Благодатният огън се запали в храма на Гроба Господен

Той слиза от небето след молитвите на десетките хиляди поклонници
Обновена: 19 апр 2014 16:47 | 19 апр 2014 16:47, Елка Василева
48
Благодатният огън се запали в храма на Гроба Господен
Снимка: Reuters

В Ерусалим в храма на Гроба Господен бе извършен кулминационният ритуал, традиционно предшестващ Великден - запалването на Благодатния огън, предаде БНР.

Всяка година на Велика събота той слиза от небето след молитвите на десетките хиляди поклонници, след което духовенството в Ерусалим го предава на хората.

От свещ на свещ вярващите предават пламъка един на друг в храма и извън него. Подготовката за това тържествено събитие е дълга и трудна. За да се изключи напълно човешко вмешателство, в храма по-рано загасват всички свещи и лампи. Параклисът се проверява за средства за запалване. След това там се слага незапалена лампа с масло.

Благодатният огън символизира неръкотворната светлина на Христовото възкресение, за която е говорил още апостол Петър. Смята се за светиня, а неговата поява в навечерието на православната Пасха е чудо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
7
 
35
 
! Отговори
Християнин преди 10 години
БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН,е Огненото Кръщение с което Бог кръщава вярващите братя и сестри в Господа Исуса Христа,три са кръщенията С вода Йоановото кръщение,С Светия Дух и с Огън тези са директно от Небето сиреч Бог ги Извършва.Слава на Бога във висините и Мир на земята между хората!!!Това е поредното доказателство срещу Атеистите Безбожниците!!!
21
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен/1Най-добрите места за живеене на този свят са именно там, където религията е най-почитана - това е факт, който всеки може да провери. Болшинството от най-големите постижения в науката, културата и изкуството също са направени от хора, дълбоко религиозни в същността си -това също е факт, който всеки може да провери. В България обаче, комунистите отгледаха и възпитаха няколко поколения атеисти като теб, и именно плодовете на това тяхно дело берем през последните десетилетия !
20
9
 
24
 
! Отговори
Исуска преди 10 години
Простотий
19
5
 
42
 
! Отговори
:) преди 10 години
Слава на Бога , Слава на Исуса Христа.
18
17
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо тази измама не се преследва от закона
17
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тия само хаус музика им липсва, те вече са си дрогирани до един.... ааа и слънчеви очила :D
16
1
 
23
 
! Отговори
DDR преди 10 години
до 12:много сте прав/а, но изтрещял и *** народ за съжаление бол.
15
17
 
45
 
! Отговори
Емил преди 10 години
Слава на Бога и нека благодатта му да озари и нашите души!
14
25
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя бог голям пироман ще излезе.. тц тц!
13
22
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я, Дейвид Копърфийлд работел и по празниците. Много продуктивно излезна това момче. Браво!
12
18
 
31
 
! Отговори
@ 9 преди 10 години
Най-вероятно 0 , между другото българите сме православни християни и не католици , ама айде дрънкай си там за клади и глупости , антихристияните няма ли да споменеш колко убиха само в България , тия дето влезнаха у нас с атентат в църква , за тях не се ли сещаш ?
11
18
 
42
 
! Отговори
Ънонимен преди 10 години
Не искам да коментирам християнската помия. Искате "пътят и истината и живота" и не знам си още какво.Ами започнете от истината.В името на тази религия, която е еврейска секта са поробени милиони и изклани пак милиони.Пък дали "благодатен огън" слиза от небето и се пали в гроба господен вие, християните, си знаете.
10
18
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За съжаление дори сега, в ерата на науката и високите технологии невежите и слабохарактерни хорица вярващи в измислени суеверия отпреди 2000 години са твърде много, а най-гадното е , че дори са готови да убиват заради нещо, което не съществува.
9
16
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко еретици ще бъдат изгорени този път на огъня, господа християни?
8
20
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Vsichki Antichristi i nevernici da go duhat.Zasega.Shte varvite v ada do edin.
7
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Исус е МесиятаХлябът и виното е традиция на митраизма, а християнството просто го краде наготово. Много от християнските църкви са строени върху разрушени митраистки храмове. Дори и днес в подземията им може да се видят останали части от изображения на Митрас, които нямат нищо общо с християнството. Но нали масите попиват пропагандата... как ще знаят за това..
6
12
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оле боже, тва "чудо" от векове насам се знае, че е жалка евтина измама, извършвана от "божиите хора" за да смучат пари от *** поклонници. Чудото "по чудо" пропуска да се появи всеки път, когато е имало инвазия и смяна на църковното ръководство, и "по чудо" се връща следващата година, след като информират новото ръководство колко пари е пропуснало да прибере поради пропускане на "чудото" да се случи...
5
13
 
30
 
! Отговори
Исус е Месията преди 10 години
Единственото,което Господ Исус е казал да се прави като християнски празник е разчупването на хляба и отпиване от виното за Негово възпоминание .,така както Той го направи с апостолите и юда,който Го предаде да бъде обруган и убит,въпреки,че Пилат искаше да го освободи но враговете на Исус не дадоха.
4
10
 
36
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Въобще не искам благодатният еврейски огън - Хитлер уби няколко стотин хиляди от тях - а те убиха половината Свят с икономически кризи банкови кризи и глад и икономически геноцид водещ до самоубийства лудост нищета отчаяние мизерия - и войни за петрол - вижте им съседите - направиха куклусклан покрай тях - Ливан Сирия Египет Ирак - всичко до тях гори и умира - благодарение на тях
3
22
 
53
 
! Отговори
читател преди 10 години
Този благодатен огън доста хорица е изпържил по кладите...при това от най-добрите!