Дянков хвали Евразийския съюз

Санкциите срещу Русия няма да сработят, твърди бившият вицепремиер
Обновена: 5 юни 2014 09:59 | 4 юни 2014 20:43, Бойчо Попов
193
Дянков хвали Евразийския съюз
източник: Reuters

Евразийският съюз притежава добър потенциал. Неговата цел е свободната търговия, което ще открие нови възможности за трите страни /Русия, Казахстан и Беларус/. С течение на времето към него могат да се присъединят и други държави. Такова становище изрази бившият вицепремиер и министър на финансите на България Симеон Дянков, който анализира пред руският портал "Вести" някои от най-важните въпроси на световната икономика.

"С тези, които казват, че това е неравен съюз, в който има една много голяма икономика – Русия, и две по-малки, може да се спори и да се даде за пример Северноамериканското споразумение за свободна търговия (North American Free Trade Agreement – NAFTA). Тази година се навършват 20 години от влизането в сила на настоящото споразумение. И в този съюз американската икономика доминира... И господството е много силно, но сега NAFTA се разглежда като доста успешен проект и за трите икономики (бел. ред. – Канада, Мексико и Съединените щати)", отбеляза Дянков.

"Не се съмнявам, че след 20 години, ако този съюз се развива успешно, споразумението, което първоначално бе подписано от трите страни – Русия, Казахстан и Беларус, ще бъде обявено за успех", допълни той.

Според бившия вицепремиер на България повечето европейци считат Русия за добър търговски партньор от практическа гледна точка. "Имаме нужда от руски продукти и Русия се нуждае от нашите продукти. Последните 3-4 месеца имаше много емоция в САЩ и Европа. Какво да правим, какви санкции да се наложат на Русия? Много по-разумни становища бяха изразени в Европа, отколкото в САЩ. Мисля, че всичко се връща в икономиката", посочи Симеон Дянков.

По думите му Старият континент трябва да си припомни колко много европейската икономика е свързана с руската. "Тази ситуация няма да се промени през следващите 10-20-30 години. Русия е основен износител на голям брой продукти, които са необходими в Европа. Някои сплави, които са необходими за авиационната промишленост, автомобилостроенето, химическата промишленост. Много европейски отрасли зависят от Русия", отбеляза ректорът на Руската икономическа школа (РИШ). 

Дянков коментира и ситуацията на Стария континент след проведените в края на май избори за Европейски парламент. "Мисля, че основната причина за успеха на център-дясното е всъщност икономически. Фактът, че страните, които притежават традиционни възгледи, особено тези на левите социалистически партии, не успяха да предложат добра алтернатива на фискална дисциплина, която се предлага от дясноцентристките партии през последните няколко години", заяви той.

"Те (бел. ред. – социалистите) не предлагат решения на проблемите, те просто критикуват... Така че липсата на икономически перспективи, които по-рано можеха да предложат традиционните политически партии, е причина за резултатите от изборите в приблизително една трета от страните от Европейския съюз", изтъкна бившият финансов министър.

Според ректора на РИШ бившият министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер има много големи шансове да заеме председателското място в Европейската комисия (ЕК). "Ако това се случи, мисля, че тогава можем да говорим за определен напредък към банков съюз, фискален съюз, който все още не съществува", отбеляза той.

Симеон Дянков посочи също, че Европейската централна банка (ЕЦБ) на практика е единствената добре работеща институция в Европейския съюз през последните 2-3 години. "Откакто Драги стана президент, той направи много. ЕЦБ прави всичко по силите си. Но тъй като той винаги се допитва до политици, министър-председатели, президенти, политиката е всъщност в Брюксел, а не във Франкфурт", коментира финансовият министър на България в периода 2009-2013 г.

"Мисля, че САЩ вече усещат, че светът не е това, което беше. Основната грижа, поне в САЩ, през последното десетилетие е свързана с Китай. И сега те (бел. ред. – Съединените щати) осъзнават, че това е една много по-голяма група – не само Китай, ами и Русия, Казахстан, Виетнам, много страни в евроазиатската група, които представляват 80-90% от световния растеж", заяви Дянков.

"През последните 5 години в Европа всъщност няма растеж, тя е в рецесия. В САЩ растежът е много слаб – 1% годишно. Около 80% от растежа на световната икономика се пада на изток от Европейския съюз. Мисля, че европейците разбират това перфектно. Тъй като те са съседи, те го виждат. САЩ, струва ми се, са все по-наясно с предупреждението, но също така осъзнават, че сега няма лесни решения. Санкциите няма да сработят", коментира още бившият вицепремиер на България.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
5
 
36
 
! Отговори
Вече от ГЕРБ преди 9 години
Благодаря на Бойко- Съвременния Левски- АПОСТОЛ на свободата!Отворих неговите сайтове за интернет групово пазаруване и наистина е пуснал за хората великолепни и истински отстъпки! За разлика от мними подобни сайтове като на едни пловдивски измамници надули цените с 300% и после смъкнали ги с 50 и пак плащаме двойно на реалната цена,имам предвид Грабо и други долни мошенници,Бойко наистина е дал страхотни отстъпки в dalavera.bg и lapni.bg. Вече само от там ще си купувам ваучери за почивки!
95
5
 
