ЕС облекчава правилата за течности в ръчния багаж

Позволява се пренасяне на алкохол и парфюми от безмитните магазини
31 яну 2014 07:28, Елка Василева
33
ЕС облекчава правилата за течности в ръчния багаж
Снимка: Reuters

От днес ЕС облекчава правилата за транспортиране на течности в самолетите, предаде ДПА. Това е първата стъпка към пълното премахване на ограниченията върху тези продукти.

От днес летищата в ЕС ще позволяват на пътниците да пренасят в ръчния си багаж закупени от безмитните магазини алкохол и парфюми. Няма да има значение от кои безмитни магазини на летищата по света са били закупени пренасяните течности. Те обаче трябва да бъдат запечатани в опаковки в магазините.

Досега само течности до 100 милилитра, закупени от безмитни магазини в ЕС, можеше да бъдат допуснати като част от ръчния багаж на пътниците.

ЕК ще оцени резултатите и последиците от тази първа стъпка и ще реши какви да бъдат последващите стъпки. Очаква се пълното премахване на ограниченията за транспортиране на течности в ръчния багаж да стане през 2016 г., заяви говорителката на ЕС Хелън Киърнс.

Правилата трябваше да бъдат облекчени още през 2011 г., но няколко страни членки на ЕС казаха, че имат нужда от повече време, за да се подготвят. Летищата трябваше да инсталират нова техника за проверка, която да гарантира същото ниво на безопасност.

Ограниченията за течностите в ръчния багаж бяха въведени през 2006 г., когато британската полиция разкри терористичен заговор за взривяване на презокеански самолети за САЩ чрез течни експлозиви.

В последните месеци беше облекчено и още едно ограничение. Европейската агенция за авиационна безопасност промени миналата година правилата си, за да позволи на пътниците да използват електронни устройства като мобилни телефони и компютри в режима "за полет" по време на цялото пътуване.

Авиокомпаниите започнаха да въвеждат промяната. Бритиш еъруейз и португалската ТАП дори обявиха, че ще разрешат използването на електронни устройства по време на излитането и кацането, стига интернет и телефонните функции на устройствата да бъдат изключени тогава, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: ЕСтечностиръчен багаж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Става дума за РЪЧНИЯ багаж !
9
1
 
11
 
! Отговори
razgradski pop преди 10 години
***, нещо куца в тая статия..я пак да я прегледаш..
8
2
 
9
 
! Отговори
Пилот преди 10 години
Елкеее, ***, личи си, че никога не си била по летищата!А като ти гледам интелигентната физиономия май не си излизала и от село...
7
1
 
7
 
! Отговори
Един преди 10 години
Че то винаги е можело!!!!! Горките от Днес БГ явно са книжни плъхове, никъде не пътуват и пишат глупости. То трябва мааалко обща култура да има човек!!!!
6
1
 
10
 
! Отговори
Симеон преди 10 години
Тази статия нещо не е в ред. Тотално объркана. Пълна с двусмислици. Още в самото заглавие и подзаглавието! Все едно до сега не е било така? И от днес тепърва става така! Ха мерси ЕС, живи и здрави!
5
2
 
5
 
! Отговори
Momo преди 10 години
"Благодаря" на ЕС!Значи досега когато ти го опаковат в безмитния с касовата бележка е било незаконно ли? O.o
4
1
 
14
 
! Отговори
Пацо от Дупница преди 10 години
Злексовее :facepalm:Винаги е било разрешено и винаги ти опаковат нещата в безмитните магазини.Остава сега да напишат само, че не продават на хора без бордна карта...
3
2
 
22
 
! Отговори
Грориан преди 10 години
явно автора е виждал самолет само ПО интернет- НИКОГА НЕ Е ИМАЛО забрана за покупките от безмитните магазинистрашен *** !
2
1
 
20
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Позволява се пренасяне на алкохол и парфюми от безмитните магазини ? Не помня някога да е било забранено.Проверката винаги се е правила преди зоната на безмитните магазини, Що за новина на неинформиранжурналист е това ? Може би искаше да каже -Досега само течности до 100 милилитра, закупени от ИЗВЪН безмитни магазини в ЕС, можеше да бъдат допуснати като част от ръчния багаж на пътниците.
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че кога е било забранено да пренасящ алкохол и парфюми от безмитните магазини? И без това са в транзита и след всички проверки.