В отношенията със Запада повече не може да отстъпваме

Доверието между Москва и Вашингтон е загубено, смята Путин
Обновена: 17 апр 2014 20:26 | 17 апр 2014 20:26, Елка Василева
271
В отношенията със Запада повече не може да отстъпваме
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Русия иска добри отношения със Запада, но няма да позволи на никого да спекулира с това, каза Владимир Путин в отговорите си на зададени му въпроси по открита линия в пряк ефир.

"Ние сме част от общата християнска цивилизация. Искаме добри отношения, но не можем да си позволим някой да спекулира с това, че за това добро отношение трябва постоянно да отстъпваме от своите интереси", каза руският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС. За да може просто да поседим един до друг, "ние трябва да отстъпваме там, да отстъпваме тук, там да премълчим, тук нищо да не направим и изобщо да си кротуваме, сякаш нищо не забелязваме. Това е невъзможно", продължи той. Такава политика ни доведе до чертата, зад която повече не можем да отстъпваме. "И казахме какви са нашите аргументи", отбеляза Путин.

"Ние не се стремим да развалим отношенията на Русия с Европа. Надявам се, че това не влиза в плановете и на нашите европейски партньори", добави той.

Още по темата
"Трябва да се стремим - и много пъти съм говорил за това - да създаваме Европа от Лисабон до Владивосток. Ако направим това, имаме шанс да заемем достойно място в бъдещия свят. Ако тръгнем по друг път и започнем да разделяме Европа, европейските ценности и европейските народи, да се занимаваме със сепаратизъм, то всички ние ще се окажем малозначими, неинтересни играчи и няма да можем да окажем никакво влияние върху световното развитие, и даже върху своето собствено", каза руският лидер.

Рестартът в отношенията между Русия и САЩ приключи не във връзка с Крим, а след събитията в Либия, заяви още Путин.

"Въпросът не е в това, което сега приключи, във връзка с Крим. Това приключи по-рано, във връзка със събитията в Либия. Тогава президентът Дмитрий Медведев подкрепи западните партньори и подкрепи резолюцията за Либия", припомни Путин. "Но в нея (резолюцията) ставаше дума за прекратяване на полетите на бойната авиация на либийското правителство. А до какво реално доведе това? До удари по територията (на Либия), до свалянето от власт на самия Кадафи, до убийството му, до убийството на посланика на Съединените щати и до разпад на страната. Оттам възниква и недоверието. Затова и приключи рестартът".

Путин подчерта, че "Русия е заинтересована от развитие на отношенията със Съединените щати и ще направи всичко, за да се възстанови това доверие".

В изказването си руският президент призова световната политика да се избави от лъжите и двойните стандарти.

Путин се съгласи, че "доверието между Москва и Вашингтон е загубено в значителна степен". "Защо се случва това? Ние смятаме, че тук нямаме вина. Защо ли? Защото постоянно ни разочарова подходът на двойния стандарт. Какво се получава? Да се действа така, както Съединените щати действаха в Югославия, Ирак, Афганистан, Либия, може, а на Русия не е позволено да си защитава интересите", заяви руският лидер. В тази връзка той спомена и Косово. "Няма никаква логика в тази позиция, абсолютно никаква", каза Путин по повод политиката на САЩ.

По негово мнение, "за да се повиши доверието, трябва да отчитаме интересите си, да говорим на един език, да избавим международната политика от двойния стандарт и лъжите и повече да отделяме внимание, да придаваме по-голямо значение на международното право, а не на политиката на силата".

Путин изрази надежда, че това ще е възможно и увери, че Русия със сигурност ще се стреми към такъв подход, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе 210 дето много разбираш от evn знаеш ли какво правят и изнасят само погледни как изтърбушват наред трафопостове и заменят вечни медни шини с алуминиеви който разбира от ел.техника му е ясно продават тонове мед и заменят с алумин за стотинки.
179
0
 
0
 
! Отговори
морски преди 10 години
Това е политикът на 20 век.Браво.Слава на Русия!!!
178
0
 
7
 
! Отговори
бореца преди 10 години
Искам само да кажа че всички западняци че освен да целунат руската мечка по задните части друго нищо не им остава!От доста време те подръпваха мечката по опашката ама скоро време нещата ще вземат да се обърнат срещу тях само че не забравяйте че руснаците започнаха да добиват нефт в Арктика така че в момента те са големите печеливши в тая глобална игра!Само ние сме губещите както винаги!
177
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин не е толкова смешно имеПо-близо е до Распутин
176
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Половината САЩ е в ръцете на руските олигарсиДругата половина е в китайски ръце
175
8
 
0
 
! Отговори
Скъперник преди 10 години
Винаги когато алчността надделее над разума следва някоя ужасяваща катастрофа. Всичко в историята се повтаря. Макар и като фарс, Гърция ще изживее 100% и руска окупация, както едно време немска. А Руснаците не са по-мили когато са окупатори, дори и духовни. Българите го са изпитали това на гърба си. И още носят руския самар. Гръцките правителства бяха про-руски и докараха и нас и Гърция на това дередже. Руснаците ще ни изравнят с гърците и по стандарт и по акъл, към българското ниво.
174
0
 
