Турция може да затвори Босфора за руски кораби

Анкара застава твърдо зад кримските татари
19 мар 2014 11:13, Елка Василева
82
Турция може да затвори Босфора за руски кораби
Снимка: архив, Reuters

Турският премиер Реджеп Ердоган предупреди, че Турция ще забрани преминаването на руските кораби през проливите Босфора и Дарданелите, ако бъде приложено насилие спрямо кримските татари.  Референдумът за Крим обтегна отношенията между Турция и Русия, след като Турция обяви, че не го признава за легитимен, тъй като фактически е анексия на Крим от страна на Москва, предаде БНР.

Още по темата
Анкара привика бившия председател на меджлиса на кримските татари и депутат от украинския парламент Мустафа Абдулджемил Къръмоглу за консултации. На пресконференция Къръмоглу заяви, че голяма част от кримските татари са бойкотирали референдума, като не са участвали в него. Той нарече комични твърденията, че в компактно населените с кримски татари райони участието в референдума е било 70 на сто и подчерта, че те разчитат на подкрепата на Турция.

Според дипломатически източници в Турция са обсъдени мерки във връзка с по-нататъшните действия на турската страна предвид развитието на ситуацията в Крим.

Турция иска да бъде запазена териториалната цялост на Украйна и правата и свободите на кримските татари да бъдат защитени в границите на суверенитета на Украйна. Ако НАТО вземе решение по този въпрос, Турция със сигурност ще се придържа към него.

Блокирането на Босфора за руските кораби е опция, която Турция държи. Според договора от Монтрьо, ако Турция сметне себе си за застрашена държава, намираща се в някаква непосредствена опасност, тя може по свое усмотрение да преустанови преминаването на кораби на черноморски държави като Русия през турските проливи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Анкара накара Москва да пълзи и да се моли
10
5
 
18
 
! Отговори
44 преди 10 години
Ако го направят to Руските войски ще дебаркират на босфора
9
4
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Много на сериозно се е взел пък тоя
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дреме им на руснаците за татарите, те единствено си искат базата на черноморския флот, така че едва ли в близкото бъдще ще бъде затворен босфора.
7
2
 
20
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
А същите тука дето толкова се радват,че Турция ще затвори протока,са същите дето в темите за Кримския референдум,оплваха ,че Турция щяла била да ни анексира Кърджали. Там се правиха на много загрижени за България,сега от щастие едва ли не са готови да въртят на Ердоган дудуци
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За нас православните народи Крим,Света Гора,Босфора и Константинопол са свети места, както Йерусалим за евреите и Мека,Медина за мюсюлманските татаромонголи.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Споко бре, к`во се радват някои?! Като не може ПРЕЗ Босфора ще минават ПОД него!
4
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ - МОЖЕ - А ТРЯБВА!
3
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тогава руските кораби ще го направят Босфора по -широк :)
2
4
 
22
 
! Отговори
факт преди 10 години
Турция "може" ама не го е затворила.
1
28
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Evala na turchaliata :D