Война между Япония и Китай?

Изглежда невероятно, но японският премиер има известни притеснения
26 яну 2014 08:13,
165
Война между Япония и Китай?
Японският премиер Шиндзо Абе. Снимка: БТА

В последните седмици светът е свидетел на доста напрегната война на думи между Пекин и Токио. Териториални спорове, увеличаване на военните бюджети и провокативна визита на японския премиер в храма „Ясукуни", който е посветен на душите на войниците, загинали в името на Япония и императора.

В редица азиатски региони, най-вече Китай, храмът се възприема като символ на японския милитаризъм.

На този фон дори и анализаторите, които категорично отхвърлят възможността за ескалиране на спора, отговарят с „Най-вероятно не…” на въпроса за евентуален въоръжен конфликт, пише сп. „TIME”.

От изданието изтъкват, че безспорно втората и третата икономики в света имат прекалено много за губене при започване на война или дори военно противопоставяне в по-малък мащаб.

Със сигурност големите сили и най-вече Съединените щати ще направят всичко по силите си, за да не допуснат подобна развръзка. Със сигурност две модерни страни не биха позволили историческите вражди да надделеят и да доведат до война помежду им. Или…

На Световния икономически форум в Давос японският премиер Шиндзо Абе предупреди, че нещо съвсем неочаквано може да налее масло в огъня. „Може да възникне някакъв внезапен конфликт или спор, дори по невнимание”, многозначително заяви Абе.

Премиерът не влезе в детайли, но в друг контекст изтъкна, че тази година се отбелязва 1 век от началото на Първата световна война. А както историята ни припомня този кървав конфликт се разпалва от неочаквано събитие – Сараевският атентат, при който сръбски терорист убива австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд.

Самият Абе дори не се опита да поеме по пътя към намаляване на напрежението между двата азиатски гиганта. „За съжаление нямаме ясна пътна карта за намиране на компромис”, посочи премиерът.

Японският лидер дори загатна, че вече се оглежда за съюзници. Абе не каза директно, че ще иска помощ от Съединените щати при нужда, но изтъкна, че вече търси по-близки военни връзки с Вашингтон. Подобно изказване определено води до размисъл.

Но премиерът не спира дотук, като дори изследва последствията от евентуална ескалация. „Китай има най-много за губене, ако се стигна до война. Такъв конфликт ще нанесе сериозни щети по китайската икономика, а именно тя е това, което крепи режима”, смята Абе. Той обаче не уточни какви биха били последствията за неговата страна.

И едва ли би искал да разбере… Целият свят се надява да не му се налага да разбира.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
2
 
! Отговори
Бодила преди 10 години
До SS--63 ;Сталин изправи света пред ТСВ -1948 в Берлин и 1950--53г в Корея. Той предпочиташе тогава защото Германия и Япония не бяха готови .Сега положението е съвсем друго.
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Азия е едно буре с барут, което само чака искрата, за да избухне. Най-вероятно третата световна война ще започне именно там.
67
8
 
7
 
! Отговори
prokurora преди 10 години
Още по време на студената война се говореше, че СССР е военен гигант, а икономическо джудже, докато Япония е икономически гигант, но военно джудже. За мен те са едни от най-хубавите култури по света и дано дръпнат шалтера на американците.
66
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Славяни Особено и ядрените полкове на Монголия ако се включат, леле майко!
65
6
 
3
 
! Отговори
Славяни преди 10 години
До анонимен не съм съгласен. Южна корея е с американците. Докато коалицията Русия Китай и Монголия е заформена и здрава
64
10
 
8
 
! Отговори
Славяни преди 10 години
Китай и Япония не са единствените в конфликта. На китайска страна са Русия и Монголия от социалистическия лагер двете най силни до 1990г соц държави в Азия А днес също . Русия и Монголия са врагове на японците в втората световна. Монголците вече реагираха негативно на японските приказки. Скоро и Русия ще реагира . Тогава за Япония ще стане опасно. А и Северна Корея ще реагира антияпонски .
63
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да почва войната и да се свършва с живота на мизерната ни планета, че и без това ми е писнало от безпаричие и страдание. Така или иначе хората никога няма да станат по-добри, а ще си бъдат винаги едни дребни себични и егоистични човечета.
62
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
, no pogledni dnes kakvo stava.Vsiaka strana malko ili mnogo zarazena ot komunisticheskia mikrob e izostanala v svoeto razvitieGiote e kazal- Chovek vijda tolkova, kolkoto znae.
61
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На времето е трябвало САЩ да приключат завинаги с японците във военната област, а не само Хирошима. Като бивш съюзник на Германия във войната, жълтите така и не си взеха поука
60
14
 
13
 
! Отговори
не син преди 10 години
Америка и западните страни няма да позволят война най-малко защото Китай ще размаже Япония техния съюзник !
59
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не случайно Щатите се забиха в Афганистан, защото първо отрязаха Китай от иранския газ и второ, могат да манипулират *** в Средна Азия. Стане ли нещо, всички ще скочат на Китай, това е основно правило в политиката - всички срещу най-силния. Иначе ги изяжда поединично. И колкото по-рано, толкова по-добре.
58
2
 
13
 
! Отговори
Да г'е преди 10 години
Еееех журналисти, дали поръчкова или от липса на компетентност, но статията не казва нищо, а война се води в непосредствена близост до нас и се пълним с емигранти...
57
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Китай е един огромен трън в региона. Виетнамците, индийците и японците много ги мразят. Също голям трън в региона е Пакистан. Пакистан се мразят с всички и те и имат огромен ядрен арсенал, подобно на Китай. Дано да не направят белята, че ше стане наистина страшно.
56
3
 
7
 
! Отговори
dim преди 10 години
ако на китаѝците ракетите са като вси4ко на което пише made in prc при воѝна ще се самоунищожат///защо не карате китаѝски коли ама карате японски френски и немски//замислете се//
55
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Китайците са много лицемерни и нагли жълтурковци. Предимството им е че се множат като бълхи. Но в природата е така, най-слабите и заплашени видове компенсират с огромна популация. Например плъховете.
54
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Китай между другото е имал търкания с Виетнам, Индия и Тайван, както и огромен сепаратистки настроен район - Синдзян-Уйгурска автономна област, населена с мюсюлмани. Така че всеки великан си има ахилесова пета.
53
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kитайците и японците са вековни врагове. Според мен е само въпрос на време войната да започне. Дали ще е днес или след 100 години, но ядрената война ще бъде факт, според мен. Човечеството върви към своето самоунищожение. Китай има огромен ядрен арсенал и може да разцепи планетата на части. Не ги подценявайте.
52
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Китай ще смачка джапанките
51
4
 
12
 
! Отговори
SS преди 10 години
"... близки военни връзки с Вашингтон... Подобно изказване определено води до размисъл."Не вярвам японският премиер да е забравил какво сториха янките на народа му преди по-малко от 70 години. Като е посетил храма, посветен на душите на войниците, загинали в името на Япония и императора, би трябвало да си е припомнил това.a също и да си е представил последствията за неговата страна при евентуален ядрен конфликт със Китай , които биха били с няколко порядъка по-зловещи.
50
10
 
11
 
! Отговори
Аналлизатор преди 10 години
Китайците имат ядрено оръжие,а на японците не.....ако има конфликт само космическия щит на САЩ може да изравни шансовете на Япония,но война няма да има Китайци масово навлизат в Русия и не се занимават с безполезните каманаци на Японците.