51% от руснаците: Ленин е изиграл положителна роля

Популярността му достига почти 40% сред хората под 30 години
185
51% от руснаците: Ленин е изиграл положителна роля
Снимка: Ройтерс

Повече от половината руснаци - 51 процента, са на мнение, че основателят на СССР Владимир Ленин е изиграл положителна роля в националната история, което е с 11 процентни пункта повече, отколкото през 2006 г., когато те са били 40 на сто, показва публикувано днес проучване на общественото мнение, цитирано от Франс прес.

За 38 процента от анкетираните Ленин е изиграл по-скоро положителна роля, а за 13% - изцяло положителна роля, разкрива анкетата, осъществена в края на март от независимия институт "Левада"-център с 1603-ма участници в 45 района на Русия.

Двадесет и шест процента от запитаните днес смятат, че ролята на Ленин е била по-скоро отрицателна или категорично отрицателна, при 36 на сто през 2006 г. Близо 60 на сто от руснаците на възраст над 55 години ценят Ленин, но популярността му достига почти 40 процента и сред хората под 30 години, отбелязва социологът от "Левада"-център Алексей Левинсон.

Кремъл иска да се опре на символите на съветската стабилност и се стреми да възобнови интереса към Ленин, допълва той.

Балсамираното тяло на бащата на болшевишката революция, чиято 144-та годишнина се отбелязва днес, може все така да се види в мавзолея на Червения площад, където е положено след смъртта на Ленин през 1924 г.

Дебати за погребването му се водят от разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Първият президент на постсъветска Русия Борис Елцин не посмя да вземе такова решение, тъй като комунистическата партия и многобройните й привърженици от различни поколения, тачещи паметта Ленин, бяха реална опозиционна сила в страната.

Владимир Путин - бивш агент на КГБ, който окачестви разпадането на СССР като най-голямата геополитическа катастрофа в историята и съчета символите на царска Русия с тези от съветската епоха, също не е направил това досега.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: ленинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ШопНяма смисъл да спориш с дървени глави. Комунизма е глупост, и това е доказано с времето. Колкото повече се грижищ за мързеливите тариката-толкова по зле за обществото, като цяло. За съжаление криворазбраната социална сигурност е пуснала корени в Запаният свят. Плодовете се вижда какви са.
72
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-прогресивен е национал социализма!Толкова с темата!
71
2
 
3
 
! Отговори
Van преди 10 години
Ленин е изиграл положителна роля.Абсолютно вярно-за останалата част от Европа(до 1945 г).За Русия е било тотален погром.Но руснаците така са свикнали-"Батьошка"(няма значение кой)-да ги мачка,а те да говорят за "широката славянска душа"?! и после пий до дъно.
70
3
 
4
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 10 години
До zeusАко не сте чел Карл Маркс, не пишете глупости. Това важи и в двете посоки. И десни "интелектуалци"(в кавички, разбира се, десни и интелект е оксиморон), и "леви" такива(кавичките са на думата леви), се надпреварват да коментират Маркс, без дори и дума негова да не са прочели.Уважаеми zeus,Препоръчвам Ви произведението на Карл Маркс "Манифест на Комунистическата партия", в оригинал на немски Manifest der Kommunistischen Partei, от1848 г.
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
- Кво става там долу бе пич?- Първо ще се обръщаш към мен с Другарю Сатана,и второ - няма Господ!
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само знам че комунистическата *** са унищожили напълно изключителната култура и хилядолетно знание на великата китайска държава.
67
2
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До Циникакомунизмът е пролетгарска идеология, т.е. - урбанистична. Воплите си срещу селячеството ги насочи към родителите си!-------------------- ***, ти май не знаеш откъде идва пролетариата и най-вече лумпенпролетариата? Това са селяни, дошли в града на лесна работа - предпочели да работят в цеха, отколкото на полето.
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
21/1/1924г.умира Ленин ,посреща го Свети Петър:- Слушай сега,ще те пратя пробно в рая но само ако обещаеш,че няма да се занимаваш с комунистическа пропаганда и синдикална дейност,ясен ли съм?- Да,благодаря,и без това ми е писнало от политика.След няколко месеца Свети Петър минава на проверка в рая и вижда някои от ангелчетата да се бият,а други разделени на групички да си шепнат на ухо и да се плезят на другите групички,веднага маха Ленин от рая и го хвърля в ада,след няколко месеца се обажда рутинно по телефона на Сатаната:- Кво става там долу бе пич?- Първо ще се обръщаш към мен с
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да започнат да произвеждат тоалетна хартия с образа на Ленин а може и на Путин.
64
2
 
