В Ню Йорк отбелязаха Великден с Парад на шапките

Шествието е със 100-годишна традиция
Обновена: 21 апр 2014 14:04 | 21 апр 2014 14:02, Анисия Иванова
17

Парадът на шапките на Пето Авеню. Снимка БТА

Хиляди жители и гости на Ню Йорк участваха по Великден в традиционния за града Парад на шапките, съобщи ИТАР-ТАСС. Нюйоркчани с причудливи шапки, сред които украсени с гнезда, цветни лехи, небостъргачи, замъци и великденски зайци, дефилираха по Пето авеню, една от централните улици на мегаполиса.

"Направих си тази шапка сама. Тази зима бе необичайно студена и снежна, затова реших да отразя това в шапката си", разказва млада жена от района Бруклин, изработила шапка със снежен човек.

Пасхалният парад е една от многобройните отколешни традиции в града. Зародил се е в Ню Йорк преди повече от 100 години години, през 80-те години на ХIХ век. По време на него хората се сбират в Манхатън, за да покажат направените от тях забавни шапки и да видят екстравагантните аксесоари на останалите майстори.

Шапките се майсторят от различни материали, сред които хартия, цветя, плодове, пера, клонки и дори зърно. Много от тях приличат на произведения на изкуството. Често теглото им е огромно.

Шапките са с най-разнообразни форми - кошници, гнезда, кръстове, пирамиди, фонтани и къщи; с всевъзможни цветове като розово, зелено; те са бодливи, пухени, сладки. Важното е обаче да не липсват зайците или поне заешките уши, които могат да се видят по повечето от тях.

За американците заекът е символ на благополучие и нов живот. Традицията е донесена в страната в началото на XVIII век от емигранти от Германия.

В САЩ Парадът на шапките става особено популярен след 1948 г. , когато по екраните на страната излиза черно-белият филм "Великденският парад". Оттогава много нюйоркчани не пропускат в неделя на Пасха да се съберат на Пето авеню, за да участват в парада или просто да погледат великолепното зрелище. Не го пропускат дори и през 1915 г. , когато градът е покрит със сняг, припомня РИА "Новости". (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Великденпарадню йорк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
ВИЖТЕ ТОВА!!! преди 10 години
blitz.bg/news/article/262371
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До наблюдателвие сте оптимист с тези 2,5 %. но лошо нема да си оптимист.
9
1
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
До Анонименчумата не са комунистите а фашистите реваншисти ...реаниматорите никога няма да прехвърлят 2,5% поради една единствена причина...малко са
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
чума има в бг и това са комунистите , затова има паради само на воинишни шапки , а това са свободни и щастливи хора, само защо ни го казва итар тасс или там руските лъжци
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пи(а)р по време на чума.
6
2
 
1
 
! Отговори
До 10 преди 10 години
Коренното население е изтъргувало земята, върху която е построен Ню Йорк. Поискали са няколко бъчви "огнена вода" /уиски/ и са ги получили. И двете страни са останали доволни от сделката. Това е исторически факт.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде екоренното население на Манхатън?
4
2
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
До АнонименВесели са и щастливи,това не е ли достатъчно?
3
6
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Лоши хора ,веселят се и не подозират ,че у нас много хора ги мразят.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕЙ ПАРАДА МНОГО РАНО ЗАПОЧНА ТАЗИ ГОДИНА В САЩЯВНО ВЕЧЕ ЩЕ БЪДАТ ВСЕКИ МЕСЕЦ ПОРАДИ МИЛИОННИТЕ ИМ ПРИВЪРЖАНИЦИ И ОБЪРНАЛИ РЕЗБИТЕ ЩАТСКИ ***.
1
4
 
9
 
! Отговори
Етнолог преди 10 години
"В Ню Йорк отбелязаха Великден с Парад на шапкитеШествието е със 100-годишна традиция"в САЩ са най-малко от 100 години. С тези традиции това е факт. По-късно предполагам с тях слагат началото и на гей-парадите.