мирен по дух с желязна воля и дух да я защитава докрай. МИР НА ПРАХА МУ. ПОЧИВАЙ В МИР
74
4
 
11
 
! Отговори
Dalaver4u преди 10 години
СОРОСОИДА на дали някога е държал Калашников камоли стрелял .......а ми се прави на инженер тука
73
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СоросоидКолко усилия и нерви израсходил, за да изкара Калашников немски автомат преправен в Ню Йорк :D , тоя живее още във времето на студената война и навсякъде му се привиждат комунисти :D
72
2
 
7
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До БАЧКАТОРБерданата- друго по-старо руско оръжие---------------- "винтовка Бердана" е пушка, създадена от американеца Хайрем Бердан и приета на въоръжение в руската армия през 1870 г. Преди това на въоръжение са имали пушка конструирана от австрийския чех Силвестър Крнка.
71
4
 
18
 
! Отговори
HEXAGON преди 10 години
Аман от *** .... Оръжието само по себе си не убива , то е инструмент служещ на човек с тази нагласа , същия този инструмент като вилица , нож , бухалка или тиган .... не оръжието убива , а човека зад приклада ! А защо е избор номер едно в размирните зони по цял свят ? Ами заради простото си устройство , изключителната надежност и може би е най - евтиния вариант , спрете да опетнявате паметта на човека създал една епоха !
70
2
 
3
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Добър вечер! :)))
69
26
 
11
 
! Отговори
Соросоид преди 10 години
Лека нощ комунисти и продължавайте да живеете в лъжа.
68
18
 
6
 
! Отговори
Соросоид преди 10 години
През октомври 1946 година в къщата на Хуго Шмайзер в Зул нахлуват офицери от НКВД и заповядват на 62 годишния инженер да се подготви за заминаване заедно с болшинството от сътрудниците си във фирмата. Разрешава им се да вземат със себе си семействата и каквото пожелаят от имуществото си.
67
16
 
4
 
! Отговори
Соросоид преди 10 години
Молбата им е удовлетворена и оръжията заминават за СССР с допълнителен бонус заедно с тях за Москва пътуват и 10 785 страници чертежи и техническа документация.
66
15
 
5
 
! Отговори
Соросоид преди 10 години
Колкото и странно да изглежда, американските военни експерти не проявяват голям интерес към новото оръжие. За разлика от тях руснаците, които имат вече зад гърба си две години неуспешни опити за копиране на автомата, през август 1945 година молят американските си съюзници да им доставят 50 бройки Stg-44 от последните модификации налични в складовете на фабриката.
65
17
 
5
 
! Отговори
Соросоид преди 10 години
Съветските специални служби се добират до първите образци на Mkb-42 още в края на 1942 година, но интензивните опити за клониране немското изобретение започват на 15 юли 1943 година. На тази дата пред техническия съвет на Народния комисариат по въоръженията , в който участват и специалисти конструктори, е бил демонстриран трофеен МР-43 и патрона за него.
64
6
 
6
 
! Отговори
до Соросоид преди 10 години
Пак ти повтарям, . АК е разработен по време на ВВ2 в техн.институт в Алма Ата. За пръв път е представен за ипитание през1943г. но поради многото откази не е одобрен!!! През 1943 година Чочоолу влиза в България с прототип на автомата - за това има снимки.
63
23
 
7
 
! Отговори
Соросоид преди 10 години
Калашников нито е създал нито изобретил автомата. Той е постъпил на работа в завода неграмотен чак 1948 година когато автомата е почти готов и са му последните успешни тестове. Какво не разбра за да ти повторя и потретя ?
62
3
 
2
 
! Отговори
до Соросоид преди 10 години
да довърша - Като са толкова велики защо не разработиха по-добра цев от нея!? Просто поколение расте - спрете да се образовате от интернет!!!!!!!
61
5
 
11
 
! Отговори
до Соросоид преди 10 години
Чавка ти е изпила мозъка. Вчера един умен човек написа следния коментар - "спрете да цитирате Уикипедия и започнете да четете сериозна литература". Къде си видял да пише, че Калашников е изобретил АК.ТОЙ ПРОСТО Е ОТКРИЛ ПРИНЦИПА НА ДЕЙСТВИЕ. АК е разработен по време на ВВ2 в техн.институт в Алма Ата. За пръв път е представен за ипитание през1943г. но поради многото откази не е одобрен!!! През 1943 година Чочоолу влиза в България с прототип на автомата - за това има снимки. Тъпите германци х.й ли имаха в устата 65години, че мълчаха като п...и че автомата е техен.Като са толкова велики защо не р