Руски военни превзеха летището Белбек в Севастопол

Това е въоръжена окупация, заяви украинският вътрешен министър
Обновена: 28 фев 2014 14:16 | 28 фев 2014 09:07, Елка Василева
312
Руски военни превзеха летището Белбек в Севастопол
Летището в Симферопол. Снимка: Reuters

Въоръжени лица са завзели летището Белбек в Севастопол. Неизвестните лица са пристигнали там, за да „не допуснат пристигането на някакви бойци“, съобщи Интерфакс, като се позова на компетентни военни източници от Севастопол.

Според някои данни на територията на летището действат руски военни, разположен е щабен БТР с комуникация, посочва агенцията.

Още по темата

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков потвърди малко по-късно, че руски военни са блокирали летище в Севастопол и определи завземането на летища в Крим като "въоръжена окупация".

Оценявам случващото се като въоръжено нахлуване и окупация. В нарушение на всички международни договори и норми, пише Аваков в профила си във Facebook. Това е пряка провокация за въоръжено кръвопролитие на територията на суверенна държава. Това вече не е от компетенциите на МВР. Това е от компетенциите на Съвета за национална сигурност и отбрана, посочва министърът.

За летището Балбек в Севастопол Аваков пише, че то е „блокирано от военни подразделения на флота на Русия. Вътре в летището се намират военни и граничари от Украйна. Отвън са военни в камуфлажни дрехи и с оръжие без опознавателни знаци, но не криещи принадлежността си. Летището не работи. На вътрешния периметър има постове на МВР на Украйна. Въоръжени сблъсъци засега няма“. 

През нощта група въоръжени лица проникнаха в летището в Симферопол. Към момента неизвестните лица вече са напуснали летището, но информацията за случилото беше противоречива.

Според очевидци около 50 въоръжени и екипирани хора са пристигнали на летището с три автомобила „КамАЗ“ без номера и опознавателни знаци. Първоначално те отцепили терминала за вътрешните полети, но след това превзели цялото летище.

Друг очевидец съобщава, че хората в камуфлажни дрехи са били около 150, а „КамАЗ“-ите четири. В автомобилите е имало муниции. Неизвестните са говорели с характерен руски акцент и според източника на агенцията те били много решителни да не допуснат пристигането там на украинския вътрешен министър Арсен Аваков и председателя на Съвета за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко.

Говорителят на летището Игор Стратилати междувременно съобщи, че въоръжените лица са нахлули на територията на летището с руски знамена. „Мислели са, че се е стоварил украински десант, но когато видяха и се убедиха, че няма такова нещо, се извиниха и си тръгнаха“, каза Стратилати за „Ехото на Москва“.

Той добави, че летището работи в обичайния си режим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
1
 
1
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
Да ги спаткват набьрзо и да се приключва с тея украински простотии.Като не могат да си платят газа,революции ще ми правят.
237
1
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
До supernovaЕй, супернова, да не вземеш да се взривиш! Нищо не разбирам от черни дупки (с изключение на едни, малки такива), бели джуджета, червени гиганти. Нали знаеш какво ще стане, ако Турция реши да защити кримските ти татари? Руско-турските войни са някъде към 15 и всички са завършвали плачевно за агите. С изключение на Кримската, в която турците са били деветата дупка на кавала. Преди тях са Англия, Франция и Обединеното кралство на Двете Сардинии. Още се приказва за Тежката кавалерия.
236
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой беше тоя янукович
235
2
 
1
 
! Отговори
VITIAZ преди 10 години
KOITO SE E ZAJAL S TRETATA RIMSKA IMPERIA /RYSIA/ DOBRO NE E VIDIAL -NAPOLEON ,XITLER ,NITO USA V KOREISKAT I VIETNAMSKI VOINI :)))) VELIKATA RIMSKA IMPERIASTE POSTAVI NA MIASTOTO IM TEZI YKRAINKI PLEBEI . VIVA PYTIN ,A 4ERNIITO OTVUD OKEANA STE BUDE PAK PASUIVEN PEDEAL KAKTO SUS SIRIA , RIMSKATA IMPERIANE DAVA LESNO PROVINCIITE SI
234
2
 
