Всяка трета европейка - малтретирана

Най-тежко за нежния пол е в Дания, Финландия и Швеция
Обновена: 5 мар 2014 07:30 | 5 мар 2014 07:20, Александър Попов
90
Всяка трета европейка - малтретирана
Снимка: Reuters

Жените в ЕС са изложени на висок риск да бъдат малтретирани физически и сексуално, сочат резултатите от изследване, публикувани днес и цитирани от БТА.

Според проучването на Агенцията за основните права (АОП), правозащитното ведомство на ЕС, една трета от европейките са ставали обект на такива нападения. Анкетирани са 42 хиляди жени от всички страни от съюза, което означава, че това проучване е най-мащабното досега по темата насилие срещу жени, посочва ДПА.

По думите на директора на АОП Мортен Керум положението на жените в Европа е тежко - те не са в безопасност на улицата, на работното си място и у дома. Агенцията е установила, че 13 милиона жени от ЕС са били физически малтретирани през 12-месечния период преди проучването, осъществено през 2012 г.

Освен това 3,7 милиона жени са били изнасилвани или обект на разни сексуални посегателства.

Дания, Финландия и Швеция са страните с най-голям брой жени над 15-годишна възраст, подлагани на насилие - побой, обгаряне, душене, изнасилване или други форми на принудителен секс. Нивата на тези три държави са съответно 52, 47 и 46 на сто, докато Полша, Австрия и Хърватия са страните с най-нисък рейтинг на насилие срещу жени - всяка по около 20 процента.

Учените от агенцията обаче подчертават, че големите различия между народите не означават, че мъжете на Север са
по-агресивни, а положението на Юг е по добро. По думите на Джоана Гуди, водещ изследовател в АОП, и равнището "една от пет" за насилие срещу жени е обезпокоително.

За страни от Южна Европа като Испания, Италия и Гърция нивата са под средното за ЕС равнище 30 на сто. Жените в
България, пострадали от физическо, сексуално или психологическо насилие са 30 процента, установява изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: малтретиранеЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
7
 
15
 
! Отговори
men преди 10 години
европейските жени ходят си лягат с *** и арабески и всякаква друга *** или пък разни чичко паричковци и после реват и се оплакват че са им изорали задния двор. манговците ви имат за *** и най много да ви направят някое и да се покрият. във швеция, германия, франция, швейцария пълно с такива . а чичко паричковците като ви купуват за по няколко шекела сте им пак през онази работа. боя са си заслужени. евроеврейски нрави и ценности.
61
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой ходил ли е скоро в Западна Европа да види какво е? Арабел до арабел и *** до ***. Ето от къде идва и горната статистика. Не че няма и бели жени жертва на насилие, но както знаем при мюслитата това си е традиция. И после Мохамед пребил жена си, обаче в статистиката пише, че датчанките са жертва на домашно насилие. А е вярно точно колкото е и вярно, че масово 12 годишните раждат в България. Въпросът е да четете между редовете и да видите за кой етнос става дума.
60
1
 
5
 
! Отговори
Dublin преди 10 години
I malko statistika-ot 5 zeni,ubili muzete si-samo 1 vliza v zatvora...Vizdah se s edna stazantka, ucesta se za solicitor/advokat/.Ta v tiahnata gildia si govoriat, ce okolo 30 procenta ot osudenite za iznasilvane go lezat NEVINNI.
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нашите финландци в Швеция са най големите алкохолици
58
1
 
8
 
! Отговори
Dublin преди 10 години
До Анонимен 25napulno podkrepiam napisanoto ot teb.Tuk e sustoto.Muzete si gi broiat za nesto sredno mezdu donor i bankomat.S pomostta na milite im zakonceta.No se polucava efekta na bumeranga-hodiat si neomuzeni...i skacat na koeto i da e afrikance, drapasto za pasport.IRL vic za zenite im:irlandeca si tursi zena, koiato da gotvi kato maika mu, no namira samo zeni, koito pijat kato basta mu...Pravete si izvodite
57
1
 
