Гърция ще води за пети път Съвета на ЕС

Приемането на България и Румъния в Шенген - сред приоритетите
Обновена: 1 яну 2014 10:07 | 1 яну 2014 10:01, Анисия Иванова
9
Гърция ще води за пети път Съвета на ЕС
Лидерите на ЕС. Архив Reuters

Гърция поема от днес за пети път шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС.

Заради напрегнатото икономическо положение председателството ще бъде евтино, но ефективно, ще бъде съсредоточено единствено в Атина и в една основна сграда, съобщи преди дни гръцкият заместник-министър на външните работи Димитрис Куркулас. Той уточни, че организационният и политическият комитет ще бъдат в много ограничен състав, към който ще бъдат причислени едва деветима представители на частния сектор, а останалите са държавни служители.

Увеличили сме незначително екипа в Постоянното представителство в Брюксел, правим всичко това символично – за спестяване на разходи, но и с оглед на кризата, поясни той.

Куркулас посочи, че председателството ще разполага едва с три месеца и половина, преди изборите за следващия Европейски парламент в края на май, в които да предложи много важни законодателни актове. Последната сесия на настоящия ЕП е насрочена за средата на април.

Доверието в ЕС на голяма част от европейските граждани е разклатено заради равнищата на безработицата и финансовите ограничения, наложени от кризата, посочи Куркулас. По неговите думи голямата мисия на новото председателство ще бъде да успее да затвърди европейската идея в съзнанието и сърцето на гражданите.

Сред основните приоритети до средата на годината той открои осигуряването на икономически растеж и работни места,  прилагането на решенията на Европейския съвет в подкрепа на малките и средните предприятия, както и за осигуряване на заетост на младежите, укрепването на еврозоната. Приоритети ще бъдат също миграцията, сигурността по границите и свободата на движение.

Ще продължим работата по напредналите проекти в областта на разширяването на ЕС след предприетата историческа крачка в предоставянето на Сърбия на дата за начало на преговорите за присъединяване към Общността, заяви Куркулас. По неговите думи разширяването на ЕС към Западните Балкани е сред най-високите  приоритети на гръцкото председателство. Този въпрос е от стратегическо значение за ЕС, особено за Гърция, добави той.

Куркулас отбеляза, че напредват преговорите с Черна гора, наблюдава се ново положително развитие в преговорите с Турция след продължителен застой. Възможно е през юни Албания да получи статут на държава, кандидатстваща за членство в ЕС. Напредъкът в преговорите между Белград и Прищина дава големи предимства за европейската перспектива на Косово, въпреки че независимостта на косовската държава не е призната от всички в ЕС, допълни дипломатът.

За съжаление по отношение на Босна и Херцеговина няма много какво да се каже, все още липсват най-основни стъпки, които тази държава следва да предприеме, за да тръгне по своя европейски път. Топката е в полето на местните политици, които трябва да предприемат необходимите промени, в ЕС имаме особен интерес това да се случи в тази важна и красива страна, заяви Куркулас.

Ще бъдем много активни в прилагането на решенията за Източното партньорство, приети наскоро във Вилнюс по отношение на Грузия и Молдова, посочи той. Куркулас коментира, че по отношение на Южното партньорство за съжаление се наблюдава политическа нестабилност, която поставя сложни и трудни проблеми.

Знаем добре за разочарованието на България и Румъния по въпроса за приемането им в Шенген, но това е чувствителен въпрос не само в тези две държави, заяви гръцкият зам.-министър.

Ще подберем момента, в който да поставим този въпрос в дневния ред на Съвета, когато могат да бъдат постигнати положителни резултати. Това е свързано с процедурата по механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия. Гръцкото  председателство ще се опита да се справи по начин, който да даде резултат, заяви Куркулас. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еврейското око пак е зад тях, с пентаграмите 12 в него.. а 13-тата е скрита... Те Виждат всичко ! Ние хората сме пионки
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гърция много пъти е помагала на България . Дано и този път успее !Обединените Балкани са сериозна заплаха ,за доминиращият в ЕС ,Запад .
5
1
 
4
 
! Отговори
Арети преди 10 години
Европейската дългова криэа накара много страни да охладят ентусиаэъма си в битката эа единната валута!!! Също така нараства и несигурноста в перспективите на блока!!! Не е ясна точно поэицията и нагласата на Южната Перифирия след толкова стегнация!!! Парад на АБСУРДА:-(((
4
2
 
7
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Аз знам само , че с гърците , румънците и останалите съседи , които скоро ще са в ЕС , евентуално сърбите трябва да сме сплотени и да се пазим от ударите на "евробратята" от запад.
3
1
 
4
 
! Отговори
Куркулас преди 10 години
Много добре да си мерите приказките дами и господа.
2
0
 
7
 
! Отговори
qwerty преди 10 години
Не мога да разбера,защо ги слагат тези стилизирани очи навсякъде,май не е конспирация,а реалност.
1
6
 
5
 
! Отговори
гошо тъпото преди 10 години
*** не ни трябва Шенген защото и така дойдоха над 10000 маймуни / бежанци / а в гърция отиват много повече . Какво ще ги правим вземете си ги ,а ние и сега пътуваме където си искаме.