22
 
! Отговори
еишк преди 10 години
Росен иска защита от Русия а Кипър и Гърция се изказват против ембарго срещу Москва за да си запазят туристите а нашите *** са готови да пратят единствения самолет да напада руснаците......аман от *** и комплексарски управници и *** които гласуват за тях
173
2
 
33
 
! Отговори
Анжела преди 10 години
Заговорът срещу християнска русия продължава.Но вече удариха на камък и ще разбият мутрите си.Путин,най-великият държавник,който издигна на крака великата мечка и показа интелектуалната й мощ сега трябва да получи и нашата подктепа,защото сме една вяра,защото тези,които наричат руския народ сепаратисти и терористи,са същите,които от 25 години са ни хванали за гърлото.Монополи,банкери,политици и цялата ***,хрантутеща се от нашия гръб.Русия ще отиде докрай,защото обратен път НЯМА!
172
0
 
13
 
! Отговори
михаил преди 10 години
Проблема на България е ДПС-е ,оставете Путин на мира.Той е Руски а не български президент.
171
3
 
30
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 10 години
Щастие за човечеството е,че в този изключително напрегнат политически момент в международните отношения,начело на една от великите сили- Русия,стои начело човек като неин лидер Владимир Владимирович Путин -СЛАВА, СЛАВА,СЛАВА НЕМУ.
170
2
 
31
 
! Отговори
Дядо ГОШО преди 10 години
ПУТИН Е АБСОЛЮТНО ПРАВ И ЦЯЛ СВЯТ ГО ЧУВСТВА НО ЗАЩО САЩ ПРОДЪЛЖАВА С ЛЪЖИТЕ,ИЗМАМИТЕ И ВОЙНИТЕ ?? защото са далече от собствената им територия... НО РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ БЪДАТ ЗАЛИЧЕНИ...
169
3
 
33
 
! Отговори
ЛГТГТГТГП преди 10 години
Браво на Путин-най-големия държавник в света, той и Русия единственото светло нещо в свят залят от насилие, лъжа, терор, извратеност.
168
6
 
49
 
! Отговори
Марек преди 10 години
Таварищ Путин,САЩ нямат интерес да има силна и обединена Европа! Това ще застраши тяхното съществуване! Затова сега се мъчат повсякакъв начин да разединяват държаваите в Европа и да насаждат влияние нвасякъде. Тоест да колонизират всички! *** държаваи им *** *** на САЩ,защото тяхните управници имат материален интерес и долари в САЩ банки! Иначе си много прав и точен. Само ти можеш да им се опълчиш. Трябва да знаеш че много хора в поробените държави в Европа те подкрепят!
167
4
 
35
 
! Отговори
gtf преди 10 години
най-после някой да го на** на меките китки, подкрепящи най-големия окупатор...
166
37
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТИ ЛИ ОТСТЪПВАШ БЕ ФАШИСТ ! САМО ЗА ВЛАСТ И ТЕРИТОРИИ МИСЛИШ ! АМАН ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ***.
165
44
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин е притиснат в клетката, затова се разприказва .
164
41
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В заслеплението си путинофилията вижда във всяка загуба, победа.
163
8
 
65
 
! Отговори
биримири преди 10 години
Голям си Путин няма спор ! С тези отговори доказа за пореден път, че е най стойностния политик и в света.. Без увъртане и шикалкавене, чисто и просто си каза истината !!!
162
6
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Да живее САЩ...НАТО...ЕС...кризата...EVN...ЧЕЗ...ДЖ. СОРОС...J.P MORGAN...ОБАМА...НЮЛАНД-***...ГЕЙОВЕТЕ...МИЛЯРДЕРИТЕ...БОРИСИВ...ПЛЕВ....Ц.Ц...ЦВ. БОРИСЛАВОВА....Американсия посланник и съпруга му...МАТЕРИАЛА...ШПИОНИРАНЕТО...БОМБАНДИРОВКИТЕ...СВЕТОВНИЯ РЕД...БОХЕМСКАТА ГОРА...СОВАТА...БЕДНОСТА...БЕЗРАБОТИЦАТА...МАГИСТРАЛИТЕ-5 см асфалтово покритие....СИК...ПАШАТА...МАДЖО...МИШО БИРАТА...ДОМАТИТЕ ОТ ЕГИПЕТ...КРЕДИТ ДО ЗАПЛАТА 100 за 5000...ТАЙНОТО ОБЩЕСТВО...ОКУПАТОРИТЕ НА ПЛАНЕТАТА...
161
7
 
52
 
! Отговори
До 222. От запада : преди 10 години
Първата отстъпка - изтегли войските си от Източна Германия ! По договора САЩ също трябваше да си изтеглят техните от Западна Германия , но не го направиха !Второ -другият договор ( Варшавския договор се разпада , и НАТО ако не се разпадне - то поне не трябва да се разширява ! ) Не само се разширява , но заобикалят " приятелски " Русия ? , като се оправдаваха до сега , че от там ще нападат " отбраняват " от Иран ?Косово - още преди да се хвърлят бомбите - е посоченото място - военна база най г