Сирия е изнесла почти половината от химическите си оръжия

29,5 % са от първа категория, към които са най-опасните съединения
Обновена: 19 мар 2014 22:52 | 19 мар 2014 22:50, Анисия Иванова
7
Сирия е изнесла почти половината от химическите си оръжия
Снимка: БТА

Сирия е изнесла от територията си почти половината от своя химически арсенал, включително всичките запаси на горчичен газ (иприт), съобщи Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), цитирана от Франс прес.

"Две допълнителни доставки с химически продукти от първа и  втора категория бяха приети на пристанището в Латакия и  натоварени на борда на норвежкия и датския товарни кораби", посочи ОЗХО в комюнике.

От територията на Сирия са изнесени 29,5 процента химически вещества от първа категория, към които спадат най-опасните съединения, и 82,6 процента - от втора, посочи ИТАР-ТАСС.

Съгласно плана на ОЗХО до 27 април от Сирия ще бъдат изнесени всички химически оръжия, а с тяхното унищожаване се занимават Великобритания, Германия, САЩ и Финландия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Сирияхимически оръжия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"горчичен" газ , хахахахаха
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 30 ми преди 10 години
Анонименпреди 30 минути Тези,които могат,лесно и най-добре,да го унищожават,знаят и най-добре,как да го съхраняват!Не бързайте да хълцате от радост!"Оринж газ",дефолиантите,***,в една друга война преди години,май баба ми ги използва!!!???
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И затова САЩ не искат да преговарят вече!Ако си ги бяха оставили преговорите щяха да вървят по -лесно! Какъв е извода? Ако искаш демокрациите да зачитат правото ти на съществуване сдобий се с ядрени и /или химически оръжия!
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да изнася и другите че на американците им омръзна да чакат.