Парламентът на Крим се обяви за референдум

На него трябва да бъде решено бъдещето на автономията
27 фев 2014 16:05, Елка Василева
74
Парламентът на Крим се обяви за референдум
Снимка: Reuters

Върховната рада на украинската Автономна република Крим обяви, че ще се произведе общокримски референдум по въпроса за статута на автономията и разширяване на правомощията й, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира обръщение до жителите на областта на президиума на кримския парламент.

Още по темата
Мирът и спокойствието в Крим бяха поставени под заплаха в резултат на противоконституционното завземане на властта в Украйна от радикални националисти с подкрепата на банди, заяви прессекретарят на председателя на кримската Върховна Рада Оксана Корнийчук. Вчерашните сблъсъци пред сградата на парламента, довели до кръвопролитие и човешки жертви, са следствие на ширещия се екстремизъм и насилие, залели страната, посочи тя.

Корнийчук заяви, че Украйна се плъзга към пълен хаос, анархия и икономическа катастрофа и допълни, че при такива условия Върховната рада на кримската автономия като най-висш представител на властта там, опирайки се на изразената от избралите я граждани от Крим воля, "поема отговорността за съдбата на Крим".

Следвайки основополагащите канони на демокрацията, президиумът на кримския парламент смята за единствено възможен път за изход от създалата се ситуация "прилагането на принципите на пряко народовластие".

"Само произвеждането на общокримски референдум по въпроса за усъвършенстване на статута на автономията и разширяване на правомощията й ще позволи на хората в Крим сами и без външна намеса и диктат да определят бъдещето на автономията", се подчертава в обръщението, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: УкрайнареферендумКрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
бай БУДАЛ преди 10 години
Референдум ще има в КАТАЛУНИЯ НА 09.11.2014 за отделянето и от МАДРИД, ето това е демокрация,един народ един език , отделна държава.
49
0
 
3
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
До Ами...1. Кърджалийско не е автономна република...!!!2. Ако Кърджалийско мине в Турция..., може, то... Странджанско трябва да се върне в България...!!!- Така е по Ангорския договор...!!!.
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цяла южна и източна Украйна населена с повече от 17 милиона етнически руснаци и много руско говорящи православни украинци ще се вдигне и ще измете от центъра на Киев пияната католишка бандеровска *** и еврейскитте им изпедерасени главатари платени от запада, манипулацията не мина, цял свят разбра,че в Киев се извърши преврат и организаторите и извършителите на този преврат съвсем скоро ще ядът по голите си *** острите нагайки на руските донски казаци.
47
8
 
3
 
! Отговори
Ами... преди 10 години
До всички, които се кефят на ставащото в Крим.А сега си приставете, че общината на Кърджали гласува за рреферендум "Дали да обяви автономия или направо да се присъедини към Турция" ? Ами сега ! Щом може на едно място, защо да не може и у нас ?Така, че не оценявайте всичко, сапо по симпатии.
46
0
 
5
 
! Отговори
Румен преди 10 години
Приятели,Не се лъжете...- Крим е автономна република със собствен Парламент и Правителство..., а не окупирана от Украйна област...!!!- Кримските жители, АКО ИСКАТ ЩЕ СА В СЪСТАВА НА УКРАЙНА, АКО ИСКАТ В СЪСТАВА НА РУСИЯ..., макар че могат да поискат и да са в състава на България..., където са били по време на кубратовата Стара Велика България (заедно с Русия и Украйна)...!!!- Да правят референдуми и са се връщат в България... - Ще ги приемем... и хем ще влязат в Е.С., хем в НАТО...!!!.
45
0
 
4
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
С тези 5млрд долата,дето им предлагат от Москва,накланя бая резултата от тоя референдум. По-добре да се задоволят с по-малко ,отколкото да чакат тия от Киев да им пуснат някакви още по-мижави средства.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до злия езикче кво антируско и антихристиянско е казал човека бре? Разбира се, че няма да оставят хората на произвола! В цял Крим се организират отряди за самоотбрана. Нама да се бранят с прашки, ако ония фашаги от Киев им пратят командоси от новите спецчасти!
43
0
 
4
 
! Отговори
до 57 Румен221 преди 10 години
ей ся полираните и добре платени мозъци, ще те изкарат "кумоноид" "русофил" и "продажник", а това с 67 е "чиста случайност" и " ти нищо не разбираш"! Към твоите твърдения само мога да допълня, че и нашия ред ще дойде след Украйна , фалиралата "Римска" американо-краварска -империя се нуждае от свежа кръв иначе ще колабира, дано само Путин е жив и здрав, иначе - "тежко ни"!
42
0
 
