Започна силовата операция в Донецка област

Президентът Турчинов обяви това във Върховната рада
Обновена: 15 апр 2014 14:09 | 15 апр 2014 10:40, Елка Василева
376
Започна силовата операция в Донецка област
Снимка: архив, Reuters

И.д. президент на Украйна Олександър Турчинов обяви на заседание на Върховната рада началото тази сутрин на силова операция в северната част на Донецка област, предаде РИА Новости.

„Тя ще се провежда поетапно, отговорно и уравновесено. Главната й цел е защита на хората. Да бъде спрян терорът, да бъде спряна престъпността, да бъдат спрени опитите за разкъсване на парчета на нашата страна“, каза Турчинов.

Русия има "брутални планове" да дестабилизира не само Донбас, но цяла Южна и Източна Украйна - от Харков до Одеса, заяви Турчинов, цитиран от Франс прес.

Той предупреди, че "освен руските специални сили, освен терористите, в Донбас има стотици хиляди украинци, измамени от руската пропаганда, и стотици хиляди невинни украинци".

Към обхванатите от протести градове в Източна Украйна са се насочили танкове, противоречиви са сведенията за убити, съобщава NEWSru.com. От източните области на Украйна, където в редица градове привърженици на федерализацията на страната превзеха и държат административни сгради, идват крайно противоречиви сведения за сблъсъци и убити, посочва изданието.

Още по темата
Известно е, че нито проруските активисти, нито вдигнатите срещу тях силови подразделения са се възползвали от тъмнината за решителни действия, станали са само отделни сблъсъци.

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна е дал разрешение за използване на въоръжените сили в спецоперацията в източната част на страната.

Освен армейските подразделения срещу привържениците на федерализацията в редица градове в Източна Украйна се предлага да бъдат използвани и „спецотряди на патриоти“, чието създаване oбяви вчера вътрешният министър Арсен Аваков. А също така и батальон на националната гвардия, прехвърлен на изток.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Парубий написа във Facebook, че първият батальон на украинската национална гвардия, сформиран от доброволци от Майдана, вече е заминал за предната линия с висок боен дух и готовност да защитава Украйна.

И.д. министър на отбраната на Украйна Михаил Ковал заяви, че армията е приведена в пълна бойна готовност.

Към Славянск се движи тежка техника, медиите съобщават за противотанкови оръдия и танкове. Народното опълчение на Донбас се готви за отбрана.

В малкото градче Краматорск в северната част на Донецка област, където проруски активисти превзеха и контролират градския съвет, вече са забелязани БТР-и на украинската армия.

„Това е в парка около завода, в който правят климатици. Оттам преминава трасето от Днепропетровск. Пътят там е лош, ние рядко го използваме, но БТР-ите очевидно минават по него“, разказа за РИА Новости жител на градчето. Екипажите на бронетранспортьорите са посъветвали населението да не излизат от домовете си в случай на начало на спецоперацията.

В Луганск, пише във Facebook депутатът Леся Оробец, посетила източната част на Украйна, на всички пътища има милиционерски постове. „50% от милиционерите са си написали рапортите, 50% са останали да служат на Украйна. Всички оръжия, боеприпаси са раздадени на милиционерите, помещенията, в които се държи оръжието, са празни“, твърди Оробец.

По данни на депутата пък в Донецк „местната милиция практически в пълен състав е предала Украйна“. „Всички или почти всички постове се контролират от „колорадоси“  /проруски сили за самоотбрана – бел. ред./. Състояло се е пълноценно нахлуване. Разузнавателно-диверсионни групи от руското Главно разузнавателно управление са минимум няколко, като обща сила до батальон“, пише Оробец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 14 Представяш ли си - руската и украинска армия се срещат и почват да поркат водка заедно....
16
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 12 Същия е аршина и на Русия за Янукович... Впрочем, Кадафи навремето се напъна да влезе във Варшавския Договор - Горби се чудеше как да го разкара... Защо ли не го пуснаха във ВД? Сигурно се сещаш - щото беше психо, и щеше да провокира Израел и после да иска защита от ВД... Кадафи и Саддам са хора дошли на власт с преврат и помощ от вън - така и си заминаха! Египтянина излезе по хитър - взе си кинтите и си остави камиларите да се оправят, онея се пънеха и отидоха при черавите :)
15
11
 