0
 
! Отговори
Циника преди 10 години
Сега видях и ком. 61 на zeus. Пич, не се излагай - ти за "Комунистически манифест" чувал ли си. А кой е неговият автор знаеш ли? Маркс не бил говорил за комунизъм?! Хах
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вярно някои хора не знаят какъв е света в 1918 година.Вие знаете ли ,че тогава имате още Императори?Че има робство ,детска експлоатация,.. Комунизма си е бил идеология доста напреднала за времето си.Профсъюзи ,работнически синдици ,абе изобщо здравеопазнае идея си нямате колко е дръпнал света от това.
62
1
 
2
 
! Отговори
баи МИше преди 10 години
Знаеш ли какво е САЩ в началото на ВСВ ?Мафийоландия!Знаеш ли Флота на Френската Империя или на Британската с колко пъти повече превъзхожда Американския?Пич разбери САЩ са били мирна държава с потенциял ,ала Канада,Бразилия,Индия,Китай.Е след ВСВ стават нещо в световната политика.
61
4
 
3
 
! Отговори
Циника преди 10 години
"КОМУНИСТ - *** селянин" - само от това изказване на ком. 73, който иначе е силно въмутен от необразоваността на комунистите се разбира какво е нивото на антикомунистите. ниво под санитарния интелектуален мининум. Та, драги ми антикомунисте, преди да започнеш да пелтечиш, упражнявайки се срещу комунизма да беше научил, че комунизмът е пролетгарска идеология, т.е. - урбанистична. Воплите си срещу селячеството ги насочи към родителите си! Ясно?!
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно е пълно с увредени комунистически маймуни в Русия. От толкова години облъчване в болшевишка пропаганда и помия са им изветрели мозъците.
59
4
 
4
 
! Отговори
До 73 преди 10 години
Ти си яко тъпо парче :) Комунизмът е най-прогресивната идея. На нея се основават всичките ти социални придобивки - общодостъпно здравеопазване, егалитарно образование, универсално право на глас. Трагедията на Източна Европа е, че сме имали прекалено много първобитни *** като теб, но слава богу сталинистите са ни направили услуга и са ви поунищожили.
58
1
 
1
 
! Отговори
Баи мише преди 10 години
Не говори глупости бе мои човек.САЩ са помагачи заедно с Канада ,Аустрелия ,Индия и Индокитаи на познаи коя Империя ..,ами да Бритниш.Япония видиш ли била заплаха за СССР и добре че били Американците ...Тея самохвалщини за великанските морски битки на 5 -тата и 6 тата флотилии в света на някои друг.Още първата седмица СССР губи 10 000 самолета и 20 000 танка!Какви Катюши на Американски машини ,кога Русия е ултра производител и вдига 100 000 еденици танкове по време на боини деиствия!
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами разбира се. Всеки, който не е учил история от "писатели" като Виктор Суворов знае, че Ленин е положил основите на изключително прогресивно за времето си общество. Ако не са били хора като Ленин и Маркс, още щяхме да живеем в работнически квартали, натикани в кутийки и бачкащи на 16-часов работен ден. В Щатите са демонизирали Ленин в продължение на десетилетия и затова сега средностатистическият американец е робот с индивидуален кредитен рейтинг и $ 20 000 задължения на 25-годишна възраст.
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още едно доказателства, че Русия си е още в 19 век !
55
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Леле тука колко комунисти има. Повръща ми се от вас.НЕОБРАЗОВАНИ и *** твари.Така е то когато си необразован и мързелив, чакаш на "държавното" равенство, че иначе няма с какво да стъпите на малкия пръст на нормалните хора.Факти от миналото много. КОМУНИСТ - *** селянин, който го мързи и чака на готово.Ай отивайте в сибир и не ни занимвайте със скапаните си примитивни лозунги. Как пък за 50-70 години не измислихте нещо ново.Ама то къде тоя умствен потенциал у вас? Ясно...
54
1
 
3
 
! Отговори
Свински преди 10 години
Сегашният свят не е добър Трябва да се разруши за да се изгради нановоНо не с войни и бомби Новият световен ред също е грешка Това е всъщност една стара идея на Ротшилд която носи само вреда Промяната ще е в съзнанието