2
 
! Отговори
VITIAZ преди 10 години
VITKOR JANYKOVICH E IZBRAN PRIAKO OT NARODA NA YKRAINA ,YKRAINA KAKTO USA ,RYSIA SA PREZIDENTSKI REPUBLIKI -NITO NEKVI BOKSIRO4ETA OSRANI ILI PLATENIETE OT CIA DEMONSTRANTI MOGAT DA SVALIAT PREZIDENTA S DADENITE MY OT NARODA PRAVA , PYTIN STE NASOLI DOBRE KYRVENSKITE YKRAINSKI ZADNICI ,PYTIN STE POPRAVI GERSHKATA KOJATO NIKITA XRY4OV NAPRAVI PONEJE I ETNI4EKI YKRAINEC I DADE KRIM I SEVASTOPOL NA YKRAINA EI TAKA KATO PODARUK ,RUSIA STE SI GI VZEMA OBRATNO I 4ERNIAT *** OBAMA STE SI PASYVA
233
4
 
0
 
! Отговори
supernova® преди 10 години
До alexander.rangelov.3"... svurshi olimpiadata i kraino vreme beshe..."Ти пали свещи Турция да не реши че е крайно време да си защити татарите в Крим, че жална му майка на расcийския главнокомандващ тогава :DТова вашето малоумие просто ме сащисва, драги съотечественико!
232
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВЪВ ТЯХНИТЕ ШИРИНИ КОМАНДВА ПУТИН А НЕ ПЛЕВНАЛИЕВ ИЛИ ОРЕШАРСКИ.НАШИТЕ ДА ВЗИМАТ ПРИМЕР ОТ ТОЗИ ЧОВЕК.АКО ДА СМЕ МАЛКА И БЕДНА ДЪРЖАВА.
231
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЯСНО ПО ЯСНО.УКРАЙНА РАНО ИЛИ КЪСНО ПАК ЩЕ Е В ВЕЛИКА РУСИЯ.
230
1
 
1
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
До Анонимен 261А какви са? Диваци от Борнео?
229
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Незабравяйте, че европейския съюз наля масло в огъня, като наложи санкции.
228
2
 
10
 
! Отговори
Мирно протестиращи преди 10 години
граждани на Крим са облекли тренировъчните си костюми в почивния си ден. Няма павета, няма *** с бензин, няма бой и пострадали други мирни граждани. Въобще прилича на 1-майска манифестация. Какво реват бандитите от Киев. Крадеца вика дръжте крадеца
227
3
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Преди да го изгонят Янунович е подписал указ с които мести столицата , правителството и ген щаба на Украйна в Севастопол.Ето така Путин и Янукович изиграха всички.Путин не иска Крим,той иска цяла Украйна.Сега онези диванета в Киев се оказват оникновенни превратаджии и престъпници
226
1
 
4
 
! Отговори
alexander.rangelov.3 преди 10 години
Emi svurshi olimpiadata i kraino vreme beshe ,Putin da si pogledne neshtata!
225
5
 
2
 
! Отговори
do kavhan преди 10 години
ti gospodin prceti malko i istoria,nikoga kosovo ni e bili srbsko. tam sa vladali balgari,tova e nicija zemia,kato bosna- tova e zemia na iliri-posle muslimani. kosovo -tova e nicia zemia-posle zavladiana ot siptari-planinzi
224
5
 
0
 
! Отговори
ukraina преди 10 години
kakvo i da stava v nasa ukraina-sram za vas bulgari.vie ni ste hrabri.samo-bla-bla.vasi zigani u evropa,gde ste vi bulgari,
223
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Когато станеРаздавам домашни адреси и телефони на тролчета на всички желаещи.Сериозно.Много са смешни ,как се нас*рат като ги пипнеш за гушката.Забавно е
222
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До МОМЧЕВДавай другарю повтаряй до припадък опорните точки.Толкова сте жалки тролчета че предизвиквате само смях
221
2
 
4
 
! Отговори
oktai преди 10 години
to za balgarite, zasto dni nared se zanimavate s ukraina.poglednete svoiata balgaria,na kakvo prilica
220
1
 
2
 
! Отговори
progulka преди 10 години
pochti kato frenski parashutisti na razhodka v BG:-)
219
3
 
4
 
! Отговори
supernova® преди 10 години
Обявавям пауза!Идете да гледате прес-конференцията на Янукович в Тубата, ей на това му се казва цирк :Dhttps://youtube/watch?v=GkFyw6AtEUg&feature=share