"Тайното оръжие" на Русия

Страната е основен играч на пазара на паладий
24 апр 2014 14:04,
68
"Тайното оръжие" на Русия
Снимка: Reuters, архив

Русия не се плаши от възможните икономически санкции срещу нея и заплашва с контрамерки. Санкциите биха били "задънена улица", заяви министър-председателят на страната Дмитрий Медведев във вторник в парламента. Ако Западът все пак ги наложи, Русия "няма да има никакъв избор", освен да се защити срещу тях.

По-специално това означава, че Русия може да ограничи предлагането на основни суровини. При това мнозина си мислят за нефт и газ. Но има и един метал, при който степента на зависимост на Запада е дори по-висока: става дума за паладия, пише в свой материал германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Пазарът на паладий е малък, но влиянието на руската държава на него е голямо. Русия има дял от над 42% от световното производство. „Норлиск Никел“ - най-големият производител, трябва да координира действията си по износа с „Гохран“ (държавна институция за съхранение и използване на благородни метали и скъпоценни камъни, която се явява подразделение на руското Министерство на финансите). Така „Норлиск Никел“ е задължен да съгласува експорта за всяка отделна страна с „Гохран“.

В миналото държавата изкупуваше част от производството. Колко големи са в момента запасите, не е известно. Експерти обаче смятат, че складовите запаси през последните години са били продадени до голяма степен. Паладият често се добива като страничен продукт от добива на други метали.

През 2000 г. Русия вече причини сериозен смут на световния пазар. Тогава правителството забави издаването на официалните квоти за износ и се стигна до сериозен недостиг на доставките. В резултат на това цената на паладия се удвои и скочи до над 1000 долара за тройунция – недостигнато и до днес равнище. Тогава индустрията започна да търси алтернативи. Малко по-късно обаче последва и катастрофален срив, като цената се смъкна до 200 долара за тройунция. На пазара му трябваха години, за да се успокои ситуацията.

През март цената на паладия се покачи до най-високото си равнище в последните 2,5 години, след като Западът засили заплашителния си тон спрямо Москва и действията на Кремъл на украинския полуостров Крим. Фючърсите върху благородния метал с доставка през юни поскъпнаха до 777,90 долара за тройунция, което е най-високата стойност от средата на август 2011 г.

Така от началото на годината цената на метала скочи с десет процента, което освен на опасенията за санкции срещу Русия се дължи и на стачки в Южна Африка. Ако конфликтът в Украйна ескалира, цената може да продължи да расте. „Не е изключено да се стигне до недостиг на доставките. Аз не бих подценявал подобна възможност", казва Ойген Вайнберг, експерт по суровините в Commerzbank.

Русия обаче не може да си позволи пълно спиране на доставките  - страната е твърде зависима от приходите от износ. Но дори и сега търсенето на паладий е по-голямо от предлагането. Глобалното производство възлиза на 200 тона на година. Анализатори на Barclays предвиждат за тази година дефицит в доставките от 24,4 тона.


Продължението на публикацията четете в Inverstor
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: нефтРусиягазпаладий
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
19
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Русия е 1 и по производството на водка и сельодка.
33
2
 
4
 
! Отговори
:) преди 10 години
морскиV Balgariya veche nad 20 protsenta ot elektrichestvoto ni e zeleno! Spored men s merak i jelanie, ne e problem da stane 100 protsenta i poveche! Taka e i v evropa! Novite tehnologoo i nyakolkohilyadi dekara Baterii i perki, MISLYA CHE NE E LESNO, NO NE E NEVAZMOJNO!
32
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато има хора за които е по -важно какви танкове си е купила армията от това каква кола ще си купи той, все ще мизерстват.
31
2
 
17
 
! Отговори
морски преди 10 години
Запада имал технология за производство на ел.енергия от подови плочки..........абсолютен смях.Ка си представяш като количество тази енергия да захранва завод на БМВ или металургичен завод...Дори Германия се отаза от плановете си за спиране на атомните си централи.Без ток не може,еей.
30
5
 
