Украинските сили настъпват в Славянск, има убити и ранени

Настъплението към града е по няколко направления
Обновена: 24 апр 2014 14:50 | 24 апр 2014 12:51, Елка Василева
364
Украинските сили настъпват в Славянск, има убити и ранени
Снимка: Reuters

В района на Славянск се разгръща активната част от антитерористичната операция, обявена от властите в Киев.

„В хода на антитерористичната операция, провеждана от подразделения на МВР и Министерството на отбраната са деблокирани и унищожени три поста на незаконните въоръжени формирования в североизточната част на град Славянск. При сражението са унищожени до 5 терористи. От страна на участниците в антитерористичната операция един боец е бил ранен“, съобщи МВР на Украйна.

Украински бронирани машини преминаха преградите, издигнати от бунтовниците в северната част на град Славянск - крепост на проруските сепаратисти, предаде кореспондент на Франс прес, който е видял поне пет машини.

"Цивилните служителите на кметството получиха нареждане да напуснат сградата", заяви за Франс прес говорителка на местния сепаратистки водач Вячеслав Пономарьов. "Въоръжените мъже, които отбраняват кметството, остават на място", допълни тя.

Край град Славянск в Донецка област са били подложени на обстрел бойци от местните сили за самоотбрана. Двама души са загинали, за живота на още един се борят лекарите в местната болница, съобщи по-рано телевизия „Россия 24“.

Още по темата

Към Славянск се движи бронетехника, край барикадите снайперисти заемат позиции. Границите на града вече са пресекли бойци от спецчастите, които са на подчинение на украинските силови структури.

От една страна настъплението на силовиците към града се прикрива от пет бронетранспортьора. Те са на първата линия на барикадите. До центъра остават около 6 км. От другата страна, шест бронирани машини са се приближили на разстояние от 3 км от центъра на града в района Комбикормовая.

Шест БТР-а са щурмували пост на пътя Харков – Ростов на Дон. Те имат подкрепление от два хеликоптера, които кръжат в небето.

Настъплението срещу града се осъществява и по други направления. Там също са се завързали престрелки.

Щабът на народната самоотбрана предупреди, че в случай на щурм на града протестиращите са готови да открият огън на месо. Народният кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов призова жителите на града да не излизат на улицата и да не се приближават до прозорците.

Междувременно кореспондент на Ройтерс съобщи, че украински войници са изграждали тази сутрин позиция на няколко километра от контролирания от сепаратисти град Славянск.

Десетки войници в камуфлажни униформи, някои с опознавателни знаци на десантни части, са изграждали защитни прегради от торби с пясък около най-малко шест леки бронирани машини БМД-3 и разпъвали палатка близо до селището Малиновка, на около 12 км южно от Славянск, на главния път за областния център Донецк.

Войници и полицаи са стояли на пост на пътя, проверявайки автомобилите, които влизат и излизат от района. Военната част е имала и леки картечници и противотанкови оръжия.

Украинското правителство заяви, че подновява "антитерористичната операция", за да си върне градове и обществени сгради, които са под контрола на проруски сепаратисти, ако те не се разоръжат и не се изтеглят оттам доброволно, изпълнявайки споразумението от Женева от миналата седмица, подписано и от САЩ и Европейския съюз.

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков каза, че през нощта военните са отблъснали нападение срещу база в Артьомовск, на 40 км югозападно от Славянск, атакувана по думите му от около 70 души, водени от руски войници. Москва отрича в Украйна да има нейни военни. Един украински войник е ранен при нападението, пише БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още по темата: УкрайнаСлавянск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
11
 
42
 
! Отговори
Терорист преди 10 години
Значи всички които са против властта в днешно време са определяни като терористи...излизаш на протест-"терорист" , не плащаш данъци-"терорист" , превишил скороста-"терорист" ....Много угодно е на днешните властимащи да тъпчат свободно мислещи хора заклеймявайки ги като "терористи". Преди месеци Янокувич проведе "антитерористична опрация" на Майдана ,а сега "демократично" избраната нова Украинска власт също провежда "антитерористична опрация" . А си гъкнал , а си станал "терорист" .
234
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Хекторq si pii litiq ; )
233
5
 
8
 
! Отговори
Хектор преди 10 години
Предлагам СЕГА както са готови армийте на НАТО и Руската федерация внезапно да ударят арабите и ги смажат за ВИНАГИ,после Израел и Китай и да настане ХИЛЯДОЛЕТЕН МИР на света.
232
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ronaldoНе си разбрал правилно ! Украинската армия трепе тия които искат да предадът Украйна на Русия !Ти не би ли направил същото ако някой поиска Кърджали да се присъедини към Турция !? Сега излез навън да пориташ топка - мозъчето ти е още крехко !
231
5
 
0
 
! Отговори
Bial Konnik преди 10 години
ROOSSIIA tova ot dvete strani na reka Ros, a tia se vliva v Dnepar ot zapad na iug ot Kiev - te tam sa rossiane(U kraiu rodnova ), kraiy Moskva zziveiat moskvichi!!!
230
8
 
10
 
! Отговори
inatut преди 10 години
До КНККомунизмът умре с последната ти "карта за почивка", с "бозата от 5" и със "с всички сили 5 за 4"Остава само комунистическите *** да си отидат, както и наследниците на "отговорните другари".. Вие само ще люпите и плюете семки насреща.Комунист да говори за демокрация е все едно Дяволът да чете евангелието..
229
2
 