34
 
! Отговори
до СТРАНДЖАТА преди 9 години
ДА ВИДЯХ САЙТОВЕТЕ ЗА ГРУПОВО ПАЗАРУВАНЕ НА БОЙКО! НАИСТИНА Г-Н БОРИСОВ Е ПУСНАЛ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИЗГОДНИ ОФЕРТИ НА 1/3 ОТ РЕАЛНИТЕ ЦЕНИ! АЗ СИ КУПИХ 7-ДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ ДО МАЛДИВИТЕ НА ЦЕНА 849 ЛВ. А РЕАЛНАТА Е НАД 2 000. В ПАКЕТА СА ВКЛЮЧЕНИ САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ,ТРАНСФЕР И ЛЕТИЩНИ ТАКСИ,ХОТЕЛИ И ЗАКУСКИ С ВЕЧЕРИ.ЕВАЛЛА БОЙКО. ТИ СИ БЪЛГАРСКИЯ ЛЕХ ВАЛЕНСА,БЪЛГАРСКИЯ ВАЦЛАВ ХАВЕЛ. ЕТО ЗАТОВА САЙТОВЕТЕ ТИ ЗА КОЛЕКТИВНО ПАЗАРУВАНЕ ИМАТ ВЪВ ФЕЙСБУК НАД 100 ХИЛ. ФЕНА.Dalavera.bg-65 ХИЛ.,Lapni.bg- 46 ХИЛ.ФЕНА
94
4
 
36
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
По случай убедителната и грандиозна изборна победа на нашата партия ГЕРБ ,лидера ни Бойко Методиев Борисов от вчера е пуснал изгодни,изключително намалени оферти в сайтовете за интернет колективно пазаруване които притежава! С това нашия идол и вожд доказа че е единствения човек който мисли за народа! Ето къде е разликата между политика и Държавника! Поклон Бойко затова че даваш възможност на народа да се почувстват като бели хора! Вижте-.....Lapni.bgDalavera.bg
93
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако бесепарите са русофили (което все пак има някакво обяснение и оправдание) то за видният гербераст Дянков явно е мека тръпка да бъде путинофил (което си е диагноза).
92
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам да видя Дянко на Майдана ( с една 3-килограмова туба вазелин под мишница ) да хвали евразийския съюз ...Ахахахахаххахахах
91
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия доказа себе си като едно освирепяло животно, подивял бик. Естествено е да се пазиш настрана от такова, каквито и материялни последствия да ти носи това.
90
0
 
41
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Дянкофф,премиерр!Незабавно да се...върне и да оглави Герб;Боко да му стане лична охрана...телохранител.
89
1
 
35
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
Аз си мислех, че осъзнато се е продал, а то се оказа че са го ползвали ЛУД !!знам много добре , че това е другата възможност /най-еФтината/, освен третата последна /най-коварните болести се предават и те ПО ПОЛОВ ПЪТ, но въпреки че прилича на гей, си личи че е само гой/, но още не беше запецнал в "развитието си" , за да се прояви недвусмислено правилната осъществила се на практика.
88
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това наистина е като виц, в момента, в който ББ критикува фискалната политика на Орешарски и се опитав да се правина евроориентиран политик, неговия финансов отличник демонстира "познание" на фона на Путлеристкия проект
87
2
 
35
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Някой ще се искаже добре за евразийския съюз и ще започне плюенето.
86
4
 
34
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Алоууу Отровено Общество,много слабо плащате бе хрантутниците ви нацяло са се скапали ,няма един да плюе както трябва
85
4
 
33
 
! Отговори
Anonimen преди 9 години
Za purvi put da kazhe neshto svestno!
84
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия гейберягите, всичките са комунисти и ***, бедна ми бедна Ангелино Меркел, Боко щи разбие сърцето заради някоя Наташка- рашка!
83
3
 
36
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Пропуснах да добавя в предишния си пост-ГЕРБ означава Граждани за Европейска Робия на България...не друго ;)
82
0
 
39
 
! Отговори
до хахаха преди 9 години
Е ти сега като един гербаджия си длъжен да защитиш "фискалния" отличник на Тиквата.
81
5
 
35
 
! Отговори
дядо преди 9 години
този *** плещи за каквото му платят,щеше да бие шамари на Русия,сега на Джумерика,бе платена ***...бат,ви Буда си заби пирон в ковчега с него,но така е за *** комунисти,като банкянската мутра ;)
80
2
 
34
 
! Отговори
dorinda преди 9 години
Америка си измете *** Дянков в" родната" му България.След провала му като финансов министър и,безпардонно изгонен от ГЕРБ,руснаците го приватизираха като ректор на РИШ!!!Боже опази възпитаниците му да не им обоклучи икономическото мислене!
79
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А някой хора гласуваха за Европейско развитие на България с бюлетината на ГЕРБ, а то се оказа че не е европейско а руско-еврейско
78
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направо е одрал кожата на Чекатило!
77
4
 
39
 
! Отговори
хахаха преди 9 години
Червените *** са онемели! Чудят се да плюят ли или не?! Техният основен виновник за всичко се оказва почитател на Путин! Много яко хахаха...