Путин към ветеран: Волгоград може да стане пак Сталинград

Това обаче може да се реши с референдум, смята президентът
Обновена: 7 юни 2014 08:45 | 7 юни 2014 08:42, Красимир Ангелов
188
Путин към ветеран: Волгоград може да стане пак Сталинград
Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин допусна възможността историческото име на Волгоград – Сталинград, да се върне с референдум на руския град, където Червената армия разби нацистките войски в решаваща битка от Втората световна война, предаде Асошиейтед прес.

Градът бе преименуван Волгоград през 1961 г. като част от отхвърлянето на култа към личността на диктатора Йосиф Сталин, отбелязва АП.

Миналата година обаче местните власти решиха да използват историческото име на града в някои общински декларации за войната. Това разгневи мнозина в Русия, където името и наследството на Сталин продължават да пораждат разгорещени спорове.

Путин направи изказването си вчера на среща с руски ветерани в Нормандия, където присъстваше на церемониите по случай 70-годишнината от съюзническия десант през Втората световна война.

В отговор на предложението на един ветеран да се върне името Сталинград, Путин каза, че това би могло да се реши с референдум.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами те и руснаците (комунистите) май не го обичат много и разпространяват същите "лъжи" за него.
74
15
 
24
 
! Отговори
Историк преди 10 години
Преди Сталин Русия е най-западналата велика сила. Мизерията глада са повсеместни, никаква индустрия страната е още в средновековието. Само за 20 години сталинизъм Русия става световен лидер, номер 2 в света по БВП ако не беше световната война още 5-6 години щеше да изпревари САЩ. Това е най-големия икономически и социален подем на дадена държава в световната история. За 20г Русия е преобразена до неузнаваемост. Та затова капиталистите толкова го мразят и разпространяват лъжите за 20мил убити.
73
3
 
12
 
! Отговори
до анонимен 86 преди 10 години
Прав си Сталин не е бил толкова реактивен, той просто ги разстрелвал или оставял да умрат от глад и студ.
72
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Струва ми се, че ако Германия бе победила руснаците те едва ли щяха да усетят някаква разлика."Между работник в колхоз и основа за *** име голяма разлика.
71
16
 
8
 
! Отговори
Джудже преди 10 години
Джуджето е с болен мозък,ако не го вразумят ,нищо добро не чака света.
70
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Струва ми се, че ако Германия бе победила руснаците те едва ли щяха да усетят някаква разлика. Дали Хитлер или Сталин, само името е различно. Войната е трябвало да продължи до свалянето на Сталин и установяване на демокрация в цяла Европа.
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин се ориентира към руските комунисти и КПСС за да спре разпада почнал от СССР.
68
20
 
11
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
ДОРИ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ЛИДЕР НА СЕВЕРНА КОРЕЯ НЕ Е ТОЛКОВА НЕНОРМАЛЕН КОЛКОТО ПУТИН!!!!
67
6
 
8
 
! Отговори
Циника преди 10 години
до 77, Хитлерград нека да си има там, където Хитлер са го обявявали за мъж на годината - т.е. във Великобритания. Хитлер си е тяхно творение, техен замисъл и тяхно оръжие - да си го честват, а не да се правят на ощипани госпожици все едно, че мустакатото ефрейторче е паднало от небето!
66
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОГА И БЪЛГАРИЯ ЩЕ НАМЕРИ СВОЯ ДОСТОЕН ПОЛИТИК,КОИТО НЕ СЕ ПРОДАВА И КЛАНЯ НА ЛИБЕРАСТИ, ЕВРОГЕЬОВЕ, СОДОМИ И ВСЯКАКВИ КОНЧИТА ВУРСТОВЕ КОГА ??? КОГА БЪЛГАРИЯ ШЕ ИМА НАЧЕЛО ЧОВЕК - БЪЛГАРИН С ДОСТОИЙНСТВО А НЕ СЕРВИЛЕН АМЕРИКАНСКИ СЛУГА ЗА ПРЕЗИДЕНТ, КОГА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМА НАЧЕЛО КОИТО ЗАЧИТА ИЗКОННИТЕ БЪЛГАРСКИ, СЕМЕЙНИ И ИЗТОЧНОПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНСКИ ТРАДИЦИИ А НЕ СЛОВОБЛУДСТВАЩИ *** НА ЗАПАДНИ И АНАДОСЛКИ ЦЕННОСТИ - ВЛАЧЕЩИ СЕ ПО КОРЕМ И ЛИЖЕЩИ *** НА ЕРДОГАНЦИ И ОБАМОВЦИ - КОГА?!!!!
65
5
 
5
 
! Отговори
Циника преди 10 години
според 78, Сталин е някакво божество, което убива към 20 милиона души и разделя не просто Червено море като Мойсей, а целия свят. Толкова сте елементарни антикомунистите, че всеки разказ в духа на средновековна приказка за вас е абсолютна истина.
64
2
 
16
 
! Отговори
555 преди 10 години
До Анонимен(75)Да, "фобията" към Сталин идва от това, а не от факта че заради него измират към 20млн души(които не са жертва на ВСВ), разделя света на две и заради него източна европа днес е западнал регион.
63
2
 
6
 
! Отговори
ukrainec преди 10 години
A ne iskate li da ima i Hitlergrad--s imena na *** ne se krastavat gradove !!
62
1
 
8
 
! Отговори
лилиПутин преди 10 години
Най добре е да върне ГУЛАГ за да си оправдае името.
61
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сталинофобията е насадена от световната медия, собственост на едно племе, чиято фамилийка Сталин е разгонил както си трябва. Та затова е цялата истерия срещу Сталин.
60
9
 
5
 
! Отговори
Циника преди 10 години
Няма по-сатанизирана ичност от Сталин. А това е сигурен признак за величието на Йосиф Висарионович, объркал сметките на световната олигархия. Вие за какво мислите е мразен Хитлер - ами точно заради това, че е едно от най-скъпите оръжия на капитала в борбата му срещу комунизма и въпреки това оръжието им се проваля с гръм и трясък!
59
3
 
3
 
! Отговори
Циника преди 10 години
69, като ти гледам "остроумието", мисля пък че на България й приляга името Глупаколандия
58
7
 
6
 
! Отговори
ER_Dr преди 10 години
Обаче най-редно е пак да си бъде Сталинград. Това е име свързано с едно от най-значимите събития на 20 в.
57
1
 
5
 
! Отговори
ER_Dr преди 10 години
Старото му име е Царицин, на името на един приток на Волга - река Царица.
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До атаманtzaritzin