5
 
! Отговори
КЛИМОВ преди 10 години
Естествено че са добре въоръжени само българските гой са зле въоръжени и за това са на този хал.Там където 100% УПРАВЛЯВАТ ЕВРЕИ ГОЙТЕ НЯМАТ ПРАВО НА ОРЪЖИЕ КАТЕХИЗИС НА ЕВРЕИТЕ.еВРЕИСКОТО ОТОМАНСКО РОБСТВО Е ПРИМЕР
228
1
 
5
 
! Отговори
ronaldo преди 10 години
dokolkoto razbrax ykrainskite sili za sigornost atakyvat ykrainski grazdani (to rysnacite sa si v rysia)sega da pomislim malko,kogato armiata na siria atakyva razmirnicite,amerikancite i vsi4ki v eropa go narekoxa vrak na naroda si a tyk v ykraina daze gi poyshtriavat,pitam kak v edinia sly4ai sa ybici na naroda si, a v drygia podoben takav zashtitnici!!!!!!!!!!!!!!
227
2
 
11
 
! Отговори
КНК преди 10 години
Нещо бъркате,ФАКТ Е : ДОБРЕ ВЪОРЪЖЕНИТЕ "ДОБРОВОЛЧЕСКИ" ОТРЯДИ ЗА "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА РУСКОГОВОРЯЩИТЕ" СА НАПАДНАТИ ОТ ЗЛЕ ВЪОРЪЖЕНИТЕ "ДОБРОВОЛЧЕСКИ" ОТРЯДИ ЗА ЗАЩИТА ЦЯЛОСТТА НА УКРАЙНА !!! КАКВИ РУСНАЦИ, КАКВИ АМЕРИКАНЦИ ??? В ТЕЗИ "ДОБРОВОЛЧЕСКИ" ОТРЯДИ СА ЗАПИСАНИ МЛАДЕЖИ,КОИТО СИ ЗНАЯТ ОТ РОЖДЕНИЕ КОМАНДИРИТЕ,ЗНАЯТ СИ ЦЕЛТА НА АКЦИЯТА !!! ВСЕКИ,КОЙТО ГИ НАПАДНЕ НАПАДА ДЕМОКРАЦИЯТА И ПРАВОТО НА ЖИВОТ , ЗАЩОТО САМО ТЕ ИМАТ ТАКОВА ПРАВО , ТОВА НА "ДОБРОВОЛЦИТЕ" !!!Не ставайте смешни , младежи
226
6
 
6
 
! Отговори
мо6е преди 10 години
С окрайната е свършено,никога не имало и няма да има такова държавно образование.А ляхите нека заповядат да си го поделят с Русия.
225
8
 
27
 
! Отговори
тя преди 10 години
Тия престъпни американци и тук успяха да предизвикат вътрешна война и хората да се избиват помежду си.В цял свят го правят ,то не беше една или две страни, които пострадаха от янките.
224
4
 
12
 
! Отговори
мо6е преди 10 години
Проблема е *** че в ООН окрайната няма граници а да убиват собствените си хора го доказаха на майдана.Целта оправдава средствата.Великия окупатур не уби никого,касапите евреи от майдана продължават да геноцидират гой и няма да се спрат ,докато не дойде тавариш сталин и ги гръмне в тила защото е милосърден.
223
0
 
4
 
! Отговори
Bial Konnik преди 10 години
До АнонименКогато президент на Русия стане някой с друпнати очи, тогава ще имаш очи да говориш.Rossiskii Prezident Tolka Chukch!!!A Ulianov e polu kalmik, polu evrein(mozze bi xazarin :)) )! Zle ste informirani!Sazzaliavam za latinicata - kompa niama kirilica!
222
3
 
9
 
! Отговори
до 285 преди 10 години
предлагам ние да се откажем от долара и еврото и да обръщаме в рубли.съвсем ще ги сринем
221
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да,путин го изработиха.сега каквото и да направи все ще е грешно
220
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
когато стане такъв проблем се пита кой има полза. в края на краищата най полза имат китайците. най вреда е за руснаците,по малко за нато и сащ. обаче кярат китайците.ако и евтина газ им закарат от русия,шестица са
219
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе,както и да е станало,русия се заби много лошо с крим. ползи никакви,вреда всякаква.или са много прости или са ги прекарали от някое чуждо разузнаване и агентура
218
10
 
7
 
! Отговори
до 281 преди 10 години
референдум в украйна се организира и обявява от украйнската рада, а не от камуфлажно облечени и въоръжени руски диверсанти и местни криминали. издишаш отсякъде
217
2
 
1
 
! Отговори
Bial Konnik преди 10 години
Sazzaliavam za latinicata - kompa niama kirilica!A kakvo shte stane ako 20-30 miliona(spored drugo info 50! celi 50!) kitaici v severna(priamurieto) i iztochna(Vladivostok i na sever) Mandzzuriia reshat da si spretnat referendumche za vrashtane na izkonni kitaiski zemi kam Velik Kitai ??? ; ))
216
0
 
1
 
! Отговори
281 преди 10 години
пак пропускаш будапещенския договор