1
 
! Отговори
:) преди 10 години
NA Evreite vsichki im biha shuta, ot Obama do Merkel, pomoliha gi da zatvoryat vratata ot vanshnata strana! Sega na Putin li se molyat? Nyamat shansove? Na Putin mu tryabvat pazari, a te ne sa? :))))))))
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
KITAI I RUSIQ OTNOVO SA ZAEDNO SRE6TU USA DA MU MISLQT QNKITE.DORY IZRAEL PODKREPQ NEGLASNO RUSIQ I USA SA BESNI.4ETETE PRAVILNO INFOTO.A BYLGARIQ E NA PYT DA ZAGUBI ZA KOI LI PYT GLASETE SE ZA NACIONALNA KATASTROFA .
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
SVETOVNOTO EVREISTVO PYK ZALOJI NA RUSIQ.I USA STE GO DUXAT ZDRAVO.RUSIQ IMA I RESURS I KAPITALI.
27
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Задълбочава се след пакта Рибентроп-***,да не забравяме,че СССР беше партньор на Хитлер и си поделиха Полша,после има временно затопляне след 41г.,но винаги са се гледали с подозрение Сталин и партнерите и окончателно се затяга след ВСВ,когато чрез марионетни правителства СССР налазва половин Европа.Дори издигнаха Берлинска стена,за да поделят един град и брат от брата.Това са комунистически *** и са не по - добри от фашистите,за които толкова обичат да говорят
26
1
 
3
 
! Отговори
:) преди 10 години
Putin shtyal da si napravi izkustven, s botoks, zatova mu tryabva paladiyy. Pileto veche ne pee:))))))
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мноо си объл,не схващаш писан текст,кой ти говори за Дискавъри,става дума,че хората залагат на иновации и се развиват,а Рашките още живеят с доктрини от началото на 20в.,и терминологията им напоследък е оттогава.Държат се като *** квартална мутра и не схващат,че в днешно време не грубата сила,а науката и иновациите са по-важни.Впрочем Студената война започва още след Революцията от 1917г.,когато Ленин смята,че трябва да изолира СССР от капиталистическите държави,задълбочава се
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Паладия е крайно необходим за желирането на ботокса, затова Путин ще си го остави в Русия за собствена употреба.
23
4
 
7
 
! Отговори
Do 20 преди 10 години
До Анонимен: Ти дискавъри за върха на технологията ли го имаш: муахаха
22
2
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 10 години
А случайно да има технология с перка отзад на гащите, като пръцне човек да се върти и да генерира ток ?
21
6
 
6
 
! Отговори
За непросветените преди 10 години
Китай се раграничи от Русия , даже имат и териториални претенции.
20
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Платината е в пъти по актуална от паладия. Но нека да опитат да се хранят с паладий, житницата им украйна я изпуснаха за винаги.
19
1
 
3
 
! Отговори
:) преди 10 години
do соц лаборантKogata Русия и Китай ti gi davat BEZPARI, zashto da si pravish truda da kopaesh, ako sprat shte kopaesh!
18
3
 
8
 
! Отговори
до 12-ти преди 10 години
А ти да си чувал за евро-азиатския съюз? Страни като Русия,Китай,Виетнам,Индия,ОАЕ,се обединяват и тенденцията е по примера на Европа и еврото да си направят валута.Нали разбираш,че Китай и Индия са най-големите производители в световен мащаб,Виетнам също върви по този път.Цялата икономика на Америка е зависима от китай,защото ако не се произвежда нещо в китай,то поне част от детайлите са от там и когато спрат да им искат долари без покритие,какво ще се случи с Америка??
17
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз лично очаквам да се срине цената на паладия още. Жизнения стандарт на руснаците ще се срине а паладия е капка в езеро.
16
11
 
26
 
! Отговори
соц лаборант преди 10 години
Ако Русия и Китай спрат да продават редки метали на Северния Алианс западняците ще се върнат с два века в развитието си !
15
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За тези дето не са запознати паладия е отживелица при новите технологии. Руснаците явно си мислят че всички работят с технологии от 90 години. Поне да гледат дискавъри пък може и да им просветне. Дори китайците не ползват паладия при по ефтини суровини. Утре може да прочетем и статия за родия.