18
 
! Отговори
Alikessu преди 10 години
До 60"Финландецът като пие 2 бири и се напива"Явно живеем в различни Финландии... защо будалкаш хората.
56
3
 
3
 
! Отговори
До 59 преди 10 години
Какво общо има *** ти, с горната статия?
55
5
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Финландецът като пие 2 бири и се напива като прасе и рече ли да си го изкара на жена си,тя се оплаква от него, изселват го в район където живеят алкохолици, тя се развежда с негои държавата и помага, а тука кой ще ти помогне. Затова вижте колко е % на разводите във Финландия. А иначе наистина това са най-еманципираните жени, те работят, а мъжете имвземат майчинство, вършат домакинската работа, тя си седи на терасата и пуши. В Швеция даже са по-еманципирани.
54
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ох да, толкова им е тежко в Дания, Швеция и Финландия. Добре, че ние тука в България сме цъфнали отвсякъде и нямаме никаква престъпност. Скандинавците да взимат пример как се хвърли *** от 15-ти етаж на панелката.
53
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Качи си кирилица на телефона бе Ярмо
52
3
 
12
 
! Отговори
dmx преди 10 години
Нека само припомня, че терорът на Асанж се осъществява под претекст, че е насилвал жени в Швеция - те сутринта му направили кафе, но няма значение, той си е насилник. Ето как извратените фемистко-ки общества, освен всичко останало мачкат и свободата на словото демокрацията перверзна.
51
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скандинавците да не ги мислим а да се фокусираме върху милата ни ***.
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Испания съществуваше длъжност ,която те следи дали си мним или реален.
49
2
 
19
 
! Отговори
VIDIAL преди 10 години
PULNI LUJI ,SKANDINAVIA E JENSKO CARSTVO.JENITE KOMANDVAT A KAJETE SAIM MYXLIVCI .NAI EMANCIPIRANATA DURJAVA V SVETA E FINLANDIA -NEKOI NE6TO DA KAJE AAAA ,KOI STE ME YBEDI MENE 4E BAI IVAN KATO YDARI DVE RAKII I PRAVI JENASI SAMA DA SI GOVORI ,V BG JENITE SA ROBI NA MUJETE SI I CILA JIVOT NOSIAT SRAMA A V SKANDINAVIA E OBRATNOTO MUJETE MIAT 4INII GOTVIAT IDRYGI DOMAKINSI NE6TA
48
2
 
5
 
! Отговори
Samoth преди 10 години
До vargДа не ти кажа от къде предимно идват тези ***.
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Швеция араби има предимно в Малмю и Стокхолм в провинцията ги е страх да ходят искат паспорт за да отидат в Австралия тва им е тенденцията и а дано тука кризата не е за белите всичко е планирано
46
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Статията е гола вода както винаги. 90% от престъпленията в Скандинавия свързани с изнасилванията, блудство, малтретиране итн са дело на имигранти от държави на Северна Африка както и Сомалия. Факт. А при положение, че населението на скандинавските държави е сравнително малко в сравнение с другите е съвсем нормално, че процентите пер капита са по-високи във всички отношения. А всъщност държави като Франция, Великобритания, Полша, Германия итн са тези с де-факто най-много престъпления в Европа.
45
0
 
14
 
! Отговори
HETO преди 10 години
"Учените от агенцията обаче подчертават, че големите различия между народите не означават, че мъжете на Север са по-агресивни..." !?Напротив - за мен точно това означава. Ама им е по-лесно да плюят всички по нас, отколкото да си гледат в своята кошница. Нека поне да дадат факти, защо горното изречение според тях не означава точно това? Незадоволена, бозава, скандинавска работа.
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, Хелзинският комитет да се вземе в ръце и да спре да защитава маймуните, ами да погледне какво правят тези маймуни.
43
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама в Дания, Финландия и Швеция живея ли още бели хора? Аз мислех, че са арабски колонии вече. Бъзика на страна, но са си страшни цифри. 1/3 си е сериозна цифра.