"Червеният площад не е място за гробище"

Днес се навършват 90 години от смъртта на Владимир Ленин
Обновена: 21 яну 2014 14:49 | 21 яну 2014 12:30, Елка Василева
80

Снимка: Reuters

Омбудсманът на Русия Владимир Лукин се обяви за изнасянето на тялото Владимир Ленин от мавзолея и погребването му на друго място, предаде Би Би Си, като отбеляза, че днес се навършват 90 години от смъртта на болшевишкия лидер и първи държавен глава на Съветска Русия.

"Червеният площад не е място за гробище и този въпрос рано или късно ще бъде решен", заяви Лукин пред Интерфакс. "Това ще оздрави ситуацията в страната. Историята беше изопачена. Паметниците на Ленин и болшевиките в Русия не са адекватни на ролята им в историята - голяма, но много тежка и противоречива", заявява той.

"Въпросът е дали е настъпил такъв момент или не. По мое мнение нещата вървят натам. Сега вече няма такъв ажиотаж около всички тези проблеми, не само за мавзолея, но и за всички погребения край Кремълската стена. Дали се е стигнало до точката, когато това може да се направи безболезнено за социалното спокойствие? Възможно е да е така, но не бих възразил, ако почакаме пет-десет години, когато обстановката в страната ще стане още по-здрава и за хората няма да има особено значение къде почиват във вечен мир героите от 19 и първата половина на 20 век", уточнява Лукин.

Лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски настоява от своя страна тялото на Ленин да бъде погребано на военното мемориално гробище в Митишчи.

„Днес е годишнина от смъртта на Ленин. Ние винаги сме настоявали за ликвидиране на цялото гробище – не само на Ленин, на всички погребения, които са зад мавзолея и в стената. Построено е великолепно мемориално гробище в Митишчи, там всички ще се вместят, и ще стигне за 50 години напред. Затова всички да бъдат пренесени там“, каза Жириновски, цитиран от РИА Новости.

Той посочи, че вече са похарчени стотици милиони за поддръжката на тялото на Ленин. „А той ни е донесъл беди. И досега не можем да излезем от това състояние. Беше унищожена цялата интелигенция. Църквата, промишлеността, армията и беше провокирана Втората световна война. Нямаше да има комунисти, Хитлер щеше да бъде притиснат през 1929 г. Нямаше да има Хитлер“, смята Жириновски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
3
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
49, дай повече инфо!
34
13
 
7
 
! Отговори
Пазете мавзолеите преди 10 години
Внимание става въпрос за специално изграден център за стабилизиране на времето.Изграден е по древна технология и помага за оцеляване на преродени на огромни територии.Подобен много важен в БЪлгария/гр.София/ бе разрушен от *** махната бе и рубинената охранителна звезда/ и започнаха веднага жестоки кървави проблеми по Балканите вкл навсякъде от Хърватия до Молдова в Босна Косово и Херцеговина в македония.А повечето Балкански страни бяха зверски ограбени...
33
8
 
23
 
! Отговори
xaxo преди 10 години
Да извикат Евгени Бакърджиев да им реши проблема!
32
4
 
26
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
"Попчетата ги избивайте безцеремонно" - Ленин"Славяните са тор" - Троцки
31
7
 
30
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Наистина е интересно, защо германският генерален щаб заплаща за революцията на болшевиките? Казват, че парите всъщност идват от американски евреи милиардери. Може би всички са имали за цел да унищожат Русия, което и постигнаха. През време на войната страната е имала икономически ръст от 11% на година. очертавала се е като сериозен икономически съперник на САЩ и Европа. Съсипаха я като и натрапиха еврейските блянове за социализъм и преформатирания кибуц(колхоза).
30
9
 
38
 
! Отговори
Ленин убиеца преди 10 години
Време е този убиец на руския народ да бъде махнат оттам и заклеймен,този нечовек поставил дневни квоти за избиване на руснаци.Хората слепи ли са какъв е бил Ленин ,че захващат "американци и руснаци".
29
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунистите до един са мумии !
28
10
 
25
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Да му забият кол в сърцето, от сребро за всеки случай, да не вземе да вампиряса.
27
8
 
22
 
! Отговори
ЦРУ преди 10 години
Абе друго си е да си застреляш президента като куче и после да го погребеш лицемерно с всички почести.
26
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И да ревете и да не ревете мумията си е още там.
25
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Леле, не вярвах, че в 21 век все още има хора, които живеят като във времето когато "Каспичан беше враг номер 1 на Роналд Рейгън". Направо да умреш от смях! :-))
24
6
 
20
 
! Отговори
до 30 преди 10 години
Много е гнил капитализма,но и много сладък-2-3 000 000 българи вече му се наслаждават.Пък и остави американците по-добре си погледни ***.
23
9
 
21
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Без немските пари чичко Ленин щеше да е псевдореволюционер из Чад и Ботсвана
22
4
 
16
 
! Отговори
до по тоя повод преди 10 години
Хубав виц, но явно водката не е била достатъчна, щом сега отбелязва 90 години. ;)
21
10
 
22
 
! Отговори
По тоя повод преди 10 години
Отишъл един в Москва и искал да види мумията, обаче имал само 1 ден и му казали, че е невъзможно, защото опашката е километрична и няма да му стигне времето. Мислил, мислил и като затворили мавзолея вечерта отишъл при пазачите с един кашон водка и им казал, че ако го пуснат вътре им го дава. Пазача само се усмихнат и попитал:-Ама другарю, вътре ли ще влизате или направо да ви го изнесем?Та толкова по въпроса на уважението на руснаците към Ленин. За един кашон водка ще го изнесат.
20
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мисълта за Ленин все още предизвиква нощно напикаване у западните капиталисти и техните поклонници, благодарение на него Русия се превръща в кошмар за световните колонизатори.
19
15
 
11
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Айде Кутевците на летящата чиния и към червения площад да се кланят, че тука сал една братска могила остана и един паметник в крак с времето.
18
6
 
16
 
! Отговори
комунист и вина? преди 10 години
Кой предвожда бсп делегацията в москва днес,за поклонение към идола им,да няма после пак проба-грешка...
17
29
 
9
 
! Отговори
Командор преди 10 години
Ленин е велика личност и др Сталин е световен Гений създал най мощната държава на света . Др Брежнев продължи делото на Социализма и борбата против империализма . Както и др Андропов и др Черненко. А Горбачов е предател. България при др Тодор Живков бе райска градина както и Югославия и Сърбия при др Слободан Милошевич . Да живее Великата октомврийска социалистическа революция
16
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сигурен съм, че повечето от пишещите тук не са прочели и две изречения от и за Ленин, но се изказват "компетентно". Ако можеха да осъзнаят колко са прости, щяха да се суидицират на мига.