Путин подкрепи кандидатурата на маршал Ас Сиси за президент на Египет

"Стабилността в целия Близък изток зависи от стабилността в Египет"
13 фев 2014 16:28, Елка Василева
17
Путин подкрепи кандидатурата на маршал Ас Сиси за президент на Египет
Маршал Ас Сиси и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин заяви, че подкрепя решението на египетския маршал Абдел Фатах ас Сиси да се яви на президентските избори, предаде Франс прес.

"Зная, че сте взели решение да се кандидатирате за президент на Египет", каза Путин на маршал Ас Сиси на среща в Москва, показват кадри на руската телевизия.

"Много отговорно решение е да се заемете с мисия за египетския народ. Пожелавам ви от мое име и от името на руския народ да успеете", допълни той.

"Стабилността в целия Близък изток зависи от стабилността в Египет. Убеден съм, че с вашия опит ще успеете да мобилизирате привържениците си и да установите отношения с всички части на египетското общество", каза той.

Министърът на отбраната маршал Ас Сиси, който се радва на голяма популярност в Египет, още не е обявил официално кандидатурата си за изборите през април, но не крие своите намерения, откакто свали от власт президента Мохамед Морси, отбелязват АФП и Асошиейтед прес

Визитата на египетския военен министър в Москва е първото му пътуване в чужбина след свалянето на Морси. То става на фона на появили се сведения, че военната сделка с Русия за 2 милиарда долара ще бъде финансирана предимно от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, което цели намаляване на зависимостта на Египет от САЩ.

На московските преговори във формат 2 + 2 между Египет и Русия министрите на външните работи и отбраната на двете страни подчертаха в съвместно изявление, публикувано на сайта на руското външно министерство, необходимостта израелци и
палестинци да покажат добра воля при подновяването на преговорите. "Министрите приветстваха подновените на 29 юли преговори между палестинци и израелци и заявиха, че подкрепят държавния секретар Джон Кери", се казва в документа, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Те отбелязаха и ценния принос на международните посредници от близкоизточния "квартет". "Министрите се съгласиха, че изтеглянето от окупираните територии в пределите на границите от 1967 година, в това число и Източен Ерусалим, и създаването на териториално цялостна и суверенна палестинска държава е от огромно значение", се казва в изявлението.

Двете страни изразиха единна позиция и за отхвърлянето на чуждестранното вмешателство в Сирия и подчертаха необходимостта да се продължат усилията за намиране на политическо решение на кризата в тази страна, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
2
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
ССАЩ загубиха контрола си над Египет. Но Русия печели влияние все повече там ,което е добре и за Русия и за Египет.
8
0
 
2
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Дановски,Естествено че "дрешката" е отесняла, но за съжаление еполети за званието "Владетел на Мира" още не са измислени. Затова "Подполковник" или "Отегчен ученик" са много по-добре пред всякакви измислени генерали и пожарникари.., а пък и да им става гадно на седерастията;-)пп Ей виж на Шопа му се подува жлъчката, че нещо , което съм го написал преди 5 месеца става реалностппп "ефрейтор" и "генералисимус" са може би най-важните "звания" определили световната история, а той е по средата;-))
7
0
 
0
 
! Отговори
Дановски преди 10 години
Нямах предвид военната йерархия. Ясно е, че бивши офицери няма. Възприемам подполковник като "дрешка", която отдавна вече е малка и тясна.
6
0
 
9
 
! Отговори
ген.Татартюрк преди 10 години
Да се готви чобан Ердоган.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво Путин!Русия - гарант на мира и сигурноста в целия свят!
4
1
 
6
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
До Дановски,Не се притеснявай, "Подполковник" е горе долу по средата във военната йерархия, ... между ефрейтор(малки мустаци) и генералисимус(големи мустаци). Събрал е и от двамата и..... е най-големия кошмар за наглосаксонската седерастия;-))
3
0
 
0
 
! Отговори
Дановски преди 10 години
Много се извинявам, но пак това "подполковника" ми боде очите. Защо така снизходително? Колко вода изтече?
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Американците си изиграха доста лоша шега с тази тяхна "Арабска пролет" надяваха се, че като свалят диктаторите от власт ще дойдат ислямисти които ще са лесни за подкупи и манипулиране, само че на нормалните хора в тези страни им писна от войни и терористи платени от САЩ и ще си изберат нормални лидери които въобще не обичат САЩ поради тази причина, Египет е първата стъпка. Общо взето голям автогол си вкараха с тяхната лакомия за бързи пари американците.
1
7
 
3
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Мда...., Подполковника ще води Кабаева да се плацика из Суецкия канал;-))