12
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
ЗАЩО...???- Защо красивите и мирно протестиращи про-европейци НЕ ДАВАТ ИМЕНАТА НА УБИТИТЕ си бойци?- Защото убитите са... ЗАЛОВЕНИ ПОЛИЦАИ НАСИЛА ПРЕОБЛЕЧЕНИ С ЦИВИЛНИ ДРЕХИ И ХЛАДНОКРЪВНО ЗАСТРЕЛЯНИ В ТИЛА!Цитат:- Украинското вътрешно министерство съобщи, че 67 военнослужещи от вътрешни войски (патрулиращи без оръжие) са били пленени.Цитат:- В центъра за съдебна медицина са докарани 67 трупа, посочва общинската администрация Янукович е всичко друго, но не е ***, но убийствата му се приписват- В СИРИЯ ТОВА ПРОДЪЛЖАВА 3г., а в Украйна сега започва!.
41
0
 
2
 
! Отговори
до злия език преди 10 години
До Съветско информбюроДай линк където са се изказали като теб,иначе единствения зъл,антируски,антихристиянски език си ти.
40
1
 
5
 
! Отговори
Съветско информбюро преди 10 години
Преди референдума ще има доста екшън в Крим! Сутринта се вдигна шум за няколко руски БТР-а, които са били забелязани да обикалят селата около Севастопол. След забележката на Турчинов, който се направи на лош и ги предупреди от последствия, бронираните машини послушно се прибрали в руската военноморска база в Севастопол. Какво обаче са правили там? Според злите езици не са пазили селата, а са разтоварили сандъци с калашници и боеприпаси за местното руско опълчение, което да се пази само.
39
0
 
7
 
! Отговори
Kadyrov преди 10 години
Чеченският лидер Кадиров е предложил да изпрати чеченци да защитят про-руските жители от както се е изразил терористите. Moscow news"Chechen leader Kadyrov offers to send troops,peacekeepers to Ukraine".
38
0
 
9
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
Крим е присъединен към Русия през април 1793 г., по време на царуването руската императрица Екатерина . Това е било в резултат на победата на Русия във войната с Турция.
37
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е много ясно ,дали на референдума ще гласуват да се присъединят към Русия. Не се надявайте на това. Говорил съм с много руснаци от източна и южна Украина и те много добре разбират че Русия не е на прав път. Осъзнават че руснаците в Русия се държат надменно към руснаците в Украина. Става въпрос за родни брат и сестра. Човека каза, сестра ми е и пак спрямо мене и Украина се държи като Путин.Особено ,ако в надвечериено му ,ЕС премахне визите за Украинци...... Ще видите вие Русия !!! Ха-ха-ха
36
1
 
20
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Приятели,Ето защо сме на място 100 по свобода на словото...1. Янукович го свали "мирно протестиращи" (Които убиха 67 полицаи и раниха над 600)2. А в Крим "въоръжени окупатори" превзеха валастта (Макар, че изведоха Хората, без да проявят агресия към тях, а на охраната е върнато оръжието)Мотото ни е Морал в политиката и медийте и българските медии наистина са морални, "свободни" и "независими", а в Киев красиви борци за демокрация, ляха кръв като река и ако трябва камък върху камък няма да оставят!!!.
35
0
 
5
 
! Отговори
ама новина преди 10 години
Според Crimean News Agency "Чеченците са готови да защитят руснаците в Крим:Кадиров".Кадиров също е призовал татарите да не раздухват напрежение и че"ние ще стоим за руснаци,казаци и чеченци където и да живеят".
34
0
 
1
 
! Отговори
Za neinformiranite преди 10 години
Na referendum shte glasuvat vsi4ki ukrainci ,ako se stigne do tam.
33
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички противници на Русия да лапат маркуча на обама
32
0
 
4
 
! Отговори
ама че народ преди 10 години
Mы, безусловно, будем самым тщательным образом бороться с этими явлениями и жестко карать всех преступников, которые пытаются подорвать и доверие к России и расшатать нашу политическую систему. И это, конечно, крайне опасно. Потому что никто не может спрятаться за международным правом как за каменной стеной.
31
1
 
6
 
! Отговори
ама че народ преди 10 години
Уважаемые дамы и господа! Россию, нас, постоянно учат демократии. Но те, кто нас учит, сами почему-то учиться не очень хотят. Убежден, мы подошли к тому рубежному моменту, когда должны серьезно задуматься над всей архитектурой глобальной безопасности. Нас также не могут не тревожить планы по развертыванию элементов системы противоракетной обороны в Европе. Но есть ли у нас средства, чтобы противостоять этим угрозам? Конечно, есть.