43
 
! Отговори
Руский преди 10 години
Сега *** ще разберат какво значи АНТИМАЙДАН !!! ДАВАЙТЕ МУЖИЦИ !!!
14
35
 
32
 
! Отговори
. преди 10 години
До !Стигне ли се до ядрена война печеливши няма, дори и любимият ти Путин. А стигне ли се до конвенционална такава НАТО vs Русия, съотношението на силите е много неравностойно. Русия е едни 150 милиона и колкото и да лежи на стара слава, го осъзнава много добре.
13
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами, много просто, навремето руснаците в Чечня продаваха всичко срещу водка и кешовица, явно украинците са същите.
12
4
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САЩ пак мери с двоен аршин значи Кадафи беше терорист че налагал режим на народа си а Турчинов е демократ защото слуша и скача по свирката на САЩ трябва и тоя да го преследват за тероризъм над народа си
11
3
 
88
 
! Отговори
под съд в Хага преди 10 години
Турчинов трябва да бъде даден под съд в Хага, за престъпления против Човечеството!
10
6
 
71
 
! Отговори
! преди 10 години
Американците дали щяха да са бездействени ако някой напада дори 10 000 американци някъде по света? Те помогнаха на албанците да откраднат сръбска земя... Ако бях на Путин да съм им казал да не се месят, че след това света няма да го има! Директен ултиматум!
9
5
 
72
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 10 години
Майдановските кратуни явно тотално са изкуфяли! Какво въдворяване на ред с танкове и РСЗО "Град" .. тия са се побъркали ... това си е обикновен геноцид срущу населението на тази област! До къде ще се стигне сега зависи от В.В. ... ако кръвопролитията станат масови, то руската армия набързо ще измете /за 24 часа/- майдановци, бандеровци, "правосеки"- както ги наричат там, тези от десен сектор и обстановката ще се нормализира!
8
6
 
71
 
! Отговори
под диктовка преди 10 години
Главната й цел е да защитим въоръжените фашисти от десния сектор, от мирните жители на Източна Украйна, каза, под диктовка на ЦРУ, Турчинов.
7
2
 
107
 
! Отговори
zeus преди 10 години
Не може да се нарича демократ този, който изпраща танкове срещу народа си! Срам за ЕС и САЩ, които подкрепят режима в Киев.
6
2
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Тя ще се провежда поетапно, отговорно и уравновесено. Главната й цел е защита на хората, каза Турчинов. "Преданните на Турчинов ще целят с миномети хората. Много отговорно и уравновесено."Върховната рада " естественно го подкрепя, ама колко е върховна и в какъв смисъл е върховна ще видим след време.
5
14
 
35
 
! Отговори
до 3 преди 10 години
и на комунизма
4
6
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Започна силовата операция в Донецка областПрезидентът Турчинов обяви това във Върховната радаИ сега кой вкарва Украйна в братоубийствена война Русия или Турчинов заедно със САЩ и НАТО
3
5
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смърт на фашизма и османизма.
2
4
 
69
 
! Отговори
Родопите преди 10 години
Русия военно превъзхождат Украйна, поради простата причина че тия последните разполагат с руско оръжие от по-старото поколение, колкото до войната в Афганистан, ми едно е да се биеш с пиян и пишман украинец, друго е да воюваш с надъхани Мюсюлмански братя, получаващи най-модерните американски и западни оръжия и подпомагани финансово от петродоларите на арабските монархии,
1
4
 
60
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Започна, да. Вече т.н. сепаратисти имат и танк благодарение на това: https://youtube/watch?v=SabsZ6TFQBYОпределено украинската армия не изглежда да има голямо желание за бой.