ЕП призова да не се изгражда Южен поток

Евродепутатите поискаха въвеждане на санкции срещу Русия
17 апр 2014 14:20, Елка Василева
100
ЕП призова да не се изгражда Южен поток
Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент призова газопроводът Южен поток да не бъде изграждан, както и да бъдат потърсени други източници на газови доставки за ЕС. Евродепутатите се произнесоха по този въпрос с гласуването на резолюция на последното пленарно заседание за своя мандат, предаде БТА.

Резолюцията не бе подкрепена от групата на социалистите и демократите, които бяха сред вносителите, но впоследствие се оттеглиха. Документът бе гласуван с 437 гласа "за", 49 против и 85 въздържали се. Той призовава за въвеждане на санкции срещу руски енергийни доставчици, както и за преразглеждане на всички споразумения с Русия с оглед на евентуално преустановяване на тяхното действие.

Евродепутатите призоваха за налагане на подобни санкции заради събитията в Източна Украйна. Отправен е призив за предприемане на мерки срещу руски дружества, техните дъщерни представителства, особено в енергийния сектор, както и срещу руски инвестиции и имущество в ЕС.

Още по темата
Съветът на ЕС е призован да бъде в готовност за пристъпване към третия етап от санкциите срещу Русия (икономическо равнище), които да бъдат приложени незабавно. Резолюцията призовава за икономически, търговски и финансови санкции срещу Крим.

EП подчертава спешната необходимост от силна обща политика за енергийна сигурност за намаляване на зависимостта на ЕС от руски нефт и газ, включително с разнообразяване на енергийните доставки, за пълно прилагане на третия енергиен пакет и за възможност за временно спиране на вноса на газ, когато е необходимо.

В мотивите се отчитат действията на руската страна в Крим, Източна Украйна, Грузия, Абхазия и Южна Осетия в нарушение на основните норми и принципи на международното право, както и повишаването на цената за доставките на газ за украинските клиенти. Посочва се, че референдумът за Крим се е състоял под контрола на руските войски. Допълва се, че проруските отцепници, щурмували сгради на местната администрация в Харков, Луганск и Донецк, в повечето случаи са били ръководени от руски специални части.

Съществува опасност всяко допълнително усложняване на обстановката и придружената от насилие дестабилизация в Източна и Южна Украйна да бъде използвана от Русия като фалшив претекст за допълнителна агресия чрез военни средства, за предотвратяване на изборите за президент и за насилствена федерализация, предшестваща разделението на Украйна, се посочва в текста.

ЕП изразява убеденост, че отстояването от Русия на правото да използва всички средства, за да защитава руските малцинства в други държави, не е подкрепено от международното право и е в разрез с основните принципи на поведението на международно равнище през XXI век, като същевременно има опасност то да подкопае следвоенния ред в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Откровено фашизираната ЕНП открито защитава американските интереси.Защото милиардите долари дадени като подарък за украинската хунта трябва да се върнат като подарък на газопреносната мрежа на американската фирма Шеврон.Ако се построи ,,Южен поток" то газът ще заобиколи Украйна и тогаз тази мрежа ще бъде безсмислена.Ще избягат милиони долари,защо е тогава целият този зор.На германците им е лесно,те си имат ,,северен поток" сега да му мислят италианците и испанците.
76
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха преди 10 години
Е браво, е те сега се смъкна напрежението в Украйна. И после пак ми пейте че искате мир.
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спрете Северен поток и духайте супата! Ние ще построим Южен поток, колкото и да не искате!
74
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви прасета са само тези евродепутати, които са одобрили това идиотско решение!...Ами не може ли да се спре Северен поток вместо Южен?Може ама там е Германия и ги е хванала всичките на чувтвително място... а гъкнат и беля...Тука нали ние сме втора ръка хора и баламурници, може да ни затварят АЕЦ, може да ни спират Южен поток, важно е да се изпълняват поръчките на Американците от тяхните лакеи...
73
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Против НАТО и ЕС и влизане в Евразийския съюс плюсЗа НАТО и ЕС против Евразийския съюс минус
72
5
 
6
 
! Отговори
Михалчо преди 10 години
До Анонимен--84 ;Тия епитети които ползваш се отнасят за Русофило--*** и руснаците.Забравил си да споменеш и Руската простотия.
71
10
 
8
 
! Отговори
Михалчо преди 10 години
До МБС--81; Не плаши гаргите. Газ има и предлагането е голямо. Крайно време е и нашите находиша да заработят.Стига сме угаждали на Руснаците. Нашите РУБЛАДЖИИ много искат да сме зависими от Русия.Обичат да *** руски *** и това си е.
70
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ние сме в съюз с едни мошенници бандити измамници корумпирани наглеци крадци шантажисти ***...... не може да се разчита на такива хора!!
69
11
 
5
 
! Отговори
Фелибето преди 10 години
Южен поток няма да има.Просто Путин ще си взаме Украйна и няма да има нужда от нов газопровод.Ще спести 30млд.долара.Вместо да му извадят очите ще му изпишат веждите
68
9
 
7
 
! Отговори
Михалчо преди 10 години
До Майна--78 ; А какво искаш да станем Губерния на Русия ли? От нейното "освобождение" сме на това дередже.ПАЗИ БОЖЕ РУСИЯ ДА ТЕ "ОСВОБОДИ". 100 год след това няма оправия.
67
5
 
7
 
! Отговори
МБС преди 10 години
"Не спирайте газа- ще преговаряме"- това казва Барозу.Европейския парламент призовава да не се строи Южен поток- е как мислите- ше се съгласи ли Путин на тези шантажи на ЕП.Като не искате руския газ, заедно с отказването строежа на газопровода, отказвайте се и от доставките още сега.Потока се обръща към Китай.Договорите са подписани
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nali se seshtate koi shte e alternativnia iztochnik na gazta ?
65
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МНОГО ИСКАМ ВОЛЕН ДА ИДЕ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА ГОЛЯМО ШОУ ЩЕ ПАДА АКО НЕ СЕ ИЗМЕТНЕ АКО ГОВОРИ ТАКА КАКТО В БЪЛГАРИЯ ШИ ГИ ПОБЪРКА С РАЗКАЗИТЕ ЗА ТЪЛМОДИСКИТЕ КРЪГОВЕ И ГОСПОДАРЯ НА ЕВРОПА САЩ ЗА ФЕД СУПЕР ЩЕ Е
64
7
 
23
 
! Отговори
Майна преди 10 години
България да напусне ЕС. Достатъчно ни ***, време е да си вдигнем гащите и да заемем национална позиция! Не на гейовете от Брюксел!
63
6
 
16
 
! Отговори
Ъц преди 10 години
"ЕП призова да не се изгражда Южен поток."--------А, в края на есента каква песен ще запее ЕП??????Простотията ходи по харата, а не в гората!!!!!!
62
0
 
4
 
! Отговори
karo преди 10 години
Ми с кво ?1?!?!...като гледам скоро няма да е с друго...поне още 20 години...после не се знае какво ще е ...
61
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А от ЕК не искат ли Газпром да им врътне кранчето?
60
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Германският концерн BASF, най-голямата химическа компания в света, застана зад руския проект за газопровода "Южен поток" и нарече руската държавна енергийна компания Газпром "надежден доставчик на руски газ", информира Ройтерс, цитирана от БТА."Базирайки се на нашия 30-годишен опит от работа с "Газпром", смятаме, че отказът от него изглежда не е добра идея. Ден след ден руснаците изпълняват своите задължения по договорите", подчерта шефът на брюкселския офис на BASF Волфганг Вебер.
59
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До karo: А какво ще стане когато петрола не се търгува вече с долари?
58
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спирам да купувам стоки